Ulkomaat

Sojuz-raketin hätälasku käynnistyi automaattisesti – Nasa: ”Tämä todistaa, että avaruuslennot ovat vaikeaa puuhaa”

Julkaistu:

Sojuz-lennon miehistö joutui palaamaan maahan vain muutama minuutti laukaisun jälkeen.
Venäläisen Sojuz-raketin laukaisussa on tapahtui onnettomuus tänään torstaina. Onnettomuuden seurauksena lento keskeytettiin ja miehistö palasi maahan pelastautumiskapselilla.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa antoi lisätietoja tiedotustilaisuudessa, jonka se lähetti suorana Youtube-kanavallaan.

Katso tiedotustilaisuus suorana alta. Jos video ei näy, katso se täältä.– Meistä tuntuu pahalta, ettei miehistö päässyt kiertoradalle, mutta luotamme siihen, että venäläiset kollegamme selvittävät asian, aloitti Nasan kansainvälisen avaruusaseman operaatioista vastaava johtaja Kenny Todd.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todd kertoi, että lento keskeytyi automaattisesti, sillä järjestelmä havaitsi ongelmia raketin toisessa vaiheessa. Samalla hän kiitti venäläisen pelastushenkilökunnan ripeää toimintaa.

Keskeytymisen jälkeen pelastuskapseli suoritti automaattisesti ballistisen laskeutumisen ja palaamisen maan ilmakehään.

Lue lisää: Venäjä julkaisi kuvat: Nämä miehet selvisivät tuhoutuvasta Sojuz-raketista – kaksikkoon kohdistui 6 G:n kiihtyvyys

Nasan astronauttien varapäällikkö Reid Wiseman vertaili ballistista laskeutumista luodin ampumiseen: pelastuskapseli laskeutuu paraabelin muotoista rataa takaisin maan ilmakehään, jolloin pelastautumiskapselin laskuvarjo ja lämpökilpi aukeavat.

Wisemanin mukaan ei ole toistaiseksi selvillä, mikä lennolla tarkkaan ottaen meni vikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ykkösvaiheen kantoraketit irtosivat ja Sojuz aloitti hätälaskeutumisen. Laskeutumisen aikana oli joitakin hetkiä, jolloin miehistöön ei saatu yhteyttä, mutta muutoin kaikki sujui suunnitellusti, Wiseman kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Tämä todistaa, että avaruuslennot ovat vaikeaa puuhaa. Samalla se varmistaa, että Sojuz on todella luotettava ja turvallinen laite. Minulla on täydellinen luottamus venäläisiin ja heidän työnsä laatuun, Wiseman lisäsi.

Sojuz-raketin kyydissä olivat tapahtumahetkellä venäläinen kosmonautti Aleksei Ovtshinin ja amerikkalainen astronautti Nick Hague. Heidän oli tarkoitus liittyä kansainvälisen avaruusasema ISS:n kolmihenkiseen miehistöön.

Wisemanin mukaan avaruusaseman miehistö kertoo voivansa hyvin ja on valmis olemaan asemalla niin pitkään kuin on tarpeen. Asemalle on toimitettu tarvikkeita viimeksi syyskuun lopussa ja sen osalta ei ole hätää, Wiseman kertoo.

Venäjä keskeyttää miehitetyt avaruuslennot siksi aikaa, kun Sojuz-aluksen epäonnistunut laukaisu tutkitaan. Venäjän avaruusvirasto Roscosmos on ilmoittanut, että tapausta tutkimaan muodostetaan valtiollinen komitea. Nasan Reid Wiseman arvelee, että tutkinta kestää muutaman kuukauden.

– Tutkinta on varmasti korkealla heidän prioriteettilistallaan. Nasa tekee tiivistä yhteistyötä venäläisten kanssa selvittääkseen mikä meni vikaan, Wiseman sanoo.