Ulkomaat

Nauhoittiko kadonnut sauditoimittaja murhansa? Asiantuntijalla arvio mahdollisten tallenteiden alkuperästä: ”Tämä on ollut keino siihen”

Julkaistu:

Jamal Khashoggi käynnisti älykellonsa nauhoitustoiminnon astuessaan Saudi-Arabian konsulaattiin, väittää turkkilaislehti.
Turkki vaatii Saudi-Arabiaa taipumaan yhteystyöhän sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamisen selvittämiseksi. Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu ilmoitti lauantaina illalla vaativansa turkkilaisten viranomaisten pääsyä tutkimaan Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin tiloja.

Jamal Khashoggi on mahdollisesti nauhoittanut oman kuolemansa. Asiasta kertoi turkkilaislehti Sabah, jota CNN siteeraa.

Sabahin mukaan Khashoggi laittoi Applen älykellostaan nauhoitustoiminnon päälle, kun hän meni Saudi-Arabian konsulaattiin. Sen seurauksena kuulustelun, kidutuksen ja tappamisen äänet ovat taltioituneet ääninauhalle, ja ne ovat päätyneet sekä hänen puhelimeensa että Applen iCloud-pilvipalveluun. Asiaa tutkivat turkkilaisviranomaiset löysivät äänitallenteen Khashoggin puhelimesta, jonka hän oli jättänyt morsiamelleen ennen konsulaattiin menoa.

Khashoggi on kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian hallituksesta ja kruununprinssistä Washington Postiin. Hän meni Istanbulissa Saudi-Arabian konsulaattiin 2. lokakuuta hoitamaan häihinsä liittyviä asioita, eikä häntä ole nähty sen koommin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille, että heillä on hallussaan video- ja ääninauhoitteita, jotka todistavat, että sauditoimittaja tapettiin ja paloiteltiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Asiasta uutisoi Washington Post viranomaislähteisiin vedoten.


Tuhottiinko älykellosta tiedostoja?

Turkkilaislehden mukaan Khashoggin surmaajat yrittivät avata älykelloa useilla salasanakokeiluilla ja käyttivät lopulta toimittajan sormenjälkeä kellon avaamiseen. He saivat tuhottua vain osan tiedostoista.
CNN:n Applelta saaman tiedon mukaan yrityksen älykelloissa ei kuitenkaan ole sormenjälkeen perustuvaa avaamistoimintoa.

Myös CNN:n asiantuntija pitää väitteitä kyseenalaisina. Robert Baerin mukaan tilanteessa etäisyys ei riittänyt Bluetooth-yhteyteen ja Khashoggi tuskin oli etukäteen varautunut lähettämään tallennetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mielestäni vaikuttaa sen sijaan siltä, että turkkilaiset ovat asettaneet kuuntelulaitteet saudien konsulaattiin, Baer toteaa.

– Turkkilaiset eivät luota diplomaatteihin ja he kuuntelevat siksi suurinta osaa suurlähetystöjä ja konsulaatteja Turkissa. Jos heillä todella on nauhoitukset todisteena murhasta, niin tämä on ollut keino siihen. Mutta turkkilaiset tuskin hevillä myöntävät asiaa.


Saudi-Arabia on jälleen kiistänyt väitteet, joiden mukaan saudit ovat tappaneet Khashoggin. Maan sisäministerin mukaan väitteet murhamääräyksestä ovat perusteettomia oletuksia ja valheita. Hän sanoi Saudi-Arabian uutistoimiston välittämässä lausunnossa myös, että maa toimii kansainvälisen oikeuden ja sopimusten mukaan.

Saudiarabialainen delegaatio on saapunut Turkkiin keskustelemaan Khashoggin tapauksesta. Delegaation odotetaan tapaavan viikonlopun aikana turkkilaisviranomaisia maan pääkaupungissa Ankarassa.