Hitlerin bunkkerin sängyissä makasi kuusi kuollutta lasta ja pihalla oli kaksi hiiltynyttä ruumista – näin etenivät Goebbelsin perheen karmeat viimeiset hetket

Propagandaministeri Joseph Goebbelsin ja hänen vaimonsa Magdan kuusi lasta löytyivät myrkytettyinä kerrossängyistä toukokuussa 1945. Se oli vanhempien viimeinen tahto ennen omaa kuolemaansa.

8.10.2018 15:16 | Päivitetty 1.5.2020 10:40

Neuvostosotilaat olivat jo nähneet Berliinin rauniotaisteluissa sellaisia raakuuksia, että roisi näky Führerbunkkerin myllätyllä pihalla tuskin hätkähdytti heitä. Kuopassa makasi kaksi hiiltynyttä ruumista, mies ja nainen.

Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels ja hänen vaimonsa Magda olivat ottaneet pihalla myrkkyä, ja kuolema oli varmistettu pistoolinlaukauksilla. SS-miehet eivät olleet onnistuneet ruumiiden hävittämisessä, vaan Neuvostoliiton sotilastiedustelu tunnisti ruumiit.

Seuraavana päivänä neuvostoliittolaiset tekivät maan alla bunkkerissa järkyttävän löydön. Goebbelsien kuusi lasta makasivat kuolleina kerrossängyissään huopien alla. Heidän äitinsä oli päättänyt viimeisenä tekonaan myrkyttää heidät.

Lapsilla oli hauskat nimet: Helga, 12, Hilde, 11, Helmut, 9, Holde, 8, Hedda, 6, ja Heide, 4. Kuvien perusteella lapsilla oli hauskaa muutenkin. He olivat natsien esimerkkiperhe, monessa mielessä.

Joseph Goebbels oli ollut Hitlerin uskollinen luottomies ja natsi-ideologian näkyvä muotoilija jo 1920-luvulta lähtien. Vuonna 1931 Joseph, 34, meni naimisiin vaalean ja näyttävän näköisen Magdan, 30, kanssa, johon hän tutustui puoluetyössä.

Goebbelsien Perhekuva vuodelta 1942. Tuolloin sota sujui Saksan kannalta vielä hyvin. Takana univormussa seisoo Harald Quandt, joka oli Magdan poika edellisestä liitosta. Kun natsit kukistettiin, ottivat Magda ja Joseph Goebbels lastensa Hilden (Hildegard), Helgan, Helmutin, Heddan (Hedwig), Heiden (Heidrun) ja Holden (Holdine) kohtalon omiin käsiinsä. Harald Quant palveli Luftwaffen joukoissa ja oli natsi-Saksan luhistumisen aikaan brittien vankina. Hän oli perheestä ainoa, joka selvisi sodasta hengissä.

Tiettävästi Joseph ja Magda Goebbels tunsivat palvovan kiihkeää kunnioitusta Adolf Hitleriä kohtaan kuolemaansa asti, mutta samalla tavalla Hitler tuntui arvostavan Goebbelseja. Jo ennen sotaa Hitler nosti Magdan julkisesti kaikkien saksalaisnaisten esikuvaksi. Naisten tuli ennen kaikkea olla ahkeria perheenäitejä ja pyyteettömiä lasten kasvattajia.

Isä värväsi jopa omat lapsensa mukaan räikeään propagandaan. Goebbelsien lapsia näytettiin useissa filmeissä, joissa kuvattiin heidän perhe-elämäänsä. He olivat aivan täydellinen natsien esimerkkiperhe. Lapset pääsivät myös sota-aikana vanhempiensa kanssa virallisiin uutiskatsauksiin.

Hitlerillä ei ollut lapsia eikä sen puoleen vaimoakaan ennen suhdetta Eva Brauniin. Ehkä siksi Hitler piti aikalaistodistajien mukaan Goebbelsien lapsista paljon. Vanhin tytär Helga oli hänen suosikkinsa.

He olivat ainoa merkki inhimillisestä elämästä Hitlerin lähipiirissä totaalisen sodan viimeisinä päivänä.

