Ulkomaat

Video paljastaa myrskyn voiman: Näin hurrikaani Michael pyyhkäisi Floridan yli ja jätti jälkeensä massiivisen tuhon

Julkaistu:

Yhdysvalloissa trooppiseksi myrskyksi sittemmin heikentynyt hurrikaani Michael aiheutti valtavaa tuhoa pitkin Floridan rannikkoa. Myrsky hajotti taloja, nostattanut tulvia ja kaatanut puita ja sähkölinjoja Meksikonlahden puoleisella rannikolla.
  • Hurrikaani Michael iski Luoteis-Floridan rannikolle Panhandlen alueelle keskiviikkoiltapäivänä Yhdysvaltain länsirannikon aikaa.
  • Neloskategorian hurrikaanina rantautunut Michael oli varhain aamulla laantunut viisiportaisen hurrikaaniasteikon matalimpaan ykköskategoriaan ja torstaiaamuna kello 7 Suomen aikaa trooppiseksi myrskyksi.
  • Hurrikaani on aiheuttanut suuret tuhot Floridassa. Toistaiseksi viranomaiset ovat vahvistaneet yhden ihmisen kuolleen, mutta CNN kertoo myös toisesta kuolonuhrista.
  • Oletko paikalla? Ota yhteyttä IS:n toimitukseen sähköpostitse osoitteeseen uutiset(a)iltasanomat.fi tai soita 0035891223420.
– Näyttää siltä kuin pommi olisi lauennut joka korttelissa, republikaanipoliitikko Neal Dunn kuvaili hurrikaani Michaelin jälkeensä jättämää tuhoa Floridan Panama Cityn alueella, joka on yksi myrskyn pahimmin runtelemista alueista.

Samaa kielivät videot, jotka paljastavat karulla tavalla, miten kovalla voimalla keskiviikkona iltapäivällä Floridaan rantautunut myrsky moukaroi osavaltioita. Tuulennopeus oli pahimmillaan 69 metriä sekunnissa.


Dunn kertoi uutiskanava CNN:lle, että tietoliikenneyhteydet ovat hyvin pitkälti kaatuneet alueella. Asukkaita on ohjeistettu keittämään vetensä ennen juomista. Alabamassa, Georgiassa ja Floridassa yli 500 000 ihmistä on ilman sähköä. Floridassa on auki 54 hätäsuojaa, joihin on tullut lähes 6 700 ihmistä.

– Teemme kaikkemme tukeaksemme elpymistä, mutta tarvitsemme apua, Dunn sanoi.


CNN:n mukaan Floridan yli Georgiaan pyyhkäissyt hurrikaani Michael olisi vaatinut jo toisen kuolonuhrin. Georgian osavaltion viranomainen Travis Brooks kertoo CNN:lle, että lapsen uskotaan kuolleen osavaltiossa Seminolen piirikunnassa, kun jotain kaatui kodin päälle, jossa hän oli vierailemassa. Tapauksen yksityiskohdat ovat kuitenkin edelleen epäselvät, sillä viranomaiset eivät ole vielä saaneet yhteyttä tapahtumapaikalle.


Aiemmin on kerrottu, että keskiviikkona myrsky tappoi Floridassa miehen, jonka kodin päälle kaatui puu Floridan Greensborossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Uutistoimisto Reuters kertoi noin kello 7 Suomen aikaa torstaiaamuna, että Michael on kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan heikentynyt trooppiseksi myrskyksi. Myrsky liikkuu parhaillaan Georgian osavaltiossa 45 kilometriä Maconin kaupungista lounaaseen ja kovista tuulista varoitetaan edelleen. Tuulet puhaltavat NHC:n mukaan yhä yli 30 metriä sekunnissa.


Kyseessä on pahin myrsky vuosikymmeniin. Hurrikaanin ennätyksellisyydestä kertoo esimerkiksi se, että Reutersin mukaan Michael on ollut kolmanneksi voimakkain manner-Yhdysvaltoihin iskenyt myrsky ikinä. Myrskyn voima havainnollistuu myös CNN:n Twitterissä julkaisemista videoraporteista, joissa toimittajat tasapainottelevat kovassa tuulessa tulvivilla kaduilla.
Myrskyyn liittyvien rankkasateiden pelätään aiheuttavan muun muassa hengenvaarallisia tulvia, sillä Floridan luoteisosaan on ennustettu STT:n mukaan 300 millimetrin sademääriä. Tulvavesien pelätään kohoavan pahimmassa tapauksessa yli neljän metrin korkeuteen, mikä voi aiheuttaa pinnanmuodostukseltaan alavilla alueilla massiivisia tuhoja.