AFP: Harvinainen kenguruhyökkäys Australiassa – kolme loukkaantui, 180-senttinen eläin yritettiin taltuttaa luudalla ja lapiolla

Julkaistu:

Australia
64-vuotias nainen joutui pikaiseen kirurgiseen hoitoon.
Kolme ihmistä on loukkaantunut harvinaisessa kenguruhyökkäyksessä Queenslandin osavaltiossa Australiassa. Yksi lauantaiyönä paikallista aikaa tapahtuneen hyökkäyksen uhreista loukkaantui vakavasti, kertoo uutistoimisto AFP.

Vakavasti loukkaantunut Linda Smith, 64, sai vammoja kylkeensä ja sisäelimiinsä. Hänen toinen keuhkonsa meni kasaan ja hänellä oli useita sisäisiä vaurioita. Nainen vietiin sunnuntaina leikkaukseen paikalliseen sairaalaan.

Villieläinten hoitaja ja Smithin aviomies Jim Smith oli ruokkinut kolmeakymmentä kengurua ja vallabia heidän tontillaan iltaisin kuivan kauden aikana, jolloin kenguruilla ei ole luonnostaan juuri ruokaa.

Linda Smith kertoi ambulanssin työntekijöille, että yksi suurista kenguru-uroksista hyökkäsi hänen miehensä kimppuun ruokinnan aikana. Kyseessä oli noin 180-senttinen punajättikenguru. Lajin urokset voivat kasvaa 85-kiloisiksi.

 

En halua kuitenkaan, että niitä aletaan tappaa tämän takia. Rakastan eläimiä

– Jim makasi maassa kengurun armoilla. Menin ulos ja yritin auttaa. Otin luudan ja leivänpalan, mutta kenguru löi luudan kädestäni ja hyökkäsi kimppuuni.

Pariskunnan 40-vuotias poika tuli hätiin ja löi kengurua lapiolla päähän. Sen jälkeen eläin katosi näköpiiristä.

Ambulanssitoimitsija Stephen Jones pitää kengurujen hyökkäyksiä harvinaisina, eikä hän ole nähnyt vastaavaa 30-vuotisen uransa aikana. Hän on myös toiminut villieläinten hoitajana 15 vuotta.

– Niiden tiedetään hyökkäävän ja erityisesti suuret urokset voivat olla aika ilkeitä, Jones kertoi uutistoimisto AFP:lle. Hän painottaa, ettei kenguruita pidä tapauksen vuoksi ruveta erityisesti hävittämään.


Jones sanoo, että ilman vaimonsa väliintuloa Jim Smith olisi saattanut kuolla.

Vakavasti loukkaantunut Linda Smith pitää tapahtunutta ”luonnollisena”. Hän kertoo olleensa aina varovainen villieläinten kanssa.

– Olen aina varovainen, varsinkin kenguru-urosten kanssa. On kiima-aika, joten ne voivat olla aggressiivisempia. En halua kuitenkaan, että niitä aletaan tappaa tämän takia. Rakastan eläimiä, hän sanoi.

Hallituksen laskelmien mukaan Australiassa on 46 miljoonaa kengurua. Luonnonsuojelijat varoittavat, että kanta on romahtamaisillaan mantereen itäisten osien kuivien kausien seurauksena.

”Jos kohtaat kengurun, älä seiso”

Villieläinekspertti Ian Temby neuvoo, miten välttää epätoivotut kohtaamiset kenguruiden kanssa. Tembyllä on 33 vuoden työkokemus valtion ympäristöhallinnosta. Hän kertoo verkkolehti The Age:lle, että kenguruhyökkäykset ovat harvinaisia, mutta voivat johtaa huono-onnisissa olosuhteissa kuolemaan.

Temby antaa vinkit hankaliin kohtaamisiin. Yleisimmässä tilanteessa kenguru jahtaa lenkittäjän koiraa, johon ihminen puuttuu. Tämä johtaa kengurun hyökkäykseen.

1.”Jos seisot, kenguru voi potkaista sinua takajaloillaan ja se voi repiä sinut auki. Se on todella vaarallista. Kyykisty ja peräänny. Laita puska tai puu sinun ja kengurun väliin. Se ei ala jahtaamaan sinua.”

2."Pidä turvallinen etäisyys eläimeen.”

3. ”Älä koskaan anna kengurulle ruokaa.”

4. ”Tarkkaile kengurun aggressiivisuuden merkkejä. Näitä ovat varpaillaan seisominen, mahan raapiminen ja muriseminen.”