Tuhannet osoittaneet mieltään rajansiirtoa vastaan Ingushiassa Venäjällä

Julkaistu:

Vähintään tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Ingushian tasavallan pääkaupungissa Magusissa Etelä-Venäjällä.
Mielenosoittajat vastustivat Ingushian ja naapuritasavalta Tshetshenian tekemää sopimusta, joka määrittää alueiden rajan.

Ingushialaisten mielestä sopimus tehtiin heidän selkänsä takana ja Tshetshenia jäi sopimuksessa voitolle.

Paikallisviranomaisten mukaan mielenosoitukseen osallistui muutama tuhat ihmistä, kun taas järjestäjät väittivät osallistujia olleen monta kymmentä tuhatta. Joka tapauksessa määrä oli venäläisittäin poikkeuksellisen suuri etenkin, kun viranomaiset katkaisivat tieyhteydet kaupunkiin. Monet mielenosoittajat taittoivat viimeiset kymmenen kilometriä alueparlamentin rakennukselle jalkaisin tai hevoskyydillä.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan Ingushia luovuttaa sopimuksessa Tshetshenialle 58 000 hehtaaria maata ja kokonaisia kyliä. Viranomaisten mukaan luovutettavaa aluetta on alle 2 000 hehtaaria.

Kiistan juuret Kantavat 1990-luvulle, jonka alussa Tshetshenia ja Ingushia kuuluivat samaan neuvostotasavaltaan. Kun Ingushia säilyi osana Venäjää ja Tshetshenia lähti avoimeen kapinaan, rajoja ei määritelty. Niistä sovittiin myöhemmin, mutta Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrov on sittemmin kyseenalaistanut sopimuksen laillisuuden.

Vuosikymmenen alussa Tshetshenian ja Ingushian turvallisuusjoukot kävivät jopa tulitaisteluja tasavaltojen rajamailla.