Ulkomaat

Trump uhkasi Saudi-Arabiaa ankaralla rangaistuksella – ”Voisivatko he olla tämän takana? Kyllä”

Julkaistu:

Trump uhkasi Saudi-Arabiaa ”ankaralla rangaistuksella”.
Sanasota saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin katoamisen ympärillä kiihtyi lauantaina, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Saudi-Arabiaa ankaralla rangaistuksella, jos käy ilmi, että maa on surmannut Khashoggin.

– Me aiomme selvittää tämän juuriaan myöten, ja seurauksena on ankara rangaistus, Trump sanoi CBS-televisioyhtiön haastattelussa.

– Tällä hetkellä saudit kiistävät syyllisyytensä kiivaasti. Mutta voisivatko he olla tämän takana? Kyllä, Trump jatkoi.

Khashoggi on kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian hallituksesta ja kruununprinssistä Mohammed bin Salmanista Washington Post -lehteen. Hän meni Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaattiin 2. lokakuuta hoitamaan tuleviin häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu puolestaan moitti Saudi-Arabiaa lauantaina siitä, että maa ei ole tehnyt riittävää yhteistyötä Khashoggin katoamisen tutkimisessa.

Cavusoglun mukaan Saudi-Arabian pitää päästää turkkilaisviranomaiset tutkimaan Istanbulin-konsulaattiaan.

Saudi-Arabia on lähettänyt 11-henkisen delegaation Turkkiin keskustelemaan Khashoggin tapauksesta. Saudi-Arabian mukaan Khashoggi poistui turvallisesti konsulaatista. Saudi-Arabian sisäministerin mukaan puheet Khashoggin surmaamisesta konsulaatissa ovat "perusteettomia oletuksia ja valheita".

Nauhoitti kuolemansa älykellollaan?

Turkkilaisen Sabah-lehden mukaan Khashoggi saattoi mahdollisesti nauhoittaa oman kuolemansa älykellollaan. Turkkilaislehden uutisesta kertoi CNN.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sabahin mukaan Khashoggi laittoi Applen älykellostaan nauhoitustoiminnon päälle, kun hän meni Saudi-Arabian konsulaattiin. Sen vuoksi kuulustelun, kidutuksen ja tappamisen äänet ovat taltioituneet ääninauhalle, ja ne ovat päätyneet sekä hänen puhelimeensa että Applen iCloud-pilvipalveluun. Asiaa tutkivat turkkilaisviranomaiset löysivät äänitallenteen Khashoggin puhelimesta, jonka hän oli jättänyt morsiamelleen ennen konsulaattiin menoa.

Lue lisää: Nauhoittiko kadonnut sauditoimittaja murhansa? Asiantuntijalla arvio mahdollisten tallenteiden alkuperästä: ”Tämä on ollut keino siihen”