NYT: Trump osallisena vanhempiensa kiinteistöimperiumin satojen miljoonien verovälttelyyn - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

NYT: Trump osallisena vanhempiensa kiinteistöimperiumin satojen miljoonien verovälttelyyn

Trumpin asianajajan mukaan väitteet ovat sataprosenttisesti vääriä.

Presidentti Donald Trump on kiistänyt New York Timesin julkaisemat tiedot edustajansa välityksellä.­

2.10.2018 23:40

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saanut nykyrahassa mitattuna yli 400 miljoonan dollarin arvosta rahaa edesmenneen isänsä kiinteistöimperiumilta, kertoo New York Times. Lahjoitukset alkoivat, kun Trump oli vauvaiässä ja ovat jatkuneet näihin päiviin saakka.

New York Timesin dokumenteista selviää, että Trump auttoi vanhempiaan välttelemään veroja. Trump ja hänen sisaruksensa muun muassa perustivat peiteyrityksiä, joiden kautta lahjoitusrahoja kierrätettiin miljoonien dollarien arvosta verojen välttämiseksi, ilmenee New York Timesin dokumenteista ja haastatteluista. Dokumentit osoittavat myös, että Trump auttoi isäänsä ottamaan vastaan vääriä verovähennyksiä, jotka olivat arvoltaan miljoonia dollareita. Lisäksi Trump oli mukana laatimassa strategiaa, jonka avulla hänen vanhempiensa kiinteistöomistukset saatiin roimasti aliarvostettua. Tämän takia Trumpin ja hänen sisarustensa ei tarvinnut maksaa niin paljon veroa, kun kiinteistöomistukset siirtyivät heille.

NYT:n mukaan Trumpin vanhemmat siirsivät lapsilleen yli miljardin arvosta varoja. Tästä summasta olisi pitänyt maksaa lahjaveroa ainakin 550 miljoonaa, mutta Trumpit maksoivat vain hieman yli 52 miljoonaa.

"Väitteet ovat sataprosenttisesti vääriä ja erittäin häpäiseviä"

Presidentti Trump on kiistänyt lakimiehensä välityksellä kaikki lehden väitteet.

–New York Timesin väitteet petoksesta ja verojen välttelystä ovat sataprosenttisesti vääriä ja erittäin häpäiseviä. Ei ole olemassa mitään petosta tai verojen välttelyä. Faktat, joihin New York Times perustaa väärät väitteensä, ovat erittäin paikkansapitämättömiä, vastasi Trumpin edustaja Charles J. Harder lausunnossaan.

Trump kehui vaalikampanjansa aikana hankkineensa omaisuutensa valtaosin itse. Hän on sanonut saaneensa isältään vain pienen lainan.

New York Timesin artikkeli perustuu Trumpin isän Fred Trumpin sekä tämän yhtiöiden, liikekumppanien ja rahastojen veroilmoituksiin. Yhteensä veroilmoituksia on artikkelin pohjana yli 200.

Lehden artikkeli perustuu lisäksi Fred Trumpin entisten työntekijöiden ja neuvonantajien haastatteluihin ja yli 100 000 sivuun dokumenttiaineistoa.

New York Times kertoo, että sillä on hallussa kymmeniätuhansia sivuja salassa pidettäviä dokumentteja kuten tiliotteita, tilintarkastusraportteja, tilikirjoja, käteismaksuraportteja, laskuja ja peruttuja shekkejä.

Trump tuskin saa rikossyytteitä

Mukana ei ole kuitenkaan Donald Trumpin henkilökohtaisia veroilmoituksia.

– Presidentti Trumpilla ei ole käytännössä mitään tekemistä näiden asioiden kanssa, Harder sanoo.

– Näitä asioita käsitteli Trumpin muu perhe. He eivät olleet itse asiantuntijoita ja luottivat ammattilaisiin varmistaakseen, että kaikki menee säännösten mukaan, Harder jatkaa.

Presidentin veli Robert Trump kirjoittaa perheensä puolesta lähettämässään tiedotteessa, että "meidän rakas isämme, Fred Trump nukkui pois kesäkuussa 1999 ja rakas äitimme nukkui pois elokuussa 2000". Hänen mukaansa kaikki lahja- ja kiinteistöverot on arkistoitu ja kaikki tarvittavat verot on maksettu.

Veroasiantuntijoiden mukaan on epätodennäköisestä, että Donald Trump saa tapauksen takia rikossyytteitä, sillä tapahtumista on niin pitkä aika.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?