Osuiko toimittajan epäilty murha Saudi-Arabiaa omaan nilkkaan? Media ja yritykset boikotoivat, senaattorit puhuvat jo sanktioista

rac

Julkaistu:

Saudi-Arabia on kiistänyt osallisuutensa toimittaja Jamal Khashoggin katoamiseen. Tästä huolimatta paine maan johtoa kohtaan kasvaa useilta suunnilta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi perjantaina, ettei hän näe syytä katkaista Saudi-Arabian investointeja Yhdysvaltoihin sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamisesta ja epäillystä murhasta nousseesta kohusta huolimatta.

Khashoggi, 59, katosi mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa reilu viikko sitten. Turkin viranomaisten mukaan mies todennäköisesti murhattiin sisätiloissa.

Saudien mukaan Khashoggi poistui lähetystöstä ennen katoamistaan, mistä he eivät kuitenkaan ole esittäneet minkäänlaisia todisteita.

Trumpin kommentin myötä valtiovarainministeri Steven Mnuchin ilmoitti osallistuvansa Saudi-Arabian Riadissa parin viikon päästä järjestettävään Future Investment Initiative -talouskonferenssiin.

– Suunnittelen meneväni tässä vaiheessa. Jos tulee enemmän tietoa ja muutoksia, saatamme harkita uudelleen. Mutta olen menossa, Mnuchin sanoi CNBC-kanavan haastattelussa perjantaina.


Yhdysvaltain hallinnon toimista huolimatta paine Saudi-Arabiaa kohtaan kasvaa Reutersin mukaan muilta suunnilta. Medialla on merkittävä rooli taloustapahtumassa, mutta nyt useat tiedotusvälineet ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä siitä.

Reutersin mukaan perjantai-iltaan mennessä pois jäämisestään olivat ilmoittaneet muun muassa CNN, Financial Times, New York Times, CNBC, Bloomberg sekä Economist.

Tapahtumasta ovat kertoneet jäävänsä pois myös useat yritysjohtajat kuten Uber Technologiesin Dara Khosrowshahi, Viacomin Bob Bakish sekä AOL:n perustajiin kuuluva Steve Case. Myös konferenssin neuvottelukuntaan kuuluva Thrive Global -yhtiön johtaja Arianna Huffington perui osallistumisensa ja erosi neuvottelukunnasta.

Brittimiljardööri Branson jäädytti neuvottelut

Suurten mediatalojen ja yritysjohtajien pois jääminen varjostaa tapahtumaa, jota näyttäviä talousuudistuksia suunnitteleva Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on verrannut Sveitsin Davosissa vuosittain pidettävään talousfoorumiin.

Järjestäjät poistivat perjantaina kaikkien osallistujien nimet tapahtuman verkkosivuilta boikotoijien listan kasvaessa yhä pidemmäksi. Myös Maailmanpankki ilmoitti perjantaina, ettei sen johtaja Jim Yong Kim aio Khashoggin katoamiseen liittyvän tilanteen vuoksi osallistua tapahtumaan, jossa hänen oli myös määrä puhua.

– Vaikka joidenkin puhujien ja kumppaneiden vetäytyminen on pettymys, odotamme toivottavamme tervetulleiksi tuhansia puhujia, moderaattoreita sekä vieraita kaikkialta maailmasta Riadiin, Future Invests Initiativen tiedottaja sanoi Reutersin mukaan.

Khashoggi-kohusta Saudi-Arabialle koituvat seuraukset eivät ole rajoittumassa ainoastaan taloustapahtumaan. Brittimiljardööri Richard Branson ilmoitti Virgin Group -yhtiönsä keskeyttävän toistaiseksi saudien kanssa käydyt neuvottelut suunnitellusta miljardi-investoinnista maahan.

Yhdysvaltain entisellä energiaministerillä Ernest Monizilla oli rooli kruununprinssin suunnitelmissa rakentaa maahan megabisnesvyöhyke nimeltä NEOM. Moniz sanoi kuitenkin keskiviikkona, että hän on jäädyttänyt roolinsa projektissa siihen asti, kunnes Khashoggin kohtalosta on enemmän tietoa.

Tiedotusvälineiden ja yritysjohtajien pois jäämisestä huolimatta pankki- ja finanssisektorin edustajat eivät ole muuttaneet suunnitelmiaan tapahtumaan osallistumisesta. Useat näistä tahoista kieltäytyivät kommentoimasta asiaa Reutersille.

”Ei tarvitse olla Sherlock Holmes päätelläkseen jotain”

Yhdysvalloissa demokraattien lisäksi myös republikaanisenaattorien piirissä on alettu vaatia rangaistusta Saudi-Arabialle, mikäli se varmistuu osalliseksi Khashoggin murhaan. Senaattori Lindsey Graham sanoi ryhtyvänsä ajamaan taloussanktioita Saudi-Arabiaa vastaan tarvittaessa.

Aiemmin Saudi-Arabian vahvana tukijana esiintynyt Graham kertoi torstaina Al-Jazeeralle, että Yhdysvaltain tiedustelutiedot olisivat jo osoittaneet Saudi-Arabian hallituksen liittyvän toimittajan katoamiseen.

– Olen jo nähnyt tiedot. Ne olivat hyvin hermostuttavia. Ei tarvitse olla Sherlock Holmes päätelläkseen jotain, Graham sanoi.


Myös senaatin ulkoasiain valiokunnan johtaja, republikaanisenaattori Bob Corker kertoi CNN:lle, että tiedustelutiedot ”osoittavat suoraan” Saudi-Arabiaan.

– Ei ole kysymystäkään siitä, etteivätkö saudit olisi tehneet sitä, Corker sanoi.

Keskiviikkona kongressissa käynnistyi tutkinta, joka valmistelee mahdollisia sanktioita Saudi-Arabiaa vastaan. Senaattorit ovat yrittäneet aiemmin rajoittaa asemyyntiä Saudi-Arabiaan sen Jemenissä käymän verisen sodan vuoksi, ja nyt asia on noussut jälleen tapetille Khashoggin tapauksen vuoksi.

Corkerin mukaan Saudi-Arabian ja kongressin välit ovat viime aikoina kiristyneet siitä huolimatta, että maan ylin johto suhtautuu liittolaiseensa edelleen lämpimästi. Hän sanoi, että kongressissa on ”aistittu tietynlaista röyhkeyttä” tavassa, jolla Saudi-Arabia kommunikoi Yhdysvaltain lainsäätäjien kanssa.