Trump räjäytti jäsenmäärän järjestössä, joka sekoittaa maan politiikkaa entisestään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump räjäytti jäsenmäärän järjestössä, joka sekoittaa maan politiikkaa entisestään

Nuoren sosialistinaisen voitto demokraattien esivaalissa New Yorkissa ravistelee puoluetta ja koko maata.

28-vuotias sosialisti Alexandria Ocasio-Cortez peittosi nimekkään vastustajansa demokraattien esivaalissa New Yorkissa ja nousee todennäköisesti kongressin jäseneksi.­

15.10.2018 14:36

Yhdysvalloissa äärioikeisto on voimistunut ja tullut näkyvämmäksi Donald Trumpin presidenttiyden myötä. Samaan aikaa toisella laidalla voimaa kerää vasemmisto ja erityisesti demokraattiset sosialistit, joiden jäsenmäärä ja kannatus ovat kasvaneet hurjasti Bernie Sandersin esivaalimenestyksen vanavedessä.

Tärkein ja suurin liikkeen voimista on Democratic Socialists of America, valtakunnallinen järjestö, jonka tukemia ehdokkaita pyrkii kymmeniä eri tehtäviin syksyn vaaleissa. DSA ei ole puolue vaan eräänlainen kattojärjestö, jonka useimmat jäsenet ovat ehdolla demokraattipuolueen listoilla.

Sanders ei edes itse ole DSA:n jäsen, mutta hänen menestyksensä vuoden 2016 presidentinvaalien esivaalissa yhdistettynä Trumpin voittoon räjäytti järjestön jäsenmäärän. Pitkään noin kuudessa tuhannessa laahannut määrä on jo lähes kymmenkertaistunut yli viiteenkymmeneen tuhanteen.

Kylmän sodan aikana sosialismista tuli Yhdysvalloissa todellinen kirosana, ja Eurooppaan verrattuna sillä on edelleen hyvin negatiivinen kaiku. Mutta sosialistiksi julistautuneen Sandersin menestys osoitti, että erityisesti nuorten, liberaalien kaupunkilaisten joukossa häpeämerkki on haalistunut.

Demokraattisten sosialistien jäseniä osoittamassa mieltään New Yorkissa kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta.­

Itse asiassa sosialismista on tulossa valtavirtaa: elokuussa Gallup-tutkimuslaitoksen kyselyssä enemmistö demokraattien tukijoista sanoi kannattavansa sosialismia tai näkevänsä sen myönteisenä asiana, kapitalismin suosion jäädessä alle 50 prosenttiin. Suurinta suosio oli odotetusti nuoressa, 18–29-vuotiaiden ikäryhmässä.

Parin viime vuoden aikana DSA:n ehdokkaat ovat menestyneet monissa osavaltioissa. Merkittävin ja koko maata järisyttänyt voitto nähtiin kesäkuussa, kun 28-vuotias Alexandria Ocasio-Cortez vei voiton alueensa demokraattien esivaalissa New Yorkissa. Siirtolaistaustainen Ocasio-Cortez peittosi kisassa edustajainhuoneessa kymmenen kautta istuneen ja demokraattipuolueen vaikutusvaltaisimpiin jäseniin kuuluneen Joe Crowleyn, ja nousee lähes varmasti edustajainhuoneen jäseneksi marraskuun vaalien jälkeen.

– Ehdottomasti suurin osa meistä on nuorempia ihmisiä, joille esimerkiksi oman asunnon omistaminen on pelkkä unelma, sanoo DSA:n New Yorkin-osaston toinen puheenjohtaja Abdullah Yonus.

– Heille on kaupattu unelma jostain, mutta sitten he tajuavat, että ilmastonmuutos on tuhoamassa koko maailman. Meidän altamme on vedetty matto uudestaan ja uudestaan, Yonus selittää.

Kotiseudullaan Brooklynin kaupunginosassa kahvilassa istuva Yonus kertoo lähteneensä mukaan politiikkaan Trumpin menestyksen myötä. Pakistanilaislähtöisen muslimiperheen poika sanoo olleensa huolissaan Yhdysvalloissa kasvaneesta rasimista.

