Ulkomaat

Tiedätkö, miksi avaruuslentäjillä on matkassa pehmoleluja? Niillä on myös muu tehtävä kuin koti-ikävän torjuminen

Julkaistu:

Venäläisen Sojuz-raketin matka kohti kansainvälistä avaruusasemaa (ISS) päättyi torstaina onnettomuuteen.
Kello 14.40 hyvissä sääolosuhteissa Kazakstanin Baikonurista laukaistu raketti hajosi 7 563 kilometrin tuntinopeudessa kun matka oli kestänyt noin kaksi minuuttia.

Venäläiskosmonautti Aleksei Ovtshinin sekä amerikkalaisastronautti Nick Hague selvisivät Sojuz-kantoraketin vikaantumisesta hengissä. Heidän käyttämänsä pelastuskapseli laskeutui Zhezkazganin kaupungin lähellä olevalle arolle.

Lue lisää: Näin Sojuz-raketin epäonnistunut laukaisu eteni – ”Havaitsin jotakin, joka näytti salaman välähdykseltä”


Kantoraketin laukaisusta kuvatulla videolla näkyy, kuinka Ovtshinin ja Hague joutuvat yhtäkkiä kovien G-voimien riepoteltaviksi.

Videolla näkyy miesten lisäksi myös kuinka kohti kansainvälistä avaruusasemaa matkalla olleet pehmomaskotit heilahtelevat raketin ensimmäisen vaiheen irrottua ja toisen olleen käynnistymässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yllä olevalla videolla näkyy sekä pehmolelujen, että miesten raju heilahtelu.

Vaikka äkkiseltään ajateltuna pehmolelujen kuljettaminen kohti avaruutta vaikuttaa kaikelta muulta kuin kovahermoisten astronauttien ja kosmonauttien tehtävältä, on niillä olemassa kuitenkin tärkeä tehtävä.


Mahdollisen koti-ikävän lieventämisen lisäksi pehmoeläimet kertovat avaruuteen matkaaville hetkestä, jolloin kantoraketti saavuttaa Maata kiertävän radan ja miehistö joutuu painottomaan tilaan. Asiasta kertovan BBC:n mukaan pehmoleluja on näkynyt kuvissa kerta toisensa jälkeen, kun Sojuz-kantoraketti on laukaistu avaruuteen.

Lue lisää: ”Hätätila, vika kantoraketissa” – Sojuz-kosmonautin hyytävän rauhallinen keskustelu lennonjohdon kanssa raketin hajotessa alta

Alla olevalla videolla Sojuz-raketin miehistön ja komentokeskuksen välinen hätäkeskustelu.