Jäljettömiin kadonneen Interpol-pomon vaimo sai kylmäävän viestin puhelimeensa – on nyt poliisin suojelussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jäljettömiin kadonneen Interpol-pomon vaimo sai kylmäävän viestin puhelimeensa – on nyt poliisin suojelussa

Julkaistu: 8.10.2018 2:46

Interpolin johdosta eronneen Meng Hongwein Grace-vaimo sai miehensä puhelimesta viestin, jossa oli veitsiemoji.

Jäljettömiin kadonneen kiinalaisen Interpol-pomon Meng Hongwein, 64, vaimo sanoo olevansa huolissaan miehensä turvallisuudesta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että Mengin epäillään rikkoneen lakia, mutta yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol puolestaan kertoi Mengin eronneen tehtävästään. Tiedotteessa ei mainittu sanallakaan miehen katoamista.

Katoamisilmoituksen viime torstaina Lyonissa tehnyt Grace-vaimo kertoo, ettei ole kuullut Mengistä syyskuun 25. päivän jälkeen. Tämä matkusti viime kuussa Kiinasta Ranskaan, missä järjestön keskuspaikka sijaitsee.

Ranskalainen viranomaislähde on CNN:n mukaan kertonut, ettei Meng ollut Ranskan maaperällä, kun hänet nähtiin viimeisen kerran. Lähde ei kuitenkaan suostunut paljastamaan, oliko mies Kiinassa.

Interpolin johtaja Meng Hongwei poseerasi kuvaajille Lyonissa 8. toukokuuta 2018.

Eräs sisäpiirilähde on todennut, että Ranskassa aloitettiin tutkinta Mengin katoamisesta viime viikolla. Maan viranomaisten mukaan vaimo saa poliisilta suojelua sosiaalisessa mediassa ja puhelimessa esitettyjen uhkausten takia.

Uutistoimisto AFP kertoo naisen huolestuneen, kun hän sai ennen katoamista puhelimeensa veitsiemojin sisältäneen viestin. Hän uskoo Mengin lähettäneen sen.

Ennen mahdollisesta vaarasta kertoneen viestin lähettämistä Meng oli lähettänyt vaimolleen viestin, jossa hän kirjoitti ”odota soittoani”.

– Tämä asia kuuluu kansainväliselle yhteisölle. En osaa sanoa, mitä hänelle on tapahtunut, vaimo sanoi median edessä Lyonissa.

Toimittaja esittelee puhelinta, jonka näytöllä näkyy Meng Hongwein ja tämän Grace-vaimon viimeinen viestikeskustelu.

Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock kommentoi lauantaina, että järjestö on pyytänyt Kiinan viranomaisilta ”selvitystä” Mengin olinpaikasta.

Meng on asunut Ranskassa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa siitä lähtien, kun hänet valittiin neljän vuoden pestillä Interpolin johtajaksi vuonna 2016.

Interpolin päätehtävä on jäsenmaidensa rikospoliisien yhteistyön kehittäminen. Viime viikolla järjestö kertoi, että Mengin katoaminen on Ranskan ja Kiinan viranomaisille kuuluva asia.

Meng Hongwein vaimo Grace ei paljastanut kasvojaan kuvaajille Lyonissa järjestetyssä tilaisuudessa.