Ulkomaat

Guardian tavoitti naisen, joka huusi häkellyttävästi silppuuntuneen Banksyn taulun: Aikoo pitää teoksen itsellään

Julkaistu:

Taide
Taidemaailma kohahti viime viikolla kun Lontoon Sothebyn huutokaupassa myytävänä ollut Banksyn -taideteos Ilmapallotyttö valahti kehyksistään ja silppuuntui riekaleiksi huutokauppayleisön edessä.
Odottamattomasti alkaneen silppuuntumisen alkaessa taulusta oli ehditty tekemään vääntöä 953 829 puntaan (noin 1 080 000 euroa) asti, mikä oli täysin sama summa kuin Banksyn aikaisempi huutokauppaennätys. Teoksen muutos eheästä kokonaisuudesta repaleisiksi riekaleiksi käynnisti välittömästi spekulaatiot siitä, oliko taiteilija rakentanut taideteoksen kehyksiin itsetuhomekanismin.

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka huutokauppayleisö reagoi teoksen äkilliseen silppuuntumiseen.

Myöhemmin arviolle taitelijan itsensä kehittämästä juonesta ravisuttaa taidepiirejä saatiin vahvistus, kun Banksy julkaisi Instagramissa videon metallisen silppurin rakentamisesta kehysten sisään. Samassa yhteydessä julkaistussa tekstissä hän selitti toimiaan seuraavasti:

– Halu tuhota on luova halu.

Lue lisää: Banksy paljasti, kuinka rakensi teokseensa itsetuhokoneiston – Miljoonalla myyty taulu silppusi itsensä

Vaikka taitelijan perimmäiset motiivit tuhota kaupan ollut teoksensa ovat jääneet vielä hämärän peittoon, on tapaus nostettu jo yhdeksi taidehistorian merkittävimmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän on ymmärtänyt myös anonyymiksi jäänyt nainen, joka maksoi kaiken kaikkiaan 1,04 miljoonaa puntaa (noin 1,19 miljoonaa euroa) teoksesta, joka on nyt osittain riekaleina.

 

Kun nuija osui viime viikolla pöytään ja teos silppuuntui, olin ensin shokissa.


Brittilehti The Guardian on haastatellut naista, jonka kerrotaan olevan eurooppalainen taidekeräilijä ja Sothebyn pitkäaikainen asiakas.

– Kun nuija osui viime viikolla pöytään ja teos silppuuntui, olin ensin shokissa, mutta vähitellen aloin ymmärtää, että voisin saada itselleni palan taidehistoriaa, nainen kertoo lehdelle.

Guardianin mukaan nainen sanoo, ettei ole kaavaillut vetäytyvänsä kaupasta, vaan aikoo pitää teoksen itsellään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Banksyn teos silppuuntui yleisön silmien edessä ja siitä nousi valtava spektaakkeli – jotkut tajusivat tarinassa kiusallisen ongelman

Vaikka osittain silppuuntuneen teoksen hinta voi tavallisesta kaduntallaajasta tuntua erittäin suolaiselta, voi naisen jo nyt ennakoida tehneen kenties elämänsä kaupat.

Guardianin jo aikaisemmin haastatteleman asiantuntijan mukaan teoksen arvo on nimittäin noussut ainakin 50 prosenttia, mikä on huikea nousu viikon sisällä.

Teoksen arvonnousu ja silppuuntumista seurannut mediamylläkkä ovat kuitenkin saaneet kriittisimmät pitämään koko tempausta pelkkänä mainostemppuna.