Ulkomaat

Kuvat Mexico Beachilta konkretisoivat hurrikaani Michaelin väkivaltaisen iskun – hirviömyrskyn jäljiltä 7 kuollut

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvallat
Pahimmillaan 250 kilometrin tuntinopeudella Yhdysvaltain Floridan osavaltion koillisrannikolle iskeneet tuulet lanasivat kokonaisia taloja perustuksineen tieltään.
  • Michaeliksi ristitty hurrikaani iski Luoteis-Floridaan keskiviikkoiltapäivänä Yhdysvaltain itärannikon aikaa.
  • Pahimmillaan 69 m/s puhaltaneet tuulet ja myrskyn aiheuttamat tulvat ovat aiheuttaneet 7 ihmisen kuoleman.
  • Myöhään torstai-iltana noin 1,2 miljoonaa kotitaloutta ja yritystä oli ilman sähköjä Floridasta Virginiaan ulottuvalla vyöhykkeellä.
Keskiviikon ja torstain aikana Yhdysvaltain kaakkoisosissa, Floridan, Georgian sekä Etelä- ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa riehuneen Michael-hurrikaanin uhrimäärä nousee. Viranomaiset ovat kertoneet, että toistaiseksi hurrikaanin aiheuttamia kuolemia on todettu olevan seitsemän. Kuolemantapaukset ovat tapahtuneet Floridan, Georgian ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Michael on ollut kautta aikain kolmanneksi voimakkain manner-Yhdysvaltoihin iskenyt hurrikaani. Pahimmillaan 250 kilometrin tuntinopeudella puhaltaneet tuulet jättivät kauhistuttavat jäljet Luoteis-Floridan rannikolla sijaitsevaan Mexico Beachin taajamaan.


Yllä oleva video näyttää voiman, jolla hurrikaani iski.

Keskiviikon ja torstain välisen yön valjettua, Mexico Beachin asukkaita oli vastassa ikävä näky: Kokonaisia rivistöjä perustuksineen tuulen tieltä kadonneita rakennuksia, irronneita kattoja ja massoittain hurrikaanin kasaamia rojuja paikoilla, joilla vielä päivää aikaisemmin kulki avonaisia teitä. Osa vahingoista on seurausta pitkälle sisämaahan nousseista tulvavesistä.


Paikallinen eläkeläinen, Tom Garcia, 60, kertoo hurrikaanin nostaneen meriveden paikoin jopa vyötärön korkeudelle ja tuulen olleen niin kova, että hän oli vähällä tahria housuntakamuksensa. Myrskyn ollessa pahimmillaan Garcia puolisoineen yritti estää talon ulko-ovea avautumasta tuulen voimasta samalla kun pariskunnan neljä koiraa ajelehtivat sängyn päällä ympäri sisätiloja.

Michael-hurrikaanin pyyhkäistyä Floridan koillisosien ylitse osavaltion kuvernööri Rick Scott kertoi Weather Channelille, että vahingot Mexico Beachilta Panama Citylle ulottuvalla vyöhykkeellä ovat osoittautuneet pahemmiksi kuin kukaan saattoi ennalta odottaa.


Mexico Beachin tavoin Panama City lukeutuu hurrikaanin pahiten vaurioittamiin kaupunkeihin Koillis-Floridassa. Myös Panama Cityssä rakennuksia on tuhoutunut ja rojua on ylt'ympäriinsä. Koillis-Floridan viljelyalueille nousseiden tulvavesien on uutisoitu pilanneen muun muassa puuvilla-, pekaanipähkinä- ja maapähkinäviljelyksiä. Maanviljelykselle aiheutuneiden taloudellisten menetysten arvoksi on arvioitu toistaiseksi vähintään 1,9 miljardia dollaria, eli noin 1,65 miljardia euroa. Vahingoittuneiden viljelyalueiden pinta-ala on noin 1,5 miljoonaa hehtaaria.


Lue myös: Hurrikaani iski valtavalla voimalla Floridaan – jätti jälkeensä täystuhon

Lue lisää: Video paljastaa myrskyn voiman: Näin hurrikaani Michael pyyhkäisi Floridan yli ja jätti jälkeensä massiivisen tuhon

Artikkeli päivitetty 12.10.2018 kello 05.10. Päivitetty kuolonuhrien määräksi seitsemän.