Ulkomaat

F-35-hävittäjä syöksyi maahan tuntemattomasta syystä – sama malli on ehdolla Hornetien seuraajaksi Suomeen

Julkaistu:

Yhdysvallat
Yhdysvaltain merijalkaväki käytti F-35-hävittäjää ensimmäistä kertaa taistelutoimissa Afganistanissa vain päivää aiemmin.
Lockheed Martinin F-35B-hävittäjä syöksyi maahan kesken koulutuslennon Yhdysvaltain merijalkaväen Beaufortin tukikohdan lähellä Etelä-Carolinassa perjantaina. Lentäjä pelastautui ennen koneen iskeytymistä maahan, eikä kukaan maalla olleista loukkaantunut, kertovat viranomaiset. Koneessa ei ollut muita ihmisiä lentäjän lisäksi. Onnettomuuden syy on vielä tuntematon ja onnettomuussyystutkinta aloitetaan välittömästi, Yhdysvaltain merijalkaväen tiedotteessa kerrotaan.

Hävittäjämalli on yksi viidestä, joista Suomi on tehnyt tarjouspyynnön.

CNN:lle anonyyminä puhuneen Yhdysvaltain armeijan edustajan mukaan syöksy oli ensimmäinen F-35:llä tehty sitten vuoden 2006, jolloin hävittäjä tuli käyttöön.

Etelä-Carolinan onnettomuus sattui vain päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain merijalkaväki käytti F-35:sta taistelutoimiin. Pentagonin mukaan Yhdysvaltain merijalkaväki käytti torstaina F-35 Lightning II -hävittäjää ilmaiskuissa Afganistaniin Talibania vastaan. Israel oli ensimmäinen maa, joka käytti F-35-hävittäjää taistelutoimissa toukokuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Maailman kallein asejärjestelmä: Yhdysvallat käytti F-35-hävittäjää ensimmäistä kertaa taistelussa

Lue lisää: Israel kertoo käyttäneensä F-35-hävittäjää ensi kertaa taistelussa

F35-hävittäjää käytetään Yhdysvaltain ilmavoimissa, merivoimissa ja merijalkaväessä. Sitä on kehuttu esimerkiksi teknologiastaan, jonka avulla hävittäjä voi välttyä näkymästä tutkissa. Euronewsin mukaan järjestelmää myös kritisoitu testausongelmien, korkean hinnan ja toimitusviivästysten vuoksi.

Onnettomuus tapahtui samana päivänä, kun Pentagon ilmoitti Lockheed Martinin kanssa tekemästään yli sataa F-35-hävittäjää koskevasta kaupastaan, joka laskee hävittäjien hintaa tulevaisuudessa. Euronewsin mukaan menetetty hävittäjä on noin 86 miljoonan euron arvoinen.


141:tä hävittäjää koskeva kauppa on 11,5 miljardin dollarin arvoinen, kertoo Reuters. Sen myötä yhden hävittäjän hinnan odotetaan laskevan noin 77 miljoonaan euroon. Kustannukset ovat laskeneet viime vuosina tasaisesti samaa tahtia, kun tuotanto on kasvanut.

Kauppa on osa suunnitelmaa, joka pyrkii laskemaan hävittäjän hinnan 69 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä. Maailman kalleimmaksi asejärjestelmäksi kerrotun puolustusjärjestelmän hintojen madaltaminen on Yhdysvaltojen intresseissä korkealla. Lockheed on sen tärkein puolustushankkija.

Yhdysvaltalainen Lockheed Martin F-35 on yksi viidestä hävittäjästä, joista Suomi on tehnyt tarjouspyynnön korvatakseen Ilmavoimien vanhat Hornet-hävittäjät. HX-hankkeeseen osallistuu viisi hävittäjävalmistajaa, ja itse valinta tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä.

Lue lisää: Suomi lähettää Hornetien seuraajista viisi tarjouspyyntöä tällä viikolla

F-35:n lisäksi ehdolla Hornetien seuraajaksi ovat niin ikään Yhdysvalloista Boeing F/A-18 Super Hornet, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale ja ruotsalainen Saab Gripen E.

F-35-hävittäjiä on valmistettu yhteensä 320 ympäri maailmaa. Maahan syöksynyt hävittäjä mukaan lukien 245 on Yhdysvaltojen armeijan käytössä, Pentagonin tiedote kertoi.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt