Sojuz-turmaan joutuneet venäläinen ja amerikkalainen kehuivat kilvan toisiaan ennen lentoa: ”Aleksei on kivenkova”

rac

Julkaistu:

Venäläiskosmonautti Aleksei Ovtshininille lento oli toinen. Astronautti Nick Hague oli ensi kertaa matkalla avaruuteen.
Kansainväliselle avaruusasemalle torstaina matkalla olleet venäläiskosmonautti ja amerikkalaisastronautti olivat täydennysmiehistöä, jonka oli määrä liittyä osaksi avaruusaseman tämänhetkistä kolmihenkistä kollegajoukkoa. Matka keskeytyi dramaattisesti moottorivikaan.

Space.comin mukaan kosmonautti Aleksei Ovtshininin ja astronautti Nick Haguen oli määrä saapua avaruusasemalle vain kuuden tunnin ”pikareittiä” normaalin kahden päivän matkan sijaan. Heitä olisivat olleet vastassa Nasan astronautti Serena Auñon-Chancellor, Euroopan avaruusjärjestön astronautti Alexander Gerst sekä venäläiskosmonautti Sergei Prokopjev. Saksalainen Gerst toimii aseman komentajana.


Ovtshinin, 47, on avaruusasemakonkari, joka vietti avaruudessa puoli vuotta maaliskuusta 2016 saman vuoden syyskuuhun. Keskeytynyt tehtävä oli hänen toinen avaruuslentonsa. Hän on entinen ilmavoimien majuri, joka valittiin Venäjän avaruusohjelmaan vuonna 2006.


Nick Haguelle, 43, lento oli astronauttina ensimmäinen. Ilmavoimien everstiluutnantti valittiin Nasan avaruusohjelmaan vuonna 2013.


Kummankin oli määrä viettää avaruusasemalla puoli vuotta tieteellisiä kokeita suorittaen. Ovsthininin oli määrä ottaa avaruusaseman komentajan tehtävät ensi joulukuussa, kun nykyiset kolme miehistön jäsentä palaavat maahan.

Kaksikko kehui etukäteen vuolaasti toisiaan yhteisen harjoitteluajan perusteella. Ovtshinin ylisti Hagueta muun muassa ”fiksuksi ja älykkääksi”.

– Hänen kanssaan on helppo harjoitella, ja luulen, että sama jatkuu lennon aikana. Hänellä on vielä useita sellaisia edessään, Ovtshinin lausui Haguesta CBS:n mukaan.

– Aleksei on kivenkova. Luonteemme sopivat hyvin yhteen, olemme kumpikin hieman hiljaisemman puoleisia, mutta näemme asiat samalla tavalla, Hague sanoi.

– Työskennellessämme yhdessä Sojuz-kapselissa olemme viimeisen vuoden aikana rakentaneet luottamuksen toisiamme kohtaan ... Teemme töitä hyvin yhdessä, ja minulla on tuuria saada hänet komentajakseni.

Korjaus 11.10.2018 klo 16.33: Toisen kuvan kuvatekstissä oli Ovtshinin nimi, vaikka kuvassa on Hague.