NYT: Donald Trump sai isältään valtaisaa ”kuukausirahaa” vielä viisikymppisenä – asianajaja kiistää osallisuuden verovälttelyyn - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Donald Trump sai isältään valtaisaa ”kuukausirahaa” vielä viisikymppisenä – asianajaja kiistää osallisuuden verovälttelyyn

New York Timesin laajan selvityksen mukaan presidentti Donald Trump sai isältään satoja miljoonia dollareita ja auttoi tätä välttämään veroja.

Donald Trump isänsä Fredin ja äitinsä Maryn kanssa vuonna 1994.­

3.10.2018 4:50

Lehden tiistaina julkaisemassa jutussa Donald Trumpin väitetään olleen osallisena järjestelyissä, joiden avulla hän on yhdessä sisarustensa kanssa auttanut vanhempiaan välttämään maksamasta veroja miljoonien edestä. Artikkeli perustuu haastatteluihin ja tuhansiin asiakirjoihin, joiden joukossa on luottamuksellisia verotietoja ja maksuosoituksia.

Juttu kyseenalaistaa vahvasti Trumpin itsestään luoman mielikuvan itse varallisuutensa luoneesta miljonääristä. Lehden mukaan Trump on ottanut vuosien varrella vastaan rahaa isänsä kiinteistöimperiumilta ainakin 413 miljoonan dollarin eli yli 357 miljoonan euron edestä. Trump on itse väittänyt saaneensa isältään vain miljoona dollaria ja luoneensa omaisuutensa sen ja bisnesvaistonsa avulla.

Presidentti Trumpin isä Fred Trump kuului New Yorkin tunnetuimpiin rakennuttajiin, joka oli jo kolmekymppisenä tienannut miljoonia rakennusbisneksellä ja kiinteistökaupalla. New York Timesin mukaan Fred Trump keksi luovasti keinoja siirtää omaisuuttaan lastensa nimiin nimeämällä näitä esimerkiksi konsulteikseen ja pankkiireikseen.

Donald Trumpin kerrotaan saaneen isältään jo leikki-ikäisenä vuosittain nykyrahassa 200 000 dollarin suuruisen summan. Yliopistoikäisenä summan kerrotaan nousseen miljoonaan dollariin. Lehden mukaan Trump vastaanotti isältään rahaa vielä 40-50-vuotiaana, jolloin summa oli kasvanut jo viiteen miljoonaan dollariin vuodessa.

New York Timesin väitteiden mukaan 1990-luvulla Donald Trumpilla oli keskeinen rooli, kun hänen isänsä kiinteistöomaisuuden arvoa arvioitiin reilusti alakanttiin lahjaverojen välttämiseksi. Lehti kertoo Trumpin ja tämän sisarusten saaneen marraskuussa 1997 hallintaansa suurimman osan isä-Trumpin kiinteistöimperiumista, jonka arvoksi kirjattiin veroilmoituksissa vain 41,4 miljoonaa dollaria. Myöhemmin saman omaisuuden myyntiarvon kerrotaan olleen yli 16 kertaa suurempi.

Veroja välteltiin myös erilaisten peiteyritysten kautta. Vuonna 2004, noin viisi vuotta isänsä kuoleman jälkeen, Trumpin kerrotaan netonneen nykyrahassa yli 236 miljoonaa dollaria, kun sisarukset luopuivat isänsä omistuksista.

Fred Trumpin kuva näkyy Valkoisen talon Oval Officessa 9. helmikuuta 2017.­

Lehti kertoo saaneensa haltuunsa muun muassa Fred Trumpin ja tämän yhtiöiden verotietoja. Donald Trump ei presidentiksi noustuaan ole edeltäjistään poiketen suostunut julkaisemaan omia verotietojaan, eikä niitä ole käytetty myöskään jutun materiaalina.

Presidentti Trump ei New York Timesin mukaan suostunut juttuun haastateltavaksi. Trumpin lakimies Charles Harder toteaa lehdelle, ettei presidentillä ole ollut ”käytännössä mitään tekemistä” jutussa mainittujen asioiden kanssa.

– Näistä toimista vastasivat toisen Trumpin perheen jäsenet, jotka eivät olleet itse asiantuntijoita, ja tämän vuoksi luottivat täysin ammattilaisten apuun varmistaakseen toimimisen lakien mukaan, Harder sanoo.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kutsui tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan juttua ”harhaanjohtavaksi” ja huomautti veroviranomaisten hyväksyneen aikoinaan siinä mainitut järjestelyt.

New Yorkin osavaltion verovirasto kertoi selvittävänsä jutussa esitettyjä väitteitä. New York Timesin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että vaikka todisteita väärinkäytöksistä olisi löytynyt, ei Trump joutuisi niistä rikosoikeudelliseen vastuuseen, sillä tapahtumista on kulunut niin kauan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?