Goebbelsit muuttivat lapsineen valtakunnankanslian alla sijainneeseen bunkkeriin 22.4.1945, kun neuvostoliittolaiset jo vyöryivät kohti Berliinin keskustaa eri suunnista. Kelmeästi keinovalaistu tunkkaisen kostea betonikellari, jossa kulki sotilaita ja sekalaista väkeä ja jota kranaatit jatkuvasti tärisyttivät, ei ollut varsinaisesti mikään lasten paikka. Silti lapset leikkivät ja viihtyivät omissa huoneissaan tiettävästi hyvin.

Hitler oli aivan omissa maailmoissaan ja hänen mielialansa vaihtelivat raivokohtauksista alistuneeseen epätoivoon ja epärealistisiin fantasioihin. Yhtä sekavasti käyttäytyi Goebbels, joka haki epätoivoisesti lohtua horoskoopeista ja luki Führerin mielialaa nostattaakseen Fredrik Suuren elämäkertaa. Goebbels oli julistanut koko Saksan totaaliseen sotaan ja määrännyt berliiniläiset kuoleman uhalla toivottomaan taisteluun, mutta itse hän ei jaksanut kuin alistua kohtaloonsa.

Lapset saivat peseytyä Führerin kylpyammeessa ja juodakseen kuumaa suklaata. Magda oli lasten seurassa itkuinen ja poissaoleva, Josephin kerrotaan osallistuneen lasten leikkeihin.

Kun Führer ilmoitti, ettei hän lähtisi Berliinistä minnekään, sinetöi se myös Goebbelsien kohtalon. Hitler ja Eva Braun tekivät itsemurhan iltapäivällä 30.4.1945, kun venäläiset olivat jo viereisessä korttelissa. Goebbels varmisti, että SS-miehet saivat ruumiit palamaan pihalla ja vetäytyi valmistelemaan omaa loppuaan.

Lue lisää: Viimeinen havainto Adolf Hitleristä oli makaaberi näky kranaattikuoppien keskellä – näin etenivät viimeiset hetket bunkkerissa 30.4.1945

Joseph Goebbels kirjoitti omaa testamenttiaan ja viimeistä viestiä Hitlerin kuolemasta. Magda pelasi tiettävästi pasianssia. Kului useita tunteja. Viimeisistä keskusteluista ei tarkkaan tiedetä. He lykkäsivät kuolemaansa pitkälle vapun päivän iltaan, kun aurinko oli jo laskemassa.

Mitä lapsille ihan tarkalleen ottaen tapahtui? Se on jäänyt mysteeriksi. Hitlerin henkivartija Rochus Misch muisti nähneensä, kuinka Magda oli pukenut lapset valkoisiin yöpukuihin ja harjannut heidän hiuksensa. Tiettävästi äiti sanoi yöpuulle laskeutuneille lapsilleen, että nämä saisivat lääkäriltä tarpeellista lääkettä. Todellisuudessa heidät huumattiin morfiinilla.

Bunkkerista hengissä selvinnyt SS-lääkäri Helmut Kunz todisti myöhemmin oikeudessa, että Magda Goebbels oli mennyt lasten huoneeseen syanidipillereiden kanssa, mutta tullut pian takaisin vapisevana. Hän ei halunnut murhata lapsia vaan pyysi Kunzia tekemään sen.

Kunz kieltäytyi, jolloin Magda Goebbels vaati Hitlerin omaa lääkäriä Ludwig Stumpfeggeriä käyttämään myrkkyä.

Stumpfegger kaatui paetessaan Berliinistä, joten varmuudella ei tiedetä, kuka lopulta myrkytti lapset. Toisaalta se on sivuseikka. Käsky tuli vanhemmilta, joiden koko maailma oli niin pirstaleina, etteivät he halunneet jättää lapsiaankaan eloon.

Magda Goebbels käveli kalpeana ja hiljaisena miehensä kanssa viimeiset portaat ylös kelmeästä bunkkerista savuisen hämärään ulkoilmaan. Hän kantoi Hitlerin omaa kultaista puoluemerkkiä.

Johtaja oli luovuttanut sen Magdalle henkilökohtaisen ihailun eleenä.

Lähteet: Antony Beevor: Berliini 1945 (WSOY 2002), Ian Kershaw: Hitler (Otava 2008), Roger Manwell & Heinrich Frankel: Goebbels (Minerva 2012).

Lue lisää: Katso filmi vuodelta 1945: Tältä näyttivät Berliinin viimeiset linnakkeet natsivallan romahduksen jälkeen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?