Ulkomaat

Turkki saattaa vapauttaa yli kaksi vuotta vangittuna olleen amerikkalaispastorin

Julkaistu:

Vankeus sai Yhdysvallat asettamaan talouspakotteita ja lupaamaan lisää, jos vuodesta 2016 lähtien vangittuna ollutta pastoria ei vapauteta.
Turkki saattaa tänään vapauttaa yli kaksi vuotta vangittuna olleen amerikkalaispastorin Andrew Brunsonin, kertoo turkkilaismedia. 50-vuotiaan pastorin vankeus on poikinut Turkin ja Yhdysvaltain välille diplomaattisen kriisin, joka on saanut Yhdysvallat muun muassa asettamaan Turkille talouspakotteita.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on viime aikoina etäännyttänyt itsensä tapauksesta, mikä sekin kielii Brunsonin mahdollisesta vapauttamisesta.

– Tekeepä oikeus minkä päätöksen tahansa, minun on noudatettava sitä, Erdogan sanoi toimittajille.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi jo elokuussa, että Yhdysvallat on valmis asettamaan Turkille lisää pakotteita, jos pastori ei pääse vapaaksi.


Brunson pidätettiin lokakuussa 2016 epäiltynä terroristiryhmien auttamisesta. Samaan aikaan Turkissa otettiin kiinni ja pidätettiin satoja ihmisiä liittyen aikaisemmin samana vuonna tapahtuneeseen epäonnistuneeseen vallankaappaukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Vaadimme kaikkien rajoituksien, myös kotiarestin ja matkustuskiellon, purkamista, sanoi Brunsonin asianajaja.

Hän on jättänyt pastorin tapauksesta valituksen myös Turkin perustuslakituomioistuimeen, mutta sen käsittely voi kestää kuukausia.

Jopa 35 vuoden vankeus uhkaa

Turkki epäilee Brunsonia Gulen-liikkeen tukemisesta, jota maa syyttää sotilasvallankaappausyrityksestä vuonna 2016. Lisäksi Brunsonilla uskotaan olleen yhteyksiä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, jota Turkki pitää terroristijärjestönä.

Jos Brunson todettaisiin syylliseksi ja tuomittaisiin, hän voisi saada jopa 35 vuoden tuomion. Yhdysvaltain mukaan mies on kuitenkin väärin perustein vangittu kristitty.


Yhdysvaltain Turkin suurlähettiläs John R. Bass ilmaisi jo lokakuussa 2017 pitävänsä syytteitä katteettomina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Häntä näytetään pitävän vankina vain siksi, että hän on Yhdysvaltain kansalainen ja uskon mies, jolla on ollut yhteyksiä ihmisiin, joita hän on uskonsa takia auttanut, Bass lausui viitaten siihen, että Brunson on työnsä puolesta auttanut syyrialaisia ja kurdipakolaisia.

Brunson on kiistänyt väitteet Gulenin ja PKK:n tukemisesta ja ilmoitti huhtikuussa New York Timesin mukaan, ettei syyrialaisten ja kurdipakolaisten auttaminen tarkoita sitä, että hän tukisi kurdien aikeita perustaa oma valtionsa.

– Puhun Jeesuksesta, mutta en tukeakseni PKK:ta. Kyse ei ole ihmisten käännyttämisestä kristityiksi ja Turkkia vastaan. Sanon samaa myös turkkilaisille, enkä ole kiinnostunut politiikasta. En ole separatismin kannattaja, vaan uskon Turkin yhtenäisyyteen. Mitä muuta voin sanoa?

Myös vaimo oli vangittuna

Nato-liittolaisten kiistan avainhenkilöksi joutunut Brunson on kotoisin Pohjois-Carolinasta. Lähetyssaarnaajaperheestä lähtöisin oleva pastori on CNN:n mukaan asunut Turkissa yli 23 vuotta vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.


Hän työskenteli ennen lokakuussa 2016 tapahtunutta vangitsemistaan Izmirin kaupungissa sijaitsevassa presbyteerikirkossa, jonka hän perusti vaimonsa kanssa. Myös vaimo Norine Brunson pidätettiin mutta vapautettiin 13 päivän jälkeen. Hän on Heavy-sivuston mukaan tukenut miestään siitä lähtien ja jatkanut kirkon toimintaa. Maaliskuussa 2017 hän tapasi silloisen ulkoministeri Rex Tillersonin, jonka kanssa hän keskusteli miehensä tilanteesta.

Parin tytär Jaqueline Furnari on ollut muun muassa YK:n kuultavana isänsä tilanteen takia. Parin kaksi muuta lasta ovat syntyneet Turkissa.

– Kävimme jopa turkkilaisen koulun, koska vanhempamme halusivat meidän oppivan kielen ja kulttuurin, tytär on kertonut.

– Rakastimme ja kunnioitimme Turkin kansaa ja lomilla saatoimme jopa naapureiden tapaan pitää Turkin lippua parvekkeellamme.