Ulkomaat

Sojuz-raketin laukaisun yhteydessä onnettomuus – kyydissä kaksi miehistön jäsentä

Julkaistu: , Päivitetty:

Roskosmosin johtajan Dmitri Rogozinin mukaan ensimmäiset pelastajat ovat jo päässeet kapselin putoamispaikalle. Molemmat miehistön jäsenet ovat elossa ja Rogozinin mukaan he eivät tarvitse lääketieteellistä ensiapua.
Venäläisen Sojuz-raketin laukaisussa on tapahtunut onnettomuus, kertoo uutistoimisto Reuters venäläisiin uutistoimistojen RIAn ja Interfaxin tietoihin pohjaten.

Raketin laukaisua olivat seuraamassa Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin ja Nasan Jim Breidenstein. Nimettömän venäläislähteen mukaan onnettomuus tapahtui sen jälkeen, kun kantoraketin ensimmäinen vaihe oli irronnut ja toinen vaihe oli alkamassa.
  • Seuraa yllä olevalta videolta suoraa lähetystä NASAn komentokeskuksesta.
Raketin kyydissä olivat tapahtumahetkellä venäläinen kosmonautti Aleksei Ovtshinin ja amerikkalainen astronautti Nick Hague. Miehet olivat matkalla kansainväliselle avaruusasemalle (ISS), kun onnettomuus tapahtui.

Venäläislähteiden mukaan miehistön jäsenet on otettu pois pelastuskapselista ja heidän tilaansa kuvaillaan hyväksi. He ovat kestäneet kiihtyvyysvoimat ilman ongelmia ja heidän henkistä tilaansa kuvaillaan normaaliksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moskovski Komsomoletsin mukaan miehistö aiotaan kuitenkin tuoda alkutarkastuksen jälkeen toipumaan Moskovaan, jossa heidän tukenaan tulee olemaan myös psykologeja. Baikonurin kaupunginsairaalassa heitä varten on varattu jo omat huoneet alkutarkastusta varten.

Venäjän avaruushallintoa edustava lähde ilmoitti Moskovski Komsomoletsin mukaan lehdistölle, että alustava arvio onnettomuuden syistä saataneen jo muutaman tunnin sisällä.


Roskosmosin mukaan miehistöön kohdistui 6 G:n kiihtyvyysvoima siinä vaiheessa, kun he olivat pelastautumiskapselissa. Vertailun vuoksi, raketin laukaisuvaiheessa heihin kohdistuu 1–7 G:n voima, Ria Novosti kertoo.

Miehistöön on saatu yhteys ja he ovat uutistoimisto TASSin ja RIAn tietojen mukaan kunnossa heihin kohdistuneista G-voimista huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutistoimistojen mukaan miehistöä lähetettiin etsimään neljä helikopteria. Moskovski Komsomolets -lehden mukaan pelastuskapselin putoamispaikalle saapui ryhmä sotilaita, jotka hyppäsivät AN-26-koneella paikalle.


Kapselin putoamispaikka on 25 kilometrin päässä Zhezkazganin kaupungista Kazakstanin keskiosissa. Pelastushelikopterit ovat edelleen vasta matkalla paikalle.Venäjän presidentti Vladimir Putin seuraa Moskovski Komsomolets -lehden mukaan tiiviisti uutisia onnettomuudesta. Lehdistösihteeri Dmitri Peskov kertoi, että Kremlissä ollaan iloisia siitä, ettei miehistö vahingoittunut.

Venäläislähteen mukaan automaattinen järjestelmä laukaisi pelastuskapselin, jossa miehistö pelastautui.

Venäjän median mukaan onnettomuuteen joutuneen miehistön oli määrä tehdä avaruusasemalla muun muassa kokeita, joissa olisi yritetty kasvattaa pieniä määriä ihmisen rustokudosta, Moskovski Komsomolets kertoo.

Uutinen päivittyy.