Mitä Yhdysvaltojen sosialistit sitten oikein haluavat? DSA:n peruskirjan mukaan jäsenet muun muassa ”pyrkivät eroon yksityiseen voittoon perustuvasta talousjärjestelmästä” ja kannattavat feminismin ja rodullisen tasa-arvon lisäksi visiota yhteisön hallinnassa olevasta tuotannosta ja taloussuunnittelusta.

Tapaamisissa puhutellaan toisia ”tovereiksi”, keskustellaan Karl Marxista ja viljellään vallankumoustermejä. Demokraattiset sosialistit eivät siis ole sama asia kuin vaikka Suomen sosiaalidemokraatit, vaan sosialismissaan jyrkempiä. Punaisessa lipussa on tutun ruusun lisäksi myös nyrkin kuva.

New Yorkin demokraattisten sosialistien johtajiin kuuluva Abdullah Younus kertoo lähteneensä toimintaan mukaan Donald Trumpin vaalimenestyksen myötä.­

Mitään varsinaista vallankumousta järjestö ei omien sanojensa mukaan silti suunnittele, vaan tavoitteena on vaikuttaa nykyisen puoluejärjestelmän puitteissa ja sisällä. Myös Yonus haluaa korostaa demokratia-sanaa ja sanoo järjestön tavoitteena olevan sen tuominen kaikkialle, esimerkiksi työelämään.

– Meidän toiminnassamme on mukana paljon eri ryhmiä, esimerkiksi libertaarisosialisteja. Meitä yhdistävä asia on kapitalismin vastustaminen.

Yhdysvalloissa julkinen keskustelu vasemman laidan demokraattien tavoitteista saa suomalaisittain välillä koomisiakin piirteitä, sillä monet tavoitteet ovat meille itsestäänselvyyksiä, kuten kaikkiin ulottuva julkinen terveydenhuolto ja maksuton korkeakoulutus. Muita tavoitteita vaalien alla ovat esimerkiksi jokaiselle taattu asunto, 15 dollarin minimipalkka ja siirtolaislasten kohtelusta syntyneessä kohussa ryvettyneen Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tulliviraston (ICE) lakkauttaminen.

– Vastustamme sellaista leikkauspolitiikkaa, jossa demokraatti- tai republikaanipoliitikko toistaa, ettei rahaa riitä näihin asioihin. Sitä näyttää kuitenkin riittävän yritysten veronalennuksiin ja toisten ihmisten pommittamiseen ulkomailla.

Barack Obaman presidenttikausien jälkeen ilman näkyvää johtajaa ja selkeää suuntaa jääneille demokraateille sosialistien nousu on tarkoittanut entistä pahempaa sekaannusta. Poliittista keskustaa edustanut Hillary Clinton sai esivaalissa vastustajakseen nuorten laajasti tukeman Bernie Sandersin, joka menestyi yllättävän hyvin. Kaksikon välistä kamppailun on välillä syytetty johtaneen Trumpin voittoon.

Demokraattisten sosialistien tähti Alexandia Ocasio-Cortez kampanjoi New Yorkin kuvernööriehdokkaaksi pyrkineen ex-näyttelijä Cynthia Nixonin kanssa Brooklynissä syyskuussa.­

Demokraattien sosialistisiiven nousu on tarjonnut uusia lyömäaseita republikaanioikeistolle ja presidentti Trumpille, jotka ovat viime aikoina pyrkineet maalaamaan vastustajasta kuvaa äärivasemmistolaisena, lakia ja järjestystä halveksivana porukkana.

– Totuus on se että keskustalainen demokraattipuolue on kuollut. Uusi demokraatit koostuu radikaaleista sosialisteista jotka haluavat rakentaa Yhdysvaltojen talouden Venezuelan mallin mukaan, Trump totesi viime viikolla USA Today -sanomalehden julkaisemassa kirjoituksessa.

Vertausta lapselliseksi kutsuva Yonus sanoo uskovansa demokraattien menestykseen ja siihen, että monet DSA:n tavoitteista voitaisiin saada läpi vielä hänen elinaikanaan. Jo Ocasio-Cortezin saaminen kongressiin on hänen mukaan tässä suuri askel.

– Hänen kaltaisensa työtä tekevien ihmisten äänen saaminen sinne tulee olemaan erittäin merkittävä asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?