Britannia: Venäjän GRU käy hakkerointikampanjaa länttä vastaan – ”hylkiövaltion työtä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannia: Venäjän GRU käy hakkerointikampanjaa länttä vastaan – ”hylkiövaltion työtä”

Britannia, Australia, Hollanti ja sotilasliitto Nato ovat torstaina tuominneet kovasanaisesti Venäjän sotilastiedustelun kyberhyökkäykset.

Presidentti Vladimir Putinin vieraili GRU:n päämajassa marraskuussa 2006. Salaperäistä tiedusteluorganisaatiota syytetään nyt kyberhyökkäyksistä länttä vastaan.

4.10.2018 15:18

Britannia on hyökännyt voimakkaasti Venäjää vastaan ja syyttänyt sen sotilastiedustelupalvelua GRU:ta useista isoista hakkerointioperaatioista viime vuosina länsimaissa.

Britannian kyberturvallisuusviraston mukaan Venäjän agentit ovat vastuussa ainakin Yhdysvaltain demokraattipuolueen palvelimien hakkeroinnista vuonna 2016, Maailman antidopingtoimiston Wadan hakkeroinnista, Kiovan metron ja Odessan lentokentän häirinnästä Ukrainassa ja venäläisten oppositiolehtien sekä pienen brittiläisen tv-kanavan palvelimien hakkeroinnista.

Pian Britannian esittämien syytösten jälkeen myös Australia tuomitsi Venäjän toimet.

Hollannissa puolestaan syyttäjät ovat torstaina kertoneet maan pidättäneen huhtikuussa neljä GRU:n agenttia, jotka tavattiin kemiallisten aseiden valvontajärjestön OPCW:n toimiston läheiseltä parkkipaikalta elektronisten laitteiden kanssa. Hollanti karkotti miehet, joiden maa uskoo yrittäneen hakkerointia häiritäkseen ex-venäläisagentti Sergei Skripalin myrkytystutkintaa. Miesten oli määrä myös matkustaa Sveitsiin, jossa sijaitsee OPCW:n laboratorio.

Hollannissa esiteltiin torstaina kuvia GRU:n agenteiksi epäillyistä miehistä.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt käytti torstaina poikkeuksellisen kovaa kieltä Venäjää vastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun nimenomaan sotilastiedustelu GRU on yhdistetty hakkerointeihin Euroopassa, vaikka Yhdysvalloissa on aiemmin epäilty samaa. Erikoissyyttäjä Robert Mueller on nostanut syytteet 12 GRU-agenttia vastaan demokraattipuolueen hakkeroinnista.

– GRU:n toimet ovat holtittomia ja vastuuttomia: he yrittävät heikentää ja häiritä vaaleja muissa maissa. Viestimme on selvä. Yhdessä liittolaistemme kanssa paljastamme ja vastaamme GRU:n yrityksiin horjuttaa kansainvälistä vakautta, Hunt sanoi.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt varoitti Venäjää.

Britannian puolustusministeri Gavin Williamson puolestaan kutsui Venäjää ”hylkiövaltioksi”.

– Normaali valtio ei tee tällaista, tämä on hylkiövaltion työtä, Williamson sanoi.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti Venäjää torstaina lopettamaan puuhansa.

Venäjä kiisti syytökset tuoreeltaan ja kutsui niitä ”mielikuvitukseksi” ja ”Britannian keittämäksi pirulliseksi cocktailiksi”.

Syytökset ovat uusi vaihe Venäjän ja lännen välisessä nokkapokassa ja vaikuttaa siltä, että useat maat ovat koordinoineet syytöstensä julkistamisen samalle päivälle.

Britannian kyberturvallisuuskeskus NCSC sanoo saaneensa ”lähes täyden varmuuden” että nimenomaan GRU on hakkerointien takana. Wadan hakkeroinnilla oli Britannian mukaan tarkoitus viedä huomiota Venäjän dopingskandaaleista kaivamalla esiin tietoja muiden maiden urheilijoista.

GRU:n päämaja Moskovassa joulukuussa 2016.

Britannian on nimennyt esimerkiksi tunnetun Fancy Bear -hakkeriryhmän GRU:n tuotokseksi ja syyttää verkossa toimivan myös muita GRU:n hakkeriryhmiä, kuten APT 28, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berkut, Voodoo Bear ja BlackEnergy Actors.

GRU on Venäjän puolustusvoimien alainen äärimmäisen salainen tiedusteluorganisaatio, joka toimii erillään tiedustelupalvelu FSB:stä. Sen organisaatiosta ja rahoituksesta tiedetään hyvin vähän. Yhdysvallat on kyberhyökkäysten takia asettanut pakotelistallaan GRU:n johtajan Igor Korobovin.

Britannia syyttää GRU:ta myös Skripalin myrkytysyrityksestä ja on julkaissut kansainvälisen etsintäkuulutuksen kahdesta epäillystä venäläismiehestä, joiden maa sanoo olevan valenimillä esiintyneitä GRU:n upseereita.

Britannian on etsintäkuuluttanut Sergei Skripalin murhayrityksestä epäillyt, jotka vakuuttavat syyttömyyttään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?