Afrikan nuorin miljardööri siepattiin luksushotellin kuntosalilta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Afrikan nuorin miljardööri siepattiin luksushotellin kuntosalilta

Kolme ihmistä on pidätetty sieppaukseen liittyen, ja turvallisuusjoukot ympäri maata ovat hälytystilassa. Ainakin kahden sieppaajan uskotaan olleen ulkomaalaisia.

Miljardööri Mohammed Dewji tunnetaan kotimaassaan lempinimellä ”Mo”.­

11.10.2018 17:00

Afrikan nuorimmaksi miljardööriksi tituleerattu liikemies Mohammed Dewji, 43, on siepattu Tansanian Dar es Salaamissa. Asiasta uutisoivan BBC:n mukaan Dewji oli torstaiaamuna saapumassa Oysterbayn kaupunginosassa sijaitsevan luksushotellin kuntosalille, kun naamioituneet asemiehet pakottivat hänet autoonsa ampuen samalla ilmaan laukauksia.

Dar es Salaamin alueellinen poliisipäällikkö Paul Makonda kertoi toimittajille, että Dewji oli ajanut kuntosalille itse, eikä hänellä ollut henkivartijoita mukanaan. Kolme ihmistä on pidätetty sieppaukseen liittyen, ja kahden edelleen paossa olevan sieppaajan uskotaan olevan ulkomaalaisia.

– Alustavat tiedot viittaavat siihen, että hänet sieppasivat kahdella autolla liikkuneet, valkoihoiset henkilöt, Makonda kertoi toimittajille torstaina.

Turvallisuusjoukot ympäri maata ovat hälytystilassa, jotta sieppaajat saataisiin kiinni. Sieppauksen motiivi ei ole toistaiseksi tiedossa.

Lupasi vuonna 2016 lahjoittaa vähintään puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen

Dar es Salaam on melko turvallinen verrattuna moniin muihin afrikkalaisiin suurkaupunkeihin. Maassa on nähty poliittisen opposition edustajien sekä hallituksen kriitikoiden sieppauksia aiemminkin, mutta kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun sieppauksen uhrina on Dewjin tasoinen liikemies.

AFP:n mukaan Dewji johtaa noin kymmenessä maassa toimivaa MeTL Group -yritystä, joka keskittyy maanviljelyyn, vakuutuksiin, liikenteeseen, logistiikkaan sekä ruokateollisuuteen. Verkkosivujensa mukaan MeTL Group on Tansanian suurin yhtiö.

Mohammed Dewji huhtikuussa 2015 Dar es Salaamissa otetussa arkistokuvassa.­

Tansaniassa syntynyt Dewji suoritti opintonsa Yhdysvalloissa Georgetownin yliopistossa. Hän istui myös kotimaansa parlamentissa hallitsevan puolueen kansanedustajana vuosina 2005–2015.

Vuonna 2013 hänestä tuli ensimmäinen talouslehti Forbesin kanteen yltänyt tansanialainen, ja pari vuotta myöhemmin lehti nimesi hänet Afrikan vuoden henkilöksi.

Forbesin afrikkalaisia miljardöörejä koskevalla listalla Dewji on tällä hetkellä sijalla 17. Hänen omaisuutensa on arvioitu noin 1,3 miljardin arvoiseksi.

Dewji omistaa myös osake-enemmistön tansanialaisesta Simba FC -jalkapalloseurasta, joka kuuluu maan suurimpiin. Naimisissa oleva kolmen lapsen isä allekirjoitti vuonna 2016 lupauksen luovuttaa ainakin puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyystarkoituksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?