Kommentti: Tuomarin itkunsekainen todistus paljasti taas, kuinka syvälle Yhdysvallat on vajonnut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tuomarin itkunsekainen todistus paljasti taas, kuinka syvälle Yhdysvallat on vajonnut

Yhdysvaltoja ulkoa päin tarkkailevien olisi hyvä ottaa opiksi, ettei vastaava heimosota ala muuallakin, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Brett Kavanaugh vannoi valan ennen todistustaan oikeuden edessä.­

28.9.2018 14:42

Riita Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarivalinnasta on paljastanut rumia tosiasioita maan tilasta. Karmeus on ollut näkyvissä aiemminkin, mutta vajoaminen yhä syvemmälle jatkuu.

Torstaina esitettiin näytelmä, jota seurasi käytännössä koko maa. Suorassa lähetyksessä senaatin oikeuskomitean edessä valan velvoittamana todistivat sekä tuomariksi ehdolla oleva Brett Kavanaugh että häntä ahdistelusta syyttävä Christine Blasey Ford. Ja siinä kaiken kansan edessä jompikumpi valehteli päin naamaa.

Mikä pahinta, tämän valehtelun pitäisi tietenkin oikeusvaltiossa johtaa lisätutkimuksiin, mutta on hyvin mahdollista, että Kavanaughin nimitys sinetöidään jo viikonloppuna. Iso osa maan johtavista poliitikoista – suurin osa heistä miehiä – on sitä mieltä, että koska on vain sana sanaa vastaan, Kavanaugh voidaan valita eliniäksi ratkomaan koko maata koskevia oikeudellisia tapauksia esimerkiksi naisten oikeuksista, abortista ja syrjinnästä, mukaan lukien seksuaalinen sellainen.

Christine Blasey Ford syyttää Kavanaughia ahdistelusta.­

Vallanhimo ajaa oikeuden ja säädyllisyyden yli. Sillä siitä tuomarivalinnassa on kyse. Republikaanipuolue haluaa turvata taustansa ehkä jopa vuosikymmeniksi eteenpäin konservatiivituomarin nimityksellä. Lyhyellä tähtäimellä puolue haluaa vain miellyttää äänestäjäkuntaansa, koska marraskuussa on vaalit. Lisätutkintaa ei voida sallia eikä Kavanaughia vaihtaa toiseen ehdokkaaseen, koska nimitystä ei ehdittäisi tehdä ennen marraskuuta.

Eivät kaikki demokraatitkaan sen parempia ole. Presidentti Donald Trumpin ehdolle asettama Kavanaugh oli tuomittu mies jo ennen julkisia kuulemisia. Voidaan epäillä, että myös Ford käytännössä pakotettiin esiin kohtaamaan pahimmat pelkonsa. Ilmeinen viivytystaktiikka on ollut käytössä, ja ahdistelusyytöksiä on hyödynnetty poliittisesti. Kyseessä on kosto republikaaneille, jotka torppasivat yli vuodeksi Barack Obaman tuomariehdokkaan.

Lue lisää: Trumpin tuomariehdokas kiisti rajun opiskelijaryypiskelynsä ja itki oikeudessa – koulukaverit puuttuivat peliin: ”Häpeämätöntä valehtelua”

On mahdotonta luotettavasti sanoa, kumpi todistajista torstaina valehteli ja kuinka paljon. Hitusen enemmän epäilyksiä herättää Kavanaughin käytös. Hänkään ei hyväksy tutkintaa nimensä puhdistamiseksi, joten se on nyt tahrattu eliniäksi. Fordilla on henkilökohtaisesti vähemmän syitä valehdella.

Oman oksan sahaajat

Jos katsotaan varsinaisten ahdistelusyytösten ohi, huolestuttavinta on maan ylimmän oikeusistuimen täydellinen politisointi. Se johtuu maan kahtiajaosta ja systeemin rakenteista, mutta ulkopuolisesta on käsittämätöntä ajatus, että oikeuslaitoksen rattaisiin joutuneiden ihmisten kohtalosta päättävä tuomari ei olekaan puolueeton!

Brett Kavanaugh antoi torstaina tästä esimerkin, kun hän lähes huutaen syytti koko prosessia clintonilaiseksi salaliitoksi ja vasemmisto-opposition rahoittamaksi kampanjaksi. Puhe oli kuin trumpilaisuuden oppikirjasta. Kavanaughin puolustukseksi on toki sanottava, että jos hän on aiheetta syytettynä, paniikki ja raivo varmasti ovat vaikeasti hillittäviä. Mutta ne eivät anna kovin rauhoittavaa kuvaa miehestä, joka on tuleva tuomitsemaan.

Kuvitelkaapa lisäksi tilanne, että Kavanaughista tulee tuomari, jonka voi erottaa vain hyvin monimutkaisen virkasyyteprosessin kautta, ja nimitystä seuraavana päivänä Fordin koko vavahduttava tarina osoittautuu todeksi, samoin kuin pari muutakin syytöstä.

Olisikohan Yhdysvaltain kansalaisten luottamuksesta maan oikeusjärjestelmään vielä sen jälkeen jotain jäljellä? Luottamus poliitikoihin on mennyt jo kauan sitten, mutta korkein oikeus on ainakin jossain määrin nauttinut arvostusta.

 Luottamus poliitikoihin on mennyt jo kauan sitten, mutta korkein oikeus on ainakin jossain määrin nauttinut arvostusta.

Amerikkalaiset ovat edelleen mielipidemittausten mukaan voittopuolisesti liberaaleja esimerkiksi kansalaisoikeuskysymyksissä. Nämä kansalaiset, eritoten naiset, lienevät tyrmistyksestä sanattomia koko Kavanaugh-prosessista.

Jos Kavanaugh nyt nuijitaan tuomariksi, demokraattien jatkokosto on oleva kauhea. Heillä on siihen mahdollisuus ehkä jo marraskuun vaalien jälkeen. Jos Kavanaughia ei nuijita läpi, kostoa hautovat republikaanit.

Järjetöntä menoa. Yhdysvaltoja ulkoa päin tarkkailevien olisi hyvä ottaa opiksi, ettei vastaava heimosota ala muuallakin.

Kaikki maailmanhistorian suuret imperiumit ovat ennen pitkää romahtaneet. Usein sisältäpäin. Myös Amerikan supervallassa on alettu sahata omaa oksaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?