Ankara ilmasto­raportti julki – ”Seuraavat vuodet ovat kaikkein tärkeimmät historiassamme” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ankara ilmasto­raportti julki – ”Seuraavat vuodet ovat kaikkein tärkeimmät historiassamme”

Kansainvälisen ilmastopaneelin raportin mukaan lämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen vaatii kovia toimia vuoteen 2030 mennessä.

8.10.2018 4:00 | Päivitetty 8.10.2018 7:00

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa yhteenvedon odotetusta uudesta raportistaan. Kuten raportista ennakkoon tihkuneet tiedot kertoivat, sen viesti on selvä: Pariisin ilmastosopimuksessa määritelty maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen kahteen asteeseen ei riitä, vaan tavoitteeksi on asetettava 1,5 astetta.

Tutkijoiden mukaan maapallon keskilämpötilan kahden asteen nousulla olisi jo erittäin vakavia seurauksia. Vain puolen asteen erolla on suurta merkitystä sille, kuinka maailman ihmiset ja luonnon ekosysteemit selviytyvät ilmaston lämpenemisen mukanaan tuomista haasteista.

Lue lisää: Asiantuntija laajasta ilmastoraportista: Tärkeä vaaliteema – yksi asia poliitikoille erityisen vaikea

Lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen vaatii raportin mukaan kuitenkin ”nopeita, kauaskantoisia sekä ennennäkemättömiä toimia”.

Vertailukohtana lämpötiloille on teollistumista edeltävä aika eli vuosi 1850. Maapallon keskilämpötila on siitä tähän päivään mennessä noussut yhdellä asteella.

– Yksi avainviesteistä, jotka nousevat erittäin vahvasti esiin on se, että näemme jo tällä hetkellä yhden asteen globaalin lämpenemisen vaikutukset äärimmäisten sääilmiöiden, meriveden pinnan nousemisen sekä arktisen merijään vähenemisen kautta, monien muiden muutosten ohella, IPCC:n työryhmän johtajistossa mukana oleva kertoo Panmao Zhai raporttia koskevassa lehdistötiedotteessa.

  • Katso alta video ilmaston lämpenemisestä eri maissa

Raportissa nostetaan esiin ilmastonmuutoksen seurauksia, jotka voitaisiin välttää rajaamalla lämpeneminen 1,5 asteeseen. Tavoitteen kiristäminen antaisi myös ihmisille ja ekosysteemeille paremmat mahdollisuudet sopeutua muutokseen sekä välttää siihen liittyviä suurimpia riskejä.

Raportissa käydään läpi myös sitä, mitä 1,5 asteeseen pääseminen edellyttää ihmiskunnalta. Aikaa ei ole rajattomasti.

Tekoja on saatava aikaan ennen vuotta 2030, mikäli ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset saataisiin edes jotenkin hallintaan. IPCC:n mukaan 1,5 asteen nousu saavutetaan nykyisellä päästötasolla suunnilleen vuonna 2040.

Lue lisää: Yksi Suomen kaupunki on lämmennyt hämmästyttävän paljon reilun 100 vuoden aikana

Tiedeyhteisön näkemyksen mukaan taistelu on kuitenkin osittain jo hävitty, minkä vuoksi raportissa käsitellään myös muutoksiin sopeutumista ja niihin liittyviä haasteita.

Arktisilla alueilla lämpötilan on todettu nousevan nopeammin kuin muualla maapallolla. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomi kuuluu niihin maihin, jotka lämpenevät keskimäärin nopeammin kuin muut maat.

IPCC:n Debra Robertsin mukaan nyt tehtävät päätökset ovat kriittisiä, jotta turvallinen ja kestävä maailma voitaisiin taata kaikille sekä nyt että tulevaisuudessa. Hänen mukaansa raportti antaa päättäjille oleellista tietoa, jota näiden päätösten tekemiseen tarvitaan.

– Seuraavat vuodet ovat todennäköisesti kaikkein tärkeimmät historiassamme, Roberts sanoo.

Lue lisää: Näin ilmaston lämpeneminen näkyy Suomessa – katso 10 kohdan lista, joka koskettaa jokaista suomalaista

Tästä ilmastoraportissa on kyse

  • IPCC:N uusi raportti on Pariisin ilmastosopimuksen jälkeinen toimeksianto, jossa tarkastellaan sitä, mitä maapallolle ja ihmiskunnalle tapahtuu, jos keskilämpötila nousee 1,5 astetta teollistumista edeltävään aikaan verrattuna.

  • Etelä-Korean Incheonissa maanantaina aamuyöllä julkaistun raportin kirjoittamiseen on osallistunut 91 tutkijaa 40 eri maasta.

  • Raportissa viitataan yli 6 000 tutkimukseen, ja sitä on ennen lopullista julkaisua kommentoitu yli 40 000 kertaa asiantuntijoiden ja hallitusten taholta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?