Ulkomaat

Yli miljoonan euron teos tuhoutui huutokauppayleisön silmien edessä – käynnistyikö itsetuhomekanismi nuijan kopautuksesta? ”Banksyn neroutta”

Julkaistu:

Taideteos
Kuuluisa katutaiteilija Banksy saattoi tuhota yhden ikonista Ilmapallotyttö -teoksistaan.
Perjantai-iltana anonyyminä esiintyvää englantilaista Banksya ihailevat taidekeräilijät kokoontuivat Lontoon Sothebyn huutokauppaan huutaakseen yhden kuuluisista Ilmapallotyttö -teoksista itselleen.

The Art Newspaper kertoo, että taulusta ehdittiin tekemään vääntöä 953 829 puntaan (noin 1 080 000 euroa) asti, mikä on myös täysin sama summa kuin Banksyn aikaisempi huutokauppaennätys.

Nuijan kopautuksen kohdalla tapahtui kuitenkin jotain odottamatonta. Huutokauppakävijät todistivat hälytystä, jonka seurauksena teoksen kangas valahti ulos kehyksistään ja silppuuntui.

Muun muassa Twitterissä julkaistusta kuvasta näkee, kuinka taiteen ystävät tuijottavat tyrmistyneenä täysin yllättävää näkyä.

Kehys saattoi kätkeä itsetuhomekanismin

Huutokauppakamarin suoraan taiteilijalta vuonna 2006 hankkiman kehystystyön uskotaan silppuuntuneen mekanismin avulla, joka saattoi olla piilotettuna epätavallisen paksuksi kommentoidun kehyksen alareunaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Banksy on epäilemättä suurin brittiläinen katutaiteilija, ja tänä iltana näimme pienen palan Banksyn neroutta, sanoi Sothebyn vanhempi johtaja Alex Branczik, The Art Newspaperin mukaan.

Branczikin mukaan hän itse ei ole kuitenkaan mukana juonessa, mutta muun henkilökunnan osuudesta tapahtumiin ei ole vielä tietoa. Tällä hetkellä onkin vielä epäselvää, kuinka maalaus todella tuhoutui. Branczik kertoo huutokaupan olevan kiireinen selvittäessään tapahtumia.

Oliko Banksy paikalla huutokaupassa?

Lehden mukaan aivan tapahtumien jälkeen sisäänkäynnin lähellä nähtiin turvamiesten seurassa mustiin aurinkolaseihin ja hattuun sonnustautunut mies. Tämä onkin aiheuttanut spekulaatioita siitä, oliko itse Banksy paikalla huutokaupassa, ja tuhosiko hän mahdollisesti oman teoksensa painamalla teoksen tuhoutumisen käynnistävää nappia.

Koska taideteos tuhoutui ennen kuin se ehti lähteä huutokauppatalosta, myynti päättyi peruuntumiseen. Financial Timesin mukaan Sothebyn huutokauppiaat ovat jo ehtineet keskustella siitä, oliko teoksen silppuuntuminen hyvä asia. Branczikin mukaan Banksyn työ voi olla nyt entistä arvokkaampi.

– Se on varmasti ensimmäinen kappale, joka on spontaanisti silppuuntunut huutokaupan loputtua.