7 venäläisagenttia sai hakkerointisyytteet Yhdysvalloissa – kohteina ydinvoimayhtiö ja urheilujärjestöjä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

7 venäläisagenttia sai hakkerointisyytteet Yhdysvalloissa – kohteina ydinvoimayhtiö ja urheilujärjestöjä

Syytettyjen kerrotaan kuuluneen samaan hakkeriryhmään joka pyrki vaikuttamaan myös vuoden 2016 presidentinvaaliin.

4.10.2018 18:52

Yhdysvalloissa on luettu syytteet seitsemälle venäläishakkerille, joiden kerrotaan syyllistyneen lukuisiin kyberiskuihin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa. Syytettyjen kerrotaan olevan Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentteja ja pyrkineen ajamaan iskuilla maan hallinnon asiaa. Venäläisiä syytetään tietomurtojen ja identiteettivarkauksien lisäksi muun muassa rahanpesusta.

Pennsylvanian osavaltiossa kokoontuneen oikeuden mukaan iskut alkoivat loppuvuonna 2014 ja jatkuivat ainakin toukokuuhun 2018 saakka. Kohteina olivat amerikkalaiset yhtiöt, kansainväliset järjestöt ja niiden työntekijät. Iskuja tehtiin muun muassa amerikkalaiseen Westinghouse-ydinvoimayhtiöön, antidopingtyötä tekeviin kansainvälisiin urheilujärjestöihin sekä Kemiallisten aseiden kieltojärjestöön OPCW:hen.

Syytteistä kerrottiin torstaina oikeusministeriön julkaisemassa tiedotteessa sekä Pennsylvaniassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa liittovaltion poliisi FBI:n kyberosaston varajohtaja Eric Welling kertoi syytteen saaneiden venäläisten kuuluneen Fancy Bear -nimiseen hakkeriryhmään – samaan, joka on yhdistetty Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantumiseen erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinnassa.

Lue lisää: Britannia: Venäjän GRU käy hakkerointikampanjaa länttä vastaan – ”hylkiövaltion työtä”

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan kansainväliset urheilujärjestöt joutuivat hakkerien kohteeksi paljastettuaan Venäjän laajan dopingohjelman. Iskujen tekijät yrittivät horjuttaa järjestöjä julkaisemalla tietoja niistä ja sääntöjä noudattavista urheilijoista. Kohteina olivat muun muassa Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ja Maailman antidopingtoimisto WADA.

OPCW taas on osallistunut tutkimuksiin, jotka koskevat entisen GRU-agentin myrkytystä Britanniassa ja kemiallisten aseiden käyttöä Syyriassa. Syytteet luettiin samana päivänä, kun Hollanti kertoi estäneensä kyberiskun OPWC:tä kohtaan huhtikuussa ja karkottaneensa neljä venäläisagenttia.

Torstaina myös Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt käytti kovaa kieltä arvostellessaan Venäjää GRU:n hakkerointitoimista. Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaati Venäjää lopettamaan toimensa.

Syytteiden mukaan suurin osa iskuista toteutettiin verkon välityksellä. Syytettyjen kerrotaan kuitenkin matkustaneen muun muassa Hollantiin ja Sveitsiin suorittaakseen lähietäisyydeltä tehtäviä tietomurtoja.

Syytteiden taustalla on kansainvälinen tutkinta, johon ovat Yhdysvaltojen lisäksi osallistuneet Britannia ja Hollanti. Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri John Demers varoitti tiedotustilaisuudessa kyberiskuja yrittäviä maita seuraamuksista.

– Venäjän kaltaisten maiden, jotka syyllistyvät ilkivaltaisiin ja normeja rikkoviin kyber- ja vaikutustoimiin, tulee ymmärtää, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset tulevat jatkossakin pysäyttämään ja torjumaan sellaisen päättäväisesti, Demers sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?