Ruotsissa vankilassa 8 vuotta syyttömänä istunut Esa Teittinen hakee 2,4 miljoonan euron korvauksia – ostoslistalla uusi purjevene - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa vankilassa 8 vuotta syyttömänä istunut Esa Teittinen hakee 2,4 miljoonan euron korvauksia – ostoslistalla uusi purjevene

Uusi oikeudenkäynti julisti Esa Teittisen syyttömäksi ystävänsä Torbjörnin murhaan.

Esa Teittinen sanoo tuntevansa riemua totutellessaan vapauteen, oikeuteen päättää mitä milloinkin tekee. –Mutta aikaa tämä vie. En varmaan kuukaudessa tai vuodessa normalisoidu noin vaan.­

29.9.2018 13:21

Esa Teittinen, 62, vaatii Ruotsin valtiolta 25 miljoonaa kruunua eli 2,4 miljoonaa euroa vahingonkorvauksina. Siitä hän toivoo 4,5 miljoonaa kruunua (noin 450 000 euroa) pikaisesti, koska tahtoo ostaa asunnon Tukholman naapurikunnasta Solnasta.

Teittisen asianajaja Marko Tuhkanen on kertonut SVT:lle, että tavanomainen korvaus näin pitkästä syyttömänä vangitsemista on noin 12–13 miljoonaa kruunua. Hänen kertoo poliisin toimineen tilanteessa väärin, minkä vuoksi vaateet ovat tavallista korkeammat.

Esa Teittinen kertoo IS:n haastattelussa, että oikeudenkäynnin aikana vankilan vartijat utelivat, paljonko hän tulee saamaan korvauksia valtiolta, jos voittaa.

– Minä vain nauroin ja sanoin, että hyvä kun saan optimistijollaan uudet purjeet, Teittinen heittää auringon siivilöidessä valoaan pieneen yksiöön.

Ostoslistalla onkin nyt uusi purjevene – ensi kesänä hän aikoo tehdä pitkiä purjehdusreissuja. Aikeissa on myös hammaskaluston suurremontti.

Laihduttaa vankilakiloja

Esa Teittinen sanoo IS:lle, että vankilatuomio on muuttanut hänen luonnettaan. Nyt kolkko selli on vaihtunut valoisaan yksiöön Tukholman lähellä Solnassa.

Kaktus kukkii ikkunalaudalla an­taen iloa maineensa puhdistaneelle ex-vangille, joka nauttii uudesta elämästään mielituolissaan.

Hän laihduttaa linnassa saamiaan kiloja. Yksi greippi aamiaiseksi ja pitkä hikeä nostattava kävely lähipuistossa. Sinne hän ajaa kummipojaltaan lahjaksi saamallaan autolla.

Esa Teittinen laihduttaa vankilassa kertyneitä kiloja. Aamupalaksi riittää greippi.­

Teittinen ehti istua Ruotsin kovamaineisissa vankiloissa kahdeksan vuotta tuomittuna ystävänsä murhasta, jonka hän alusta pitäen kielsi tehneensä.

Vankilasta käsin hän anoi tuomion purkua kahdesti. Toisella kertaa onnisti, kun valtakunnansyyttäjä puolsi asiaa. Korkein oikeus hyväksyi asian maaliskuussa. Pitkä oikeudenkäynti alkoi elokuun loppupuolella, ja vihdoin Teittinen oli vapaa mies.

Hänen kohtalonsa muistuttaa ruotsinsuomalaisen Kaj Linnan tapausta. Mies ehti istua elinkautista 13 vuotta murhasta, kunnes sai tuomionpurun, ja korkein oikeus vapautti Linnan viime vuoden keväänä.

Kun Teittisen vapautuspäivä koitti, ulkona muurien takana odotti lauma lehdistöä ja tv-ryhmiä. Teittinen sai ajaa mustalla limusiinilla Tukholman keskustaan asianajaja Marko Tuhkasen ja kriminologi Therese Juelin kanssa, joka kirjoittaa Teittisestä kirjaa.

 Kaverit tulivat katsomaan Suomesta ja Ruotsista.

Ensimmäiset yöt mies nukkui taivasalla puistossa joogamatolla, koska sosiaalitoimisto tarjosi vain yömajaa. Teittinen ei halunnut narkomaanien ja alkoholistien sekaan. Apuun tuli vanha tuttava, joka vuokrasi Teittiselle Solnan yksiön.

”Ripuloiva ystävä halusi kylpyyn”

Tapahtumat olivat dramaattisia vuoden 2009 lopulla, kun Torbjörn kuoli. Hän oli 70-vuotias alkoholisoitunut mies, jota Teittinen auttoi käytännön asioissa. Kohtalokkaana päivänä hän löysi ripuloivan Torbjörnin puolipukeissaan vuoteesta. Tämä halusi kylpyyn. Paikalla oli myös filippiiniläinen siivooja Mona. Teittisen käydessä apteekissa Mona soitti ja ilmoitti, ettei Torbjörn enää hengitä.

Ambulanssi tuli ja miehen todettiin kuolleen sydänkohtaukseen ammeessa. Pari päivää myöhemmin löytyi Torbjörnin testamentti, jossa hän luovutti puolet omaisuudestaan Teittiselle.

Poliisi kiinnostui jutusta, ja perinnöstä tuli motiivi murhaan. Lisäksi Mona väitti myöhemmin, että Teittinen oli tunnustanut hänelle hukuttaneensa miehen.

Teittinen kertoo nyt, miten käräjäoikeudessa syyttäjä ohjaili Monan vastauksia eikä miehen asianajaja ristikuulustellut häntä. Hovioikeudessa Mona todisti videon välityksellä.

– Eihän siltä videolta voinut kysyä mitään ja näyttää toteen, että nainen valehteli, Teittinen ihmettelee.

Hän sai 15 vuoden tuomion murhasta. Raskauttavana asianhaarana oli Teittisen tausta. Hän on saanut Suomessa tuomion surmasta. Hänen vanhempiensa kotiin Pieksämäellä oli väkivalloin tunkeutunut joukko miehiä vuonna 1996. Teittinen ampui yhden, lottovoittajana tunnetun paikallisen miehen kuoliaaksi laillisella aseellaan ja pahoinpiteli toisen.

Esa Teittinen vaati 90-luvulla itselleen Matti Nykäsen mitaleita, koska Nykänen oli hänen mukaansa myynyt ne hänelle 1994. Hovioikeus hylkäsi myyntiväitteet. Vippien panttina olleet mitalit pelastettiin kansalaiskeräyksellä ja toimitettiin Urheilumuseoon. Teittinen ehti vaatia myös kansalaiskeräyksen summaa itselleen. Nykänen asui Teittisen luona Solnassa aiemmin.­

Teittinen muistetaan myös Matti Nykäsen mitaleista, jotka hän väitti ostaneensa ja joita pelastettiin kansalaiskeräyksellä. Hovioikeus päätti lopulta, että Nykänen ei ollut myynyt mitaleitaan. Mäkikotka oli aiemmin asunut Teittisen luona Solnassa.

Kylpyhuoneen seinät olivat kuivat

Ruotsin vankiloissa istuessaan Esa Teittinen halusi vaihtaa suomea puhuvaan asianajajaan. Valinta osui Haaparannalla toimivaan Marko Tuhkaseen, joka teki töitä kaksi vuotta saadakseen uuteen tuomionpurkuanomukseen tuoreita todisteita. Hän testasi muun muassa vaimollaan, voiko pieneen ammeeseen hukuttaa ihmisen murtamatta selkärankaa.

Hän teki Torbjörnin asunnossa rekonstruktion, jossa stunttimies yritettiin hukuttaa. Kylpyhuoneen lattiat ja seinät olivat sen jälkeen täysin märät. Mutta kun ambulanssi oli tullut rikospaikalle yhdeksän vuotta sitten, kylpyhuone oli ollut kuiva.

– Muiden vankien ja ystävien kannustus antoi minulle voimaa kiven sisällä systeemiä vastaan taistellessa. Moni olisi jo lannistunut, Teittinen myöntää.

Hän puhuu riemun tunteesta, kun voi taas ajatella itsenäisesti ja päättää tekemisistään, ilman määräilyä. Hän voi itse avata ovet ja sulkea ne.

– Mutta aikaa tämä vie. En varmaan kuukaudessa tai vuodessa normalisoidu noin vaan. Ei minusta tule koskaan se sama Esa, joka olin ennen vankilaan menoa.

Svean hovioikeus vapautti Esa Teittisen 24. elokuuta. Hän on kiistänyt koko ajan väitteen, että olisi surmannut ystävänsä Torbjörnin. Hän kertoo auttaneensa huonovointisen ystävänsä kylpyyn ja lähteneensä noutamaan tälle lääkkeitä. Asunnossa ollut siivooja väitti myöhemmin Teittisen tunnustaneen hukuttaneensa miehen kylpyammeeseen.­

Hänen mielestään Suomessa vankilassa oli kuin mummon kukkarossa. Henkilökuntaan voi luottaa. Vangeille annettiin mahdollisuus.

– Ruotsissa jengit jylläävät, huumekauppa kukoistaa. Valtataistelu on kovaa. Muita vankeja kiristetään ja vaaditaan suojelurahoja. Opin jo alussa, ettei saanut joutua liian hyviin väleihin kenenkään kanssa. Pidin hajurakoa muihin, elin omaa elämää.

Teittinen sanoo olleensa ennen tuomiota diplomaattisempi. Nyt hän kokee olevansa särmikkäämpi ja terävämpi otteissaan ja puheissaan.

– Vankilassa on pakko tyrmätä toinen vanki henkisesti. Täytyy sanoa kylmästi ei. Muuten toinen lähtee pyörittämään sinua. Jos lähtee vähänkin myötäilemään, he käyttävät sen heti hyväkseen.

Hän oli hankalan vangin maineessa ja joutui eristysselliin, bunkkerihoitoon, monta kertaa.

– Suomalainen sisu on auttanut. Jos et ole itsepäinen ja määrätietoinen, sinua sorretaan. Kuka tahansa, joka saa pitkän tuomion, tulee hulluksi siellä, ellei omaa hyviä hermoja.

Suunniteli sisustuksia vankilassa

Teittinen halusi pitää aivonsa kunnossa osallistumalla tietokone- ja ruotsin kielen kursseille. Hän oli aktiivinen myös hengellisessä toiminnassa. Kun sellin ovet suljettiin iltaseitsemältä, hän piirteli kesämökin ja veneen sisustuksia.

 Pidin hajurakoa muihin, elin omaa elämää.

– Piirtäminen oli täydellistä terapiaa. Pystyin kytkemään ajatuksen systeemin ulkopuolelle. Minulla oli myös hyvä tukiverkko. Kaverit tulivat katsomaan Suomesta ja Ruotsista.

Pieksamäeltä kotoisin oleva Teittinen toimi liike-elämässä ennen vankilaan joutumistaan, pyöritti kesäravintolaa, perimistoimistoa ja työskenteli turvallisuuspäällikkönä. Säästöt riittävät pankissa ennen kuin arviolta parin miljoonan euron korvaus napsahtaa tilille. Mutta siihen menee aