Tipaton tulevaisuus tiedossa? Ilmastonmuutos uhkaa myös olutta

Äärimmäiset sääilmiöt tulevat nostamaan oluen hintaa radikaalisti.

Tuoppi voi olla kalliimpi ilmastonmuutoksen myötä.

16.10.2018 11:29

Uusi tutkimus osoittaa, että ilmastonmuutos tulee iskemään oluen ystäviin ja kovaa.

Nature Plantsissa maanantaina julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ilmastomallien avulla, miten äärimmäiset sääilmiöt kuten kuivuus ja lämpöaallot vaikuttavat ohran satoon 80 vuoden aikana.

Sen jälkeen taloustieteen malleilla tutkittiin, miten muutokset vaikuttavat oluen hintaan. Kun tarjonta pienenee, hinnat nousevat kysynnän ja tarjonnan lain mukaan.

Ohra kasvoi viime kesän kuivuudessa Suomessa huonosti. Kuvassa mallasohraa Fagervikissä elokuussa.

Tutkimus osoittaa, että hintojen nousu tulee olemaan dramaattista. Tuopillisen hinta voi nousta Puolassa lähes viisinkertaiseksi, Tsekissä 2,5-kertaiseksi ja Kanadassa 2,3-kertaiseksi.

Juuri tärkeät oluenpanomaat kuten Belgia, Tsekki ja Irlanti tulevat kärsimään ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista.

Tutkimuksen mukana hinnat tulevat nousemaan myös Virossa ja Tanskassa. Suomi ei ole tutkimukseen valittujen maiden joukossa.

Olut on elämänlaatua

Oluen saannin vaarantuminen voi tuntua pikkuseikalta verrattuna moniin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin hengenvaarallisiin kauhukuviin, kuten tulviin ja hirmumyrskyihin.

Olut on tutkijoiden mukaan kuitenkin tärkeä asia, sillä se lisää ihmisten elämänlaatua.

Olut yhdistää ihmisiä.

– Ei ole epäilystä siitä, että ilmastovaikutukset oluen saatavuudessa ja hinnassa pahentavat tilannetta miljoonille ihmisille ympäri maailmaa, toteaa tutkimuksessa mukana ollut professori Dabo Guan Guardianille.

– Kulttuurit ylittävässä oluen arvostamisessa on jotain perustavanlaatuista.

Kulutus tulee vähenemään

Jos päästöjä ei leikata, olutta juodaan jatkossa huomattavasti vähemmän. Tutkimuksen mukaan Puolassa, Tsekissä ja Kanadassa kulutus voi pudota kolmanneksella.

Myös parhaissa ilmastonmuutosskenaariossa oluen kulutus tulee vähenemään monissa maissa 10 prosentilla.

– Tulevaisuuden ilmasto- ja hinnanmuodostusolosuhteet voivat pistää oluen saavuttamattomaksi sadoille miljoonille ihmisille ympäri maapalloa, sanoi professori Steven Davis, joka oli mukana tutkimusryhmässä.

Ilmastonmuutos voi muuttaa humalan ja näin ollen myös oluen makua.

Tutkimusta Guardianille arvioinut professori Richard Ellis sanoi, että tutkimuksessa saatetaan aliarvioida ilmastonmuutoksen ohralle aiheuttamia haittoja.

Ellis huomauttaa, että ilmastonmuutos vaikuttaa myös humalan tuotantoon ja että oluen maku voi sen vuoksi muuttua.

Muutkin kasvit kärsivät

Suurin osa maailman ohratuotannosta syötetään karjalle. Viljan käydessä vähiin leikataan todennäköisesti ensimmäisenä oluesta. Näin ollen vaikutukset kohdistuvat vahvasti nimenomaan olueen.

Guan arvioi, ettei ohran korvaaminen muilla viljoilla auttaisi, koska ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärimmäiset sääolosuhteet tulevat iskemään myös niihin.

Myös muut luksuselintarvikkeet kuten suklaa, kahvi ja tee tulevat kärsimään, sanoo Guan. Ilmastovaikutukset tulevat nostamaan niiden hintoja.

Kaakaopuu ei kestä kuumenevaa ilmastoa.

Alkuvuonna kerrottiin, että suklaa uhkaa loppua vuoteen 2050 mennessä, koska kaakaopuut eivät kestä kuumenevia lämpötiloja.

Myös kahvi saattaa olla harvojen herkkua muutaman vuosikymmenen päästä, koska kahvin viljelyala pienenee ilmastonmuutoksen edetessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?