Ulkomaat

Sojuz-miehet huomasivat viime tingassa, että jotain oli mennyt kammottavasti pieleen – painottomuus yllätti erikoisella hetkellä

Julkaistu:

Pelastautumiskapseli laskeutui muutaman sadan kilometrin päähän Baikonurista, josta pelastushenkilökunta tavoitti lennon miehistön hyvässä kunnossa.
Onnettomuuteen joutuneen Sojuz-kantoraketin kyydissä olleet venäläinen kosmonautti Aleksei Ovtshinin ja amerikkalainen astronautti Nick Hague olivat onnekkaita havaitessaan lennon aikana alkaneet ongelmat jo varhaisessa vaiheessa.
  • Kuuntele yllä olevalta videolta miehistön ja komentokeskuksen välinen keskustelu.
Miehet olivat matkalla kansainväliselle avaruusasemalle (ISS), kun he havahtuivat voimakkaaseen tärinään ja painottomuuden tunteeseen pian lentoon lähdön jälkeen. Lennon komentajana toiminut Ovtshin otti yhteyttä lennonjohtoon.

– Hätätila, vika kantoraketissa, Ovtshinin kuullaan lausuvan.

Lento oli niin alkuvaiheessa, että heidän olisi tiettävästi siinä vaiheessa pitänyt olla vielä liimaantuneina istuimiinsa g-voimien vaikutuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lento päätettiin keskeyttää ja lentäjät pelastautuivat tekemällä niin sanotun ballistisen laskeutumisen.

Pelastautumiskapseli laskeutui muutaman sadan kilometrin päähän Baikonurista, josta pelastushenkilökunta tavoitti lennon miehistön hyvässä kunnossa.
Sojuz tekee matkansa avaruuteen kolmessa vaiheessa.

Ensimmäisessä vaiheessa syttyy neljä rakettimoottoria, jotka palavat kaksi minuuttia. Ne kiihdyttävät raketin noin 8 300 kilometrin tuntinopeuteen ja noin 40 kilometrin korkeuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisessa vaiheessa raketin ensimmäinen vaihe irtoaa. Pian sen jälkeen irtoaa myös lentäjien ensisijainen pelastautumiskapseli. Mikäli ongelmat lennolla olisivat alkaneet hieman myöhemmin, ei lentäjillä olisi ollut enää mahdollisuutta käyttää tätä kapselia.

Mediatietojen mukaan raketin ensimmäinen vaihe oli juuri irronnut ja toinen vaihe käynnistymässä.

Toisen vaiheen polttoaine riittää noin viideksi minuutiksi. Sen loputtua Sojuz on kohonnut jo 176 kilometrin korkeuteen ja avaruuteen.

Toisen vaiheen irrottua käynnistyy kolmas vaihe, joka antaa alukselle viimeisen potkun kohti avaruusasemaa. Kun laukaisusta on kulunut noin yhdeksän minuuttia, ei maan vetovoiman vaikutus enää tunnu. Sitten kolmas vaihe irtoaa ja miehistön kapseli aloittaa noin 5-6 tunnin mittaisen matkansa avaruusasemalle.

Sojuz on tällä hetkellä ainoa kulkuneuvo kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun miehitetty Sojuz-lento epäonnistui.

Venäjä keskeyttää miehitetyt avaruuslennot siksi aikaa, kun Sojuz-aluksen epäonnistunut laukaisu tutkitaan, venäläismedia kertoo. Venäjän avaruusvirasto Roscosmos on ilmoittanut, että tapausta tutkimaan muodostetaan valtiollinen komitea.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt