Moskovan ortodoksikirkko sanoo katkaisevansa suhteensa Konstantinopolin patriarkaattiin – vaikutukset näkyvät myös Suomessa

Moskovan patriarkka Kirillin mukaan "venäläinen maailma" on hyökkäyksen kohteena.

15.10.2018 22:23

Moskovan ortodoksikirkko katkaisee suhteensa Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Suhteiden kiristymisen takana on patriarkaatin päätös myöntää Ukrainan ortodoksikirkolle itsenäinen asema eli autokefalia. Ukrainan ortodoksikirkko on perinteisesti ollut Moskovan patriarkaatin alainen.

Suhteiden katkaisemisesta kertoi Venäjän kirkon ulkosuhteista vastaava metropoliitta Hilarion Moskovan patriarkaatin synodin kokouksessa Valko-Venäjän Minskissä maanantaina.

– Olemme tehneet päätöksen ehtoollisyhteyden katkaisemisesta Konstantinopolin patriarkaatin kanssa, Hilarion sanoi.

Suhteiden katkeaminen tarkoittaa, etteivät Moskovan partriarkaatin ja Konstantinopolin patriarkaatin papistot voi toimittaa yhdessä jumalanpalveluksia. Patriarkaattien maallikot eivät voi käydä ehtoollisella toisen patriarkaatin kirkoissa.

Asiaan perehtynyt Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Petteri Lalu pitää päätöstä suhteellisen merkittävänä.

– Suomessa se tarkoittaa sitä, että Suomen ortodoksisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon käytännön yhteistyö vaikeutuu tai yhteys katkeaa kokonaan, koska Suomessa ortodoksikirkon jäsenet ja papisto kuuluvat ekumeeniseen patriarkaattiin.

"Länsijohtoinen operaatio"

Venäjän ortodoksikirkko ei Hilarionin mukaan hyväksy Konstantinopolin patriarkaatin viime viikolla tekemää päätöstä Ukrainan ortodoksikirkon autokefaliasta.

Venäjällä Ukrainan ortodoksikirkon autokefalia nähdään länsijohtoisena operaationa. Esimerkiksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut Ukrainan ortodoksikirkon itsenäistyminen olevan Yhdysvaltain tukema provokaatio.

Moskovan patriarkka Kirill sanoi viikonloppuna televisio-ohjelmassaan, että "venäläinen maailma" on lännen johtaman hyökkäyksen alla.

– Hän korosti, että se maailma ulottuu Venäjän federaation ulkopuolelle. Hän mainitsi tarinassaan kaksi valtiota, Ukrainan ja Valko-Venäjän, ja että tämä venäläinen maailma on hyökkäyksen kohteena. Hänestä hyökkäyksen tavoitteena on tuhota Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän luoma kokonaisuus, Lalu sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?