Oudossa kopteriturmassa kuollut huippusyyttäjä oli avainhenkilö useissa Venäjään liittyvissä kansainvälisissä kohuissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oudossa kopteriturmassa kuollut huippusyyttäjä oli avainhenkilö useissa Venäjään liittyvissä kansainvälisissä kohuissa

Helikopteriturmassa surmansa saanut varavaltakunnansyyttäjä Saak Karapetjan oli henkilö, joka edusti virallista Venäjää lukemattomissa kansainvälisissä rikosskandaaleissa.

Varavaltakunnansyyttäjä Saak Karapetjan vastasi syyttäjänviraston kansainvälisestä yhteistyöstä, minkä vuoksi hän pystyi joko estämään tai auttamaan Venäjään liittyvien kansainvälisten rikosepäilyjen tutkinnassa.

9.10.2018 15:56

Venäjän varavaltakunnansyyttäjä Saak Karapetjan, 58, sai surmansa 3. lokakuuta ollessaan metsästysretkellä, kun hänen seurueensa helikopteri putosi maahan Kostroman alueella.

Venäjä mediaan ilmestyi tämän jälkeen huhuja, joiden mukaan helikopterin lentäjää olisi ammuttu kaksi kertaa selkään ennen turman tapahtumista. Viranomaiset kiistivät kuitenkin ampumisväitteet välittömästi ja ilmoittivat tutkivansa turmaa tavallisena onnettomuutena.

Lue lisää: Outo helikopteriturma vei Venäjän huippusyyttäjän – hurjat huhut ampumisesta lähtivät liikkeelle

Huhumylly helikopteriturman ympärillä ei ota kuitenkaan laantuakseen, sen takaa Karapetjanin henkilöhistoria. Karapetjan vastasi syyttäjänvirastossa kansainvälisestä yhteistyöstä ja hän oli siten avainhenkilö lukemattomissa Venäjään liittyvissä maailmanlaajuisissa kohuissa.

Radio Svobodan mukaan Karapetjan on edustanut Venäjää muun muassa seuraavissa rikostutkinnoissa: radioaktiiviselle poloniumilla myrkytetyn Aleksandr Litvinenkon kuolema Britanniassa, brittiläis-amerikkalaisen sijoittajan Bill Browderin asianajajan Sergei Magnitskin kuolema venäläisvankilassa sekä tuoreimpana tapauksena venäläisen ex-vakoojan Sergei Skripalin ja hänen Julija-tyttärensä myrkytysyritys Britanniassa.

Karapetjan on puolustanut kaikissa näissä tapauksissa Venäjän virallista kantaa ja käynyt niihin liittyen kirjeenvaihtoa länsimaisten virkaveljiensä kanssa. Lisäksi hänen tiedetään ottaneen osaa myös erikoisissa olosuhteissa Britannian-kotiinsa kuolleen venäläisoligarkki Boris Berezovskin kuolinsyytutkintaan.

Nettisivusto GorodSpb-sivusto otsikoi helikopteriturmasta kertovan juttunsa seuraavasti:

– Karapetjanin helikopteri törmäsi Salisburyn kirkontorniin: Kuka hyötyy Skripalien tapauksen selvittelijän kuolemasta?

Sivuston mukaan Saak Karapetjan oli yksi niistä henkilöistä Venäjän sisällä, joka tiesi eniten ex-vakooja Sergei Skripalin ja tämän Julija-tyttären henkeä uhanneesta hermomyrkkyiskusta. Venäjän virallisena edustajana Karapetjan lähestyi asiaa julkisuudessa siitä näkökulmasta, että Britannia oli epäonnistunut suojelemaan Venäjän kansalaisuuden omaavaa Julija Skripalia, minkä vuoksi Britannian olisi kannettava vastuu tapahtuneesta.

GorodSpb-sivuston mukaan väistämättä herää kysymys, kenelle olisi ollut hyötyä Karapetjanin kuolemasta. Sivuston mukaan Karapetjan tiesi Skripaleiden tapauksesta todennäköisesti enemmän kuin Scotland Yard on tähän mennessä pystynyt saamaan selville, mikä saattoi tehdä hänestä joko tärkeän pelurin tai kohteen eri maiden turvallisuuspalvelujen välisessä taistelussa.

– On mahdollista, että jopa niin arvokas ja kokenut henkilö kuin Saak Karapetjan tuli taakaksi tässä kyynisessä vastakkainasettelussa, GorodSpb kirjoittaa.

Sivuston mukaan on otettava huomioon myös teoreettinen se mahdollisuus, että Karapetjan olisi joutunut Venäjän valtaeliitin sisäisten eturistiriitojen välikappaleeksi.

Jos Karapetjanin helikopteriturma oli pelkkä tavallinen onnettomuus, sen ajankohta on jo sinällään omiaan luomaan erilaisia salaliittoteorioita, sillä Venäjä on jäänyt viime viikkona entistä ahtaammalle monissa kansainvälisissä vakoilu- ja rikostapauksissa alkaen esimerkiksi Skripaleiden myrkyttäjiksi epäiltyjen miesten henkilöllisyyden paljastumisesta.

Britannia ja Yhdysvallat ovat kytkeneet Karapetjanin jo aiemmin useisiin kansainvälisiin kohuihin, joissa hän on puolustanut tiukasti Venäjän virallista kantaa.

– Karapetjan on ollut mukana yrityksissä estää kansainväliset rikostutkinnat yli kymmenen vuoden ajan, The Daily Beast kirjoitti.

Karapetjanin kerrotaan esimerkiksi olleen joulukuussa 2006 läsnä tapaamisessa, kun Litvinenkon murhaa tutkineet brittiagentit kävivät Moskovassa yrittäen tuloksettomasti saada tutkintaan apua Venäjän viranomaisilta. Brittiagentit paljastivat myöhemmin julkisuuteen, että he olivat saaneet heti tapaamisen jälkeen outoja vatsanväänteitä. He epäilivät, että myös heille oli annettu tahallaan teen yhteydessä jotain ainetta, joka aiheutti lievän myrkytyksen.

Karapetjanin nimi on liitetty julkisuudessa myös Venäjän epäiltyyn vaalivaikuttamiseen Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuonna 2016.

Karapetjanin epäillään koordinoineen venäläisen asianajajan Natalja Veselnitskajan toimia siinä vaiheessa, kun tämä tapasi Donald Trumpin vaalikoneiston edustajia ja väitteiden mukaan tarjosi näille Hillary Clintoniin liittyvää mustamaalaavaa materiaalia. Vselnitskaja oli myös mukana kampanjassa, joka yritti saada kumotuksi Yhdysvaltain säätämää niin sanottua Magnitski-lakia, joka asetti pakotteita Sergei Magnitskin kuolemaan kytkettyjä venäläisviranomaisia vastaan.

Brittiläinen Metro-lehti kertoo puolestaan, että joidenkin väitteiden mukaan Karapetjania itseään olisi viime aikoina epäilty vuotajaksi, joka olisi antanut tietoja läntisille turvallisuuspalveluille. Esimerkiksi Nezygar-nimimerkillä bloggaava, itseään Kremlin-sisäpiiriläiseksi väittävä henkilö kirjoitti pian turman jälkeen Telegramissa, että Karapetjanin kuolema ”ratkaisee muutamia vaikeita asioita Venäjän hallinnossa ja lopettaa luottamuksellisen tiedon vuotamisen Britannian, Yhdysvaltain, Ranskan ja Sveitsin viranomaisille”.

Komsomolskaja Pravda -lehden mukaan Karapetjanin kuolemaan liittyviä erilaisia huhuja ja jopa täysin vastakkaisia teorioita näytetään levitettävän nyt tahallaan.

– Vaikka Karapetjanin kuolema olisi ollut sattuma, joku yrittää nyt ottaa siitä hyödyn irti kylväessään tiedotusvälineisiin versioita murhasta, lehti kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?