Ulkomaat

Uusi iso GRU-paljastus: Epäillyn tiedustelu-upseerin Lada löytyi ajoneuvorekisteristä – tieto johti satojen nimien äärelle

Julkaistu:

Bellingcatin mukaan Hollannin viranomaisten torstaina julkaisemat henkilötiedot neljästä Venäjän sotilastiedustelu GRU:n virkailijasta pitäisivät paikkansa.
Hollannissa esiteltiin torstaina kuvia GRU:n agenteiksi epäillyistä miehistä. Nyt tutkijaryhmä Bellingcat ja The Insider uskovat saaneensa vahvistuksen omien lähteidensä avulla siihen, että Hollannin viranomaisten torstaina julkaisemat henkilötiedot neljästä Venäjän sotilastiedustelu GRU:n virkailijasta pitäisivät paikkansa.
Taustalla on se, että Britannia on hyökännyt voimakkaasti Venäjää vastaan ja syyttänyt sen sotilastiedustelupalvelua GRU:ta useista isoista hakkerointioperaatioista viime vuosina länsimaissa.

Aiheesta kertoi aiemmin Verkkouutiset.

Bellingcatin tutkijat pian satojen muiden GRU:n virkailijoiden jäljille?

Bellingcatin nyt julkistamat nimet ovat auttaneet Bellingcatin tutkijat pääsemään mahdollisesti jopa satojen muiden GRU:n virkailijoiden jäljille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Britannian kyberturvallisuusviraston mukaan Venäjän agentit ovat vastuussa Yhdysvaltain demokraattipuolueen palvelimien hakkeroinnista vuonna 2016 ja Maailman antidopingtoimiston Wadan hakkeroinnista.

Britannian ulkoministeri: Lähes täysi varmuus että GRU hakkerointien takana

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt käytti jo torstaina hyvin kovaa kieltä Venäjää vastaan, kun Britannian kyberturvallisuuskeskus NCSC sanoi saaneensa ”lähes täyden varmuuden” että nimenomaan Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU on useiden hakkerointien takana.

Bellingcatin mukaan agentit olisivat osallistuneet myös Kiovan metron ja Odessan lentokentän häirintään Ukrainassa.

Bellingcatin mukaan yksi neljästä GRU-miehestä oli kirjannut osoitteekseen ”GRU:n konservatoriona” tunnetun Moskovan sotilasdiplomaattisen akatemian asuntolan.

Kyseinen laitos kouluttaa Venäjän ulkomaantiedustelun agentteja. Britannian Salisburyn hermomyrkkyiskun toiseksi epäillyksi uskotun eversti Anatoli Tshepigan on kerrottu opiskelleen akatemiassa.
Britannia on aiemmin syyttänyt GRU:ta Skripalin myrkytysyrityksestä ja julkaisi kansainvälisen etsintäkuulutuksen kahdesta epäillystä venäläismiehestä, joiden maa sanoo olevan valenimillä esiintyneitä GRU:n upseereita.

Uusien paljastuksien jäljille päästiin ajoneuvorekisterikeskuksen tietojen avulla.


Toinen paljastettu GRU:n virkailija löytyi Venäjän ajoneuvorekisterikeskuksen tietokannasta. Aleksei Morenets -niminen tiedustelu-upseeri omistaa tietokannan mukaan Lada-henkilöauton.

Rekisteritietoihin on ilmoitettu sotilasyksikkö 26165:n osoite. Yhdysvaltain ja Hollannin viranomaisten mukaan kyseessä on GRU:n kybersodankäyntiyksikkö.

Bellingcatin selvitys kertoo, että kyseiseen osoitteeseen on rekisteröity kaikkiaan 305 henkilön omistamat ajoneuvot. Tietokannassa olevat henkilöt ovat 27-53-vuotiaita. Tiedoista löytyvät heidän koko nimensä ja passinumeronsa. Osoitteen lisäksi tiedoissa mainitaan suoraan ”sotilasyksikkö: 26165”.

Jos paljastuneet henkilöt todella ovat GRU:n palveluksessa, kyseessä on tutkijaryhmän mukaan yksi suurimmista henkilötietojen murrosta missään tiedustelupalvelussa lähihistorian aikana.