Ulkomaat

Näin Sojuz-raketin epäonnistunut laukaisu eteni – ”Havaitsin jotakin, joka näytti salaman välähdykseltä”

Julkaistu:

Venäjällä on käynnistetty rikostutkinta, jossa selvitetään muun muassa sitä, noudatettiinko turvallisuusmääräyksiä kunnolla kantoraketin rakennusvaiheessa.
Venäläisen Sojuz-raketin laukaisu päättyi torstaina kantoraketissa ilmenneen vian myötä onnettomuuteen Kazakstanin Baikonurissa. Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) matkalla olleet venäläiskosmonautti Aleksei Ovtshinin sekä amerikkalaisastronautti Nick Hague selvisivät hengissä pelastuskapselin avulla.
  • Ovtshininin ja komentokeskuksen hätäkeskustelu on kuultavissa yllä olevalla videolla.
Raketin laukaisupaikalla Baikonurissa sää oli kirkas ja aurinkoinen torstaina. Laukaisu tapahtui suunniteltuun aikaan, kello 14.40 paikallista aikaa.

– Raketti nousi täysin normaalisti. Mutta ensimmäisen vaiheen irrottua havaitsin jotakin, joka näytti salaman välähdykseltä, kertoi paikan päällä ollut AFP:n valokuvaaja Kirill Kudrjavtsev, joka on seurannut rakettien laukaisuja läheltä useasti aiemminkin.


Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ja Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin välittämässä suorassa lähetyksessä näkyi, kuinka raketti katosi taivaalle niin kauas, kuin kamerat ylsivät. Lähetyksessä näytettiin kuvaa myös kapselin sisällä olleista Ovtshininistä ja Haguesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Onnettomuus kantoraketissa, 2 minuuttia, 45 sekuntia, Ovtshininin kuultiin sanovan tyynesti pian tämän jälkeen.


Nasa kertoi pian onnettomuuden syyksi ”vian kantoraketissa”. Nasa kertoi vian ilmenneen, kun raketti eteni 7 563 kilometrin tuntivauhtia ja matkaa oli tehty 119 sekuntia.

Ovtshinin ilmoitti, että hän ja Hague tunsivat jo olevansa painottomassa tilassa. Raketin hätäjärjestelmä aktivoitiin, jotta miehet sisältänyt pelastuskapseli voitaisiin hoitaa takaisin maanpinnalle ballistisella laskeutumisella.


Tässä vaiheessa miehet olivat omien sanojensa mukaan jo voimakkaiden G-voimien vaikutuksen alaisena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tiukennamme turvavöitämme, Ovtshinin ilmoitti.

– Se oli lyhyt lento, hän totesi.

Kapseli laskeutui Kazakstaniin, Zhezkazganin kaupungin lähellä olevalle arolle laskuvarjojen pehmentäessä pudotusta. Kapselin osuessa maahan pöllähti ilmoille suuri hiekkapilvi.

Tässä vaiheessa pelastajat olivat jo saapumassa paikalle ilmateitse. Kapselin laskeutumisen kerrottiin olleen ”tavallista terävämpi”, minkä vuoksi miehistö joutui normaalia voimakkaampien G-voimien riepottelemaksi.


Suorassa lähetyksessä laukaisua selostaneen Nasan kommentaattorin mukaan miehiä on kuitenkin valmisteltu tällaista tilannetta varten jo koulutuksessa.

Kello 15.20 paikallista aikaa Venäjän avaruusviraston johtaja Dmitri Rogozin vahvisti Twitterissä, että miehistö oli laskeutunut.

– Kaikki ovat hengissä, hän ilmoitti.

Myöhemmin Roskosmos julkaisi kuvia, joissa Ovtshinin ja Hague kävivät läpi lääketieteellistä tarkastusta. Sohvalla istuneet miehet näyttivät hymyilevän kuvissa rennon oloisina, mutta heidän kerrottiin viettävän kuitenkin sairaalassa seuraavan yön.


Venäjän kerrottiin keskeyttävän miehitetyt avaruuslennot siksi aikaa, kun Sojuz-aluksen epäonnistunut laukaisu tutkitaan. Roskosmos ilmoitti, että tapausta tutkimaan muodostetaan valtiollinen komitea.

Venäläistutkijoiden mukaan tapauksesta on käynnistetty rikostutkinta, jossa selvitetään muun muassa sitä, noudatettiinko turvallisuusmääräyksiä asianmukaisesti rakennusvaiheessa.


Lähteet: Reuters, AFP

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt