Ulkomaat

Trump uhkasi Saudi-Arabiaa ankaralla rangaistuksella – ”Voisivatko he olla tämän takana? Kyllä”

Julkaistu:

Trump uhkasi Saudi-Arabiaa ”ankaralla rangaistuksella”.
Sanasota saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin katoamisen ympärillä kiihtyi lauantaina, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Saudi-Arabiaa ankaralla rangaistuksella, jos käy ilmi, että maa on surmannut Khashoggin.

– Me aiomme selvittää tämän juuriaan myöten, ja seurauksena on ankara rangaistus, Trump sanoi CBS-televisioyhtiön haastattelussa.

– Tällä hetkellä saudit kiistävät syyllisyytensä kiivaasti. Mutta voisivatko he olla tämän takana? Kyllä, Trump jatkoi.

Khashoggi on kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian hallituksesta ja kruununprinssistä Mohammed bin Salmanista Washington Post -lehteen. Hän meni Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaattiin 2. lokakuuta hoitamaan tuleviin häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu puolestaan moitti Saudi-Arabiaa lauantaina siitä, että maa ei ole tehnyt riittävää yhteistyötä Khashoggin katoamisen tutkimisessa.

Cavusoglun mukaan Saudi-Arabian pitää päästää turkkilaisviranomaiset tutkimaan Istanbulin-konsulaattiaan.

Saudi-Arabia on lähettänyt 11-henkisen delegaation Turkkiin keskustelemaan Khashoggin tapauksesta. Saudi-Arabian mukaan Khashoggi poistui turvallisesti konsulaatista. Saudi-Arabian sisäministerin mukaan puheet Khashoggin surmaamisesta konsulaatissa ovat "perusteettomia oletuksia ja valheita".

Nauhoitti kuolemansa älykellollaan?

Turkkilaisen Sabah-lehden mukaan Khashoggi saattoi mahdollisesti nauhoittaa oman kuolemansa älykellollaan. Turkkilaislehden uutisesta kertoi CNN.

Sabahin mukaan Khashoggi laittoi Applen älykellostaan nauhoitustoiminnon päälle, kun hän meni Saudi-Arabian konsulaattiin. Sen vuoksi kuulustelun, kidutuksen ja tappamisen äänet ovat taltioituneet ääninauhalle, ja ne ovat päätyneet sekä hänen puhelimeensa että Applen iCloud-pilvipalveluun. Asiaa tutkivat turkkilaisviranomaiset löysivät äänitallenteen Khashoggin puhelimesta, jonka hän oli jättänyt morsiamelleen ennen konsulaattiin menoa.

Lue lisää: Nauhoittiko kadonnut sauditoimittaja murhansa? Asiantuntijalla arvio mahdollisten tallenteiden alkuperästä: ”Tämä on ollut keino siihen”