Saga, 8, löysi järven pohjasta 1500 vuotta vanhan viikinkimiekan ja sai lempinimen ”Ruotsin uusi kuningatar” – ”Nostin sen ilmaan ja huusin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saga, 8, löysi järven pohjasta 1500 vuotta vanhan viikinkimiekan ja sai lempinimen ”Ruotsin uusi kuningatar” – ”Nostin sen ilmaan ja huusin”

Vidöstern-järvestä löytynyt miekka aiotaan konservoida, mutta museon väen mukaan se vie jonkin verran aikaa.

Julkaistu: 5.10.2018 14:29, Päivitetty 20.10.2018 16:08

Saga Vanecek, 8, on saanut löytönsä jälkeen kavereiltaan lempinimen ”Ruotsin uusi kuningatar”.

Ruotsin Jönköpingin läänissä sijaitsevasta Vidöstern-järvestä löytyi kesällä vanha viikinkimiekka. Löydön teki 8-vuotias Saga Vanecek, joka oli uimassa perheensä kesämökillä järven rannalla.

BBC:n mukaan miekan epäiltiin ensin olevan noin 1 000 vuotta vanha, mutta paikallisen museon asiantuntijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että se olisi noin 1 500-vuotias.

– Ei sitä joka päivä astuta järvessä miekan päälle, Jönköpingin lääninmuseon edustaja Mikael Nordström kertoi BBC:lle.

Järvellä on tehty miekkalöydön jälkeen lisää etsintöjä metallinpaljastinten avulla.

Kesän kuivuudesta johtuen järven vesi oli kesällä poikkeuksellisen matalalla, mikä todennäköisesti edesauttoi miekan löytymistä.

– Olin vedessä ja heittelin kiviä ja keppejä nähdäkseni, kuinka pitkälle ne lentävät. Sitten löysin jonkinlaisen kepin. Nostin sen ylös ja olin jo pudottamassa sitä takaisin veteen. Mutta sitten huomasin, että siinä oli kahva ja se oli kokonaan ruosteessa ja hieman terävä toisesta päästä. Nostin sen ilmaan ja huusin: ”Isi, löysin miekan!” Saga kertoi The Local -lehdelle.

Isä Andy Vanecek epäili ensin, että kyseessä saattoi olla myös nykyaikainen lelumiekka. Historiasta ja arkeologiasta kiinnostunut mökkinaapuri kehotti häntä kuitenkin ottamaan yhteyttä museoviranomaisiin.

Miekkalöydön myötä järveä tutkittiin lisää. Muutama viikko sitten järvestä löydettiin Nordströmin mukaan toinen muinainen esine, rintaneula, joka on todennäköisesti yhtä vanha kuin Sagan löytämä miekka.

Nordtrömin mukaan löydöt saattavat viitata siihen, että järvellä on sijainnut aikanaan jonkinlainen uhrauspaikka. Keskiviikkona järveltä tehtiin vielä uusi löytö, 1700-luvulta peräisin oleva kolikko.

Kuvassa järvestä muutama viikko sitten löytynyt rintaneula.

Miekan löytymisen jälkeen museon väki pyysi Sagaa pitämään sen salaisuutena jonkin aikaa, etteivät uteliaat pääsisi sotkemaan järvelle mahdollisten muiden esineiden etsintää. Saga kertoi The Localille, että kertoi asiasta ainoastaan parhaalle ystävälleen, johon hän luotti täysin.

Torstaina hän viimein sai kertoa asiasta luokkatovereilleen. Koulussa löytöä juhlittiin syömällä jäätelö ja katsomalla Sagan antamia tv-haastatteluita.

Sagan mukaan hän on saanut löytönsä vuoksi kavereiltaan lempinimen ”Ruotsin uusi kuningatar”.

Juttua päivitetty 20.10. kello 16.07. Korjattu miekan löytäjän etunimi. Miekan löysi Saga Vanecek, ei Sara Vanecek, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?