Ulkomaat

Kanadalaisastronautti: Sojuz-turma voi tietää huonoa avaruusaseman miehistölle

Julkaistu:

National Geographicin mukaan torstainen onnettomuus saattaa jopa uhata keskeyttää Maata kiertävän laboratorion käytön.
Sojuz MS-10 -lennon miehistö, amerikkalainen astronautti Nick Hague ja venäläinen kosmonautti Aleksei Ovitshinin, olivat matkalla kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle, kun raketin laukaisu Kazakstanin Baikonurissa päättyi kantoraketissa ilmenneen vian myötä onnettomuuteen. Miehistö selvisi hengissä pelastuskapselin avulla.

ISS on ollut jatkuvasti miehitettynä marraskuusta 2000 lähtien. National Geographic kertoo kuitenkin verkkosivuillaan, että torstainen onnettomuus todennäköisesti rasittaa ISS:n nykyistä miehistöä ja saattaa jopa uhata keskeyttää Maata kiertävän laboratorion käytön.
Kansainvälisellä avaruusasemalla ovat tällä hetkellä amerikkalainen astronautti Serena Auñón-Chancellor, venäläinen kosmonautti Sergei Prokopjev sekä saksalaisastronautti Alexander Gerst. SpaceNews-sivuston mukaan miehistön avaruusasemalle kesäkuussa telakoituneella kulkupelillä on ”elinikää” enää sen verran, että sen pitäisi National Geographicin mukaan palata Maahan viimeistään jouluksi.


Periaatteessa ISS:n miehistö voisi palata kotiin koska tahansa, mutta kanadalaisastronautin ja ISS:n entisen komentajan Chris Hadfieldin mukaan Sojuz-turman jälkeen täytyy ajatella miehistön terveyttä – kuten vuonna 2003 avaruussukkula Columbian tuhoutumisen jälkeen. Columbia-sukkula hajosi Maan ilmakehään palatessaan Texasin yläpuolella ja onnettomuudessa sai surmansa sen seitsemän hengen miehistö. Turman jälkeen kaikki sukkulat olivat lentokiellossa kaksi vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos avaruusasema hylätään, siellä ei ole ketään korjaamassa asioita, jos jokin menee pieleen. Ja se aiheuttaa vakavia ongelmia, Hadfield kuitenkin huomautti torstaina Twitter-tilillään julkaistulla videolla.
National Geographic kertoo Venäjän valtiollisen uutistoimiston Sputnikin raportoineen, että mikäli Roskosmosin tutkinta saadaan valmiiksi nopeasti, saattavat viranomaiset siirtää seuraavan Sojuz MS-11:n joulukuun 20. päivälle kaavaillun laukaistun jo marraskuun puoliväliin.

Sputnikin mukaan Hague ja Ovitshinin eivät kuitenkaan lähde silloin avaruuteen, sillä lennolle on jo aiemmin valittu kolmen hengen miehistö. Venäjän avaruushallinto kertoi kuitenkin perjantaina, että Hague ja Ovtshinin yrittävät uudelleen avaruuteen ensi keväänä.

Oheiselta videolta voit kuunnella Sojuzin miehistön ja komentokeskuksen keskustelun raketin hajotessa:


Uutistoimisto Reuters kuitenkin kertoi toiseen venäläisuutistoimistoon Interfaxiin viitaten, että Venäjä voi perua kaikki miehittämättömien Sojuz-alusten laukaisut, jolloin ISS:n väki voi joutua odottamaan paluukyytiä avaruudesta vuoden 2019 alkuun asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Torstaisen onnettomuuden syy on toistaiseksi epäselvä ja se vaikuttaa Hadfieldin mukaan siihen, milloin Sojuz voidaan laukaista avaruuteen seuraavan kerran. Entisen astronautin mukaan seuraava laukaisu voi tapahtua hyvinkin nopeasti, jos syy saadaan selville äkkiä ja ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen.

– Mutta jos kyseessä on vaikea ongelma – kuten raketteihin liittyvät viat lähes aina ovat – sen selvittämisessä tulee kestämään pidempään.