Ulkomaat

Venäjä julkaisi kuvat: Nämä miehet selvisivät tuhoutuvasta Sojuz-raketista – kaksikkoon kohdistui 6 G:n kiihtyvyys

Julkaistu:

Roskosmosin mukaan miehistöön kohdistui 6 G:n kiihtyvyysvoima siinä vaiheessa, kun he olivat pelastautumiskapselissa.
Venäläisen Sojuz-raketin laukaisussa tapahtui onnettomuus, kun sen kantorakettiin tuli vika pian laukaisun jälkeen.

Raketin kyydissä olivat tapahtumahetkellä venäläinen kosmonautti Aleksei Ovtshinin ja amerikkalainen astronautti Nick Hague. He joutuivat tekemään hätälaskun Kazakstaniin ja pelastuivat pelastuskapselin avulla.

Roskosmosin mukaan miehistöön kohdistui 6 G:n kiihtyvyysvoima siinä vaiheessa, kun he olivat pelastautumiskapselissa. Vertailun vuoksi, raketin laukaisuvaiheessa heihin kohdistuu 1–7 G:n voima, Ria Novosti kertoi.
Miesten kerrottiin tuoreeltaan olevan olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa, mutta heidät vietiin silti tarkastettaviksi sairaalaan. Venäjän avaruushallinto Roskosmos on julkaissut Twitter-tilillään kuvia sairaalasta. Kuvissa näkyy, kuinka Ovtshinin ja Hague istuvat sairaalassa sohvalla hyvin rauhallisen oloisina päivän tapahtumista huolimatta.


Kaksikon rauhallisuus tosin tuli ilmi jo hyytävän rauhallisessa keskustelussa, jonka kosmonautti Ovtshinin kävi lennonjohdon kanssa. Videolta kuultava Ovtshinin ja lennonjohdon keskustelu jatkuu rauhallisesti useiden minuuttien ajan, vaikka epäkuntoon mennyt Sojuz-raketti liikkuu vielä hurjaa vauhtia eteenpäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Miehet kehuivat toisiaan vuolaasti ennen matkaa, joka päättyi äärimmäisen vaarallisesti.

– Aleksei on kivenkova. Luonteemme sopivat hyvin yhteen, olemme kumpikin hieman hiljaisemman puoleisia, mutta näemme asiat samalla tavalla, Hague sanoi.
– Työskennellessämme yhdessä Sojuz-kapselissa olemme viimeisen vuoden aikana rakentaneet luottamuksen toisiamme kohtaan ... Teemme töitä hyvin yhdessä, ja minulla on tuuria saada hänet komentajakseni.


Venäjä ilmoitti torstaisen turman jälkeen keskeyttävänsä miehitetyt avaruuslennot siksi aikaa, kun Sojuz-aluksen epäonnistunut laukaisu tutkitaan, venäläismedia kertoo. Roskosmos on lisäksi ilmoittanut, että tapausta tutkimaan muodostetaan valtiollinen komitea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tilanne on epämiellyttävä, mutta kuten tiedätte, miehitettyjen avaruuslentojen historiassa on ollut vastaavia tapauksia. Toisaalta hätäjärjestelmä osoitti luotettavuutensa, mikä on hyvin tärkeää, sanoi Venäjän varapääministeri Juri Borisov uutistoimisto Tassin mukaan.