Turkin poliisi uskoo, että jäljettömiin kadonnut journalisti surmattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa

rac

Julkaistu:

Turkki
Jamal Khashoggista ei ole havaintoja viime tiistain jälkeen.
Turkin viranomaiset uskovat uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan, että tunnettu saudijournalisti Jamal Khashoggi olisi surmattu Sauri-Arabian konsulaatissa Turkissa.

– Turkin poliisin alustava arvio on se, että herra Khashoggi surmattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Uskomme, että murha oli harkittu ja ruumis kuljetettiin myöhemmin ulos konsulaatista, turkkilainen viranomaislähde kertoo.

Saudi-Arabian pääkonsuli totesi uutistoimistolle lauantaina, että hänen maansa auttaa Khashoggin etsinnöissä. Hän kiisti puheet mahdollisesta sieppauksesta.

Saudi-Arabian hallintoa arvostellut Khashoggi on elänyt viimeksi kuluneen vuoden ”oma-aloitteisesti maanpaossa” Washingtonissa. Ulkona odottaneen kihlatun mukaan hän meni konsulaattiin tiistaina saadakseen tarvittavat asiakirjat tulevaa avioliittoa varten.

Khashoggista ei ole kuultu sen jälkeen. Turkin ja Saudi-Arabian viranomaiset ovat kertoneet ristiriitaisia tietoja hänen katoamisestaan – Ankaran mukaan miehen poistumisesta ei ole todisteita, kun taas Riadissa väitetään hänen poistuneen rakennuksesta samana päivänä.


Turkkilaisen turvallisuuslähteen mukaan 15:n Saudi-Arabian kansalaisen ryhmä saapui Istanbuliin kahdella lentokoneella samana päivänä, kun Khashoggi oli siellä. Myöhemmin he poistuivat maasta.

Lähde sanoo, että Turkin viranomaiset pyrkivät tunnistamaan henkilöt. Myös Turkin Anadolu-uutistoimisto on kertonut, että saudiryhmä oli lyhyen aikaa konsulaatissa.

Aiemmin lauantaina Turkin viranomaiset ilmoittivat, että syyttäjät ovat alkaneet tutkia Khashoggin katoamista. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin Oikeus ja kehitys -puolueen tiedottajan mukaan viranomaiset aikovat selvittää miehen olinpaikan.

Aiemmin Saudi-Arabian hallinnon neuvonantajana työskennellyt Khashoggi on kirjoituksissaan arvostellut Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin politiikkaa ja maan Jemenissä käymää sotaa. Hänen näkökulmakirjoituksiaan on julkaistu amerikkalaisessa Washington Post -lehdessä.