Uudet karut yksityiskohdat julki: Tällaiset olivat toimittaja Jamal Khashoggin viimeiset hetket Saudi-Arabian konsulaatissa

rac

Julkaistu:

Useiden tiedotusvälineiden julkaisemien tietojen mukaan kadonnut sauditoimittaja huumattiin, pahoinpideltiin ja paloiteltiin konsulaatissa, eikä häntä kuulusteltu lainkaan.
Sauditoimittaja Jamal Khashoggin kuolemasta on tullut julkisuuteen uusia, karuja yksityiskohtia. Niistä ovat kertoneet useiden turkkilaisviranomaisten vuotamiin tietoihin perustuen muun muassa turkkilaislehdet Daily Sabah ja Hürriyet Daily News, qatarilainen uutiskanava Al-Jazeera sekä Lähi-idän tapahtumista raportoiva Middle East Eye -uutissivusto.

Turkkilaisviranomaiset ovat jo aiemmin kertoneet, että heillä on hallussaan audio- ja videotallenteita, jotka todistavat Khashoggin joutuneen surmatuksi ja paloitelluksi sen jälkeen, kun hän katosi mentyään sisälle kotimaansa Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa 2. lokakuuta.

Tiedotusvälineiden julkaisemia uusia tietoja ei ole vahvistettu virallisesti, ja ne poikkeavat jonkin verran toisistaan. Kaikissa raporteissa toistuu maininta 7 minuutin ajasta.

Osa tiedotusvälineistä kertoo Khashoggin kuolleen seitsemän minuutin päästä sisään astumisensa jälkeen. Toisten mukaan Khashoggin surmaaminen kesti sen verran, ja myös hänen ruumiinsa paloittelun kerrottiin vieneen seitsemän minuuttia.

Audionauhan läpi kuunnelleiden lähteiden mukaan Khashoggin kimppuun käytiin välittömästi sen jälkeen, kun hän oli astunut sisälle konsulaattirakennukseen. Miestä ei näiden tietojen mukaan kuulusteltu lainkaan.

”Kun teen tätä työtä, kuuntelen musiikkia”

Lähteet kertoivat alakerrassa olleen todistajan kuulleen Khashoggin kauhunhuudot, joiden väitetään loppuneen siihen, kun mieheen ruiskutettiin injektioneulalla jotakin tuntematonta ainetta. Tämän jälkeen huumattu Khashoggi raahattiin konsulin virkahuoneeseen, jossa hänet pahoinpideltiin konsulin läsnä ollessa.


– Tehkää se jossakin muualla, tai minä joudun ongelmiin, konsuli Mohammad Utaybin väitetään sanovan nauhalla.

– Sulje suusi, jos haluat elää palatessasi takaisin Saudi-Arabiaan, jonkun huoneessa olleista väitetään vastanneen konsulille.

Turkki on nimennyt 15 epäiltyä, jotka sen mukaan matkustivat Saudi-Arabiasta Istanbuliin varta vasten surmatakseen Khashoggin. Heidän joukossaan oli väitteiden mukaan myös Saudi-Arabian turvallisuusviraston oikeuslääketieteellisen tutkimuksen johtaja, tohtori Salah Muhammed al-Tubaigy.

Lähteiden mukaan Khashoggi siirrettiin kuolemansa jälkeen pöydälle viereiseen työhuoneeseen, jossa al-Tugaiby alkoi paloitella hänen ruumistaan. Myös tässä kohtaa tiedotusvälineiden raportit poikkeavat toisistaan, sillä joidenkin tietojen mukaan Khashoggi olisi vielä elänyt toiseen huoneeseen siirrettäessä.


Al-Tugaibyn kerrottiin panneen tässä vaiheessa panneen kuulokkeet korvilleen.

– Kun teen tätä työtä, kuuntelen musiikkia. Myös teidän kannattaisi tehdä niin, al-Tugaibyn äänen väitetään sanovan tallenteella.

Daily Sabahin kerrottiin saaneen haltuunsa tallenteesta kolme minuuttia kestävän pätkän, mutta ainakaan toistaiseksi lehti ei ole julkaissut sitä.

Pompeo: ”He eivät keskustelleet mistään faktoista”

Reutersin mukaan Turkin viranomaiset odottivat keskiviikkona Saudi-Arabian lupaa päästä tutkimaan konsulin virka-asuntoa Istanbulissa. Turkkilaistutkijat kertoivat löytäneensä todisteita murhasta tutkiessaan tiistaina tuntikausien ajan konsulaattia, joka sijaitsee muutaman korttelin päässä virka-asunnosta.


Saudi-Arabia on tähän asti kiistänyt osallisuutensa Khashoggin katoamiseen. Kansainvälinen paine maata kohtaan on hiljalleen kasvanut, kun sillä ei ole ollut esittää todisteita väitteelleen, jonka mukaan toimittaja olisi poistunut konsulaatista ennen katoamistaan.

Muutama päivä sitten uutisoitiin, että Saudi-Arabia olisi valmistelemassa raporttia, jossa se lähteiden mukaan myöntäisi Khashoggin kuolleen vahingossa kuulustelujen yhteydessä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vieraili tiistaina Saudi-Arabian Riadissa, jossa hän keskusteli Khashoggin tapauksesta kuningas Salmanin ja kruununprinssi Mohammad bin Salmanin kanssa.


Tapaamisten jälkeen Pompeo kertoi Saudi-Arabian suostuvan perusteelliseen tutkintaan tapauksessa. Ulkoministeriltä kysyttiin, kertoivatko saudit Khashoggin olevan elossa tai kuollut.

– He eivät keskustelleet mistään faktoista, Pompeo vastasi.

Hän matkustaa keskiviikkona Turkkiin keskustelemaan tapauksesta presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi aiemmin Twitterissä, että kruununprinssi Mohammad bin Salman oli kiistänyt tietävänsä mitään Istanbulin-konsulaatin tapahtumista.

– Mielestäni meidän täytyy ensin saada selville, mitä tapahtui. Tässä sitä taas mennään, olet syyllinen, kunnes sinut osoitetaan viattomaksi. En pidä siitä, Trump sanoi tiistaina uutistoimisto AP:n haastattelussa.