Perhe oli matkalla hääjuhliin Paluun kun katastrofi iski – ”Kuulin vaimoni huutavan apua, sitten tuli hiljaista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Perhe oli matkalla hääjuhliin Paluun kun katastrofi iski – ”Kuulin vaimoni huutavan apua, sitten tuli hiljaista”

Julkaistu: 30.9.2018 17:11

Viranomaiset vahvistavat 832 ihmisen kuolleen ja useiden satojen loukkaantuneen Indonesiaa koetelleessa maanjäristyksessä ja tsunamissa.

Maan katastrofiviraston mukaan ainakin 540 ihmistä on pahasti loukkaantunut, ja sairaalat ovat täynnä ääriään myöten.

Maan varapresidentti Jusuf Kalla on sanonut, että uhriluku voi pelastustöiden edetessä nousta jopa tuhansiin.

Lue lisää: Kuvat: Näin valtava tuho kohtasi Palun kaupunkia – Jopa tuhansien pelätään saaneen surmansa

Yllä olevalla videolla ilmakuvia tuhoista.

Kymmenittäin ruumiita makaa sairaalan takapihalla Palun kaupungissa Indonesian Sulawesin saarella. Vain yksi rakennus erottaa ne alueesta, jolle on koottu loukkaantuneita eloonjääneitä vammojen ja hoidon tarpeen arvioimista varten. Potilaita myös hoidetaan ulkona jälkijäristysten vuoksi.

Yksi sairaala-alueella liikkuneista oli 52-vuotias palulainen Baharuddin, joka etsi poikaansa. Monien indonesialaisten tapaan hän käyttää pelkästään yhtä nimeä.

– Minulla on yksi lapsi, ja hän on kadoksissa. Puhuin hänen kanssaan viimeksi silloin, kun hän oli menossa kouluun, Baharuddin kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Palussa sijaitseva sairaala on niin täynnä, että potilaita hoidetaan ulkona - ruumiiden keskellä.

Palussa sijaitseva sairaala on niin täynnä, että potilaita hoidetaan ulkona - ruumiiden keskellä.

Armeijan sairaalan piha-alueella Palussa makasi Dwi Haris, joka on saanut vammoja selkäänsä ja käsivarteensa. Hän oli järistyksen alkaessa paikallisessa hotellissa vaimonsa ja tyttärensä kanssa. Perhe oli kutsuttu Paluun hääjuhlille.

– Jouduin luultavasti puristuksiin romahtaneen seinän alle. Kuulin vaimoni huutavan apua, mutta sitten tuli hiljaisuus. En tiedä, mitä on tapahtunut hänelle ja lapselleni. Toivon, että he ovat turvassa, kertoi Haris uutistoimisto AP:lle brittimedioiden mukaan.

Lue lisää: Tsunamin tuhoisa isku tallentui videolle: Viranomaiset eivät kuulleet mitään yli 300 000 asukkaan Donggalasta – ”Äärimmäisen huolestuttavaa”

”Pieniä kauppoja ryöstellään”

Palun evakuointikeskuksessa 35-vuotias pienen vauvan äiti Risa Kusuma yritti rauhoitella kuumeista vauvaansa. Hän kuvaili tunnelmia kaupungissa kireiksi.

– Puhdasta vettä on niukasti. Pieniä kauppoja ryöstellään kaikkialla, kertoi Kusuma.

Maanjäristystä seurasi Tsunami, joka aiheutti massiivisia vahinkoja. Kuva Talise Beachin alueelta.

Maanjäristystä seurasi Tsunami, joka aiheutti massiivisia vahinkoja. Kuva Talise Beachin alueelta.

Monet Palun asukkaat ovat nukkuneet ulkona tai tilapäisissä bambumajoissa. Vaikka kotitalo olisi jotenkuten pystyssä, mahdolliset jälkijäristykset voisivat tuhota sen lopullisesti ja haudata asukkaat alleen.

Uutistoimisto AP:n mukaan yli puolet Palun vankilassa olleista vangeista karkasi sen jälkeen, kun vankilan seinät romahtivat. Vankeja oli tiettävästi noin 560, joten karkureita on mahdollisesti noin 300.

Raunioista etsitään edelleen ihmisiä. Kuolonuhrien määrän pelätään nousevan erittäin suureksi.

Raunioista etsitään edelleen ihmisiä. Kuolonuhrien määrän pelätään nousevan erittäin suureksi.

Myös Donggalan vankilan vangeista osa on karannut, kertoo The Jakarta Post. Lehden mukaan vangit raivostuivat ja sytyttivät vankilan tuleen sen jälkeen, kun vartijat olivat kieltäneet heitä lähtemästä etsimään maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineitä sukulaisiaan.

Palun lentokenttä on avattu uudelleen lähinnä avustuslentoja varten. Ensimmäisten joukossa kentälle laskeutui armeijan C-130-kuljetuskone, joka toi avustustarvikkeita. Kaupalliset lennot Palun kentälle sallitaan vain rajoitetusti. Lentäjät joutuvat laskeutumaan kentälle ilman lennonjohdon apua, sillä lennonjohtotorni vaurioitui pahoin maanjäristyksessä.

Lue lisää: Lennonjohtaja uhrasi itsensä – ei jättänyt halkeilevaa tornia, ennen kuin sai sadat matkustajat turvaan

Tulvavedet ovat vallanneet moskeijan alueen Talise Beachilla.

Tulvavedet ovat vallanneet moskeijan alueen Talise Beachilla.

Tuoreimmat osastosta