Tsunamin tuhoisa isku tallentui videolle: Viranomaiset eivät kuulleet mitään yli 300 000 asukkaan Donggalasta – ”Äärimmäisen huolestuttavaa”

rac

Julkaistu:

Indonesia
Ainakin 384 on menehtynyt tsunamissa ja maanjäristyksessä Indonesian Sulawesin saarella. Yhteydet ovat katkenneet läheiseen Donggalan alueelle, mikä huolestuttaa viranomaisia.
Pelastustyöt jatkuvat Indonesian Sulawesin saaren keskiosissa Palun kaupungissa. Paikalla selviytyneitä auttamassa ja sortuneiden rakennusten alle jääneitä ihmisiä etsimässä ovat Punaisen ristin pelastustyöntekijät ja valtion armeijan sotilaita.

– Tämä oli kammottava kaksoiskatastrofi, sanoo Punaisen ristin työntekijä Jan Gelfrand Jakartan toimistosta AFP:lle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan perjantain maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ovat vaatineet ainakin 384 ihmisen hengen. Asiasta kertoo maan katastrofivirasto. Viraston edustaja kertoi New York Timesin mukaan, että pelkästään Palun kaupungissa 540 ihmistä on loukkaantunut ja 29 tiedetään olevan kateissa.

Lue lisää: Ainakin 384 saanut surmansa tsunamissa Indonesiassa – kuvat paljastavat tuhon laajuuden

Gelfrand ilmaisee myös huolensa Palun pohjoispuolella sijaitsevan Donggalan alueen puolesta, koska sieltä päin ei ole kantautunut lähes lainkaan tietoa luonnonkatastrofin tuhoista. Washington Postin mukaan pelastustyöntekijät eivät ole lauantaina päässeet Donggalan kaupunkiin, sinne johtaneen suuren sillan sortumisen vuoksi.

Perjantain maanjäristyksen jäljiltä yhden ihmisen on raportoitu kuolleen Donggalassa. Viranomaiset pelkäävät uhriluvun nousevan nopeasti.

– Emme ole kuulleet sittemmin mitään Donggalasta ja se on äärimmäisen huolestuttavaa. Siellä asuu yli 300 000 ihmistä. Tämä on jo tragedia, mutta se voi vielä muodostua paljon pahemmaksi, Gelfrand kertoo.


Aluetta ravisuttanutta voimakasta maanjäristystä seurannut tsunami pyyhkäisi Sulawesin saarella olevaan Palun kaupunkiin. Se nosti aaltoja 1,5 metriä. Nopeasti tsunamin jälkeen sosiaalisessa mediassa levinneessä videossa näkyy, miten voimalla hyökyaalto syöksyy rannalle ja pyyhkäisee rakennusten halki mantereen suuntaan, ja miten ihmiset pakenevat.

Viranomaiset ovat kertoneet Palun rannalla olleen ”kymmeniä tai satoja” ihmisiä rantafestivaalia valmistelemassa, kun tsunami iski. Heidän kohtaloaan ei vielä tiedetä.

Tuhojen kokonaiskuvaa on vielä vaikea arvioida, mutta paikan päällä olevat ihmiset ovat kuvailleet asuinrakennusten lisäksi moskeijoiden ja ostoskeskusten sortuneen. Lisäksi ainakin hotellit ja sairaalat ovat kärsineet vakavia vaurioita, minkä vuoksi loukkaantuneita hoidetaan sairaalan ulkopuolella jälkijäristysten tai putoavien rakenteiden varalta. Myös Palun lentokenttä on poissa käytöstä, koska kiitoradassa on suuria halkeamia ja odotustilat ovat pahasti vaurioituneet.

Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa, että suomalaisia olisi loukkaantunut tai kuollut Indonesian maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa. Ulkoministeriölle on tehty muutamia matkustusilmoituksia järistysalueelle suuntautuvista matkoista. Kaikki matkustusilmoituksen tehneet on tavoitettu ja he ovat kunnossa.

Lue lisää: UM: Indonesian tuhoalueelle tehty matkustusilmoituksia – ei tietoa suomalaisuhreista