Trump mahdollisuudesta rajoittaa asekauppaa Saudi-Arabiaan: Yhdysvallat rankaisisi sillä itseään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump mahdollisuudesta rajoittaa asekauppaa Saudi-Arabiaan: Yhdysvallat rankaisisi sillä itseään

Presidentti Donald Trumpilta kysyttiin mahdollisuudesta rajoittaa asekauppaa Yhdysvalloissa asuneen toimittajan katoamisesta epäillyn Saudi-Arabian kanssa.

Presidentti Donald Trump puhui toimittajille Valkoisen talon pihalla 13. lokakuuta.­

14.10.2018 3:59

Saudi-Arabian hallintoa kritisoinut toimittaja Jamal Khashoggi katosi jäljettömiin vierailtuaan maansa konsulaatissa Turkin Istanbulissa 2. lokakuuta. Turkki epäilee Khashoggin tulleen surmatuksi konsulaatissa Saudi-Arabian toimesta, ja myös amerikkalaiset ovat epäilleet samaa.

Lauantaina Trump sanoi Yhdysvaltojen selvittävän asian perin pohjin ja uhkasi Saudi-Arabiaa ankaralla rangaistuksella, jos väite surmaamisesta pitää paikkansa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trumpilta kysyttiin samana päivänä, voisiko Yhdysvallat rajoittaa asekauppaa Saudi-Arabiaan, jos surmaväite pystytään todistamaan. Trumpin hallinto on luonut aiempaa läheisemmät välit Saudi-Arabian vanhoilliseen hallintoon ja kruununprinssi Mohammed bin Salmaniin. Yhdysvallat myy naapurivaltioissaan sotaa käyvälle Saudi-Arabialle asejärjestelmiä miljardien arvosta.

Lauantaina Trump ei lämmennyt ajatukselle kauppojen jäädyttämisestä.

– Olen sitä mieltä, että me rankaisisimme itseämme, jos toimisimme niin, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

– On muita asioita, joita me voimme tehdä, hyvin vahvoja ja voimakkaita, ja niitä me teemme, Trump lisäsi, tarkentamatta mitä nämä keinot ovat.

Yhdysvalloissa lainsäätäjät molemmista valtapuolueista ovat vaatineet tiukkoja toimia tapauksen vuoksi. Jo ennen Khashoggin katoamista Saudi-Arabiaa arvosteltiin sen johtaman liittouman verisistä iskuista sisällissotaa käyvässä Jemenissä.

Osa kongressin jäsenistä on vaatinut aseiden myynnin lopettamista saudeille, jos Khashoggin kuolema varmistuu. Yhdysvalloissa kongressilla on valta päättää merkittävien asekauppojen kohtalosta ja estää ne halutessaan. Trumpin kaudella Saudi-Arabian on kerrottu tilanneen Yhdysvalloilta asejärjestelmiä 110 miljardin dollarin arvosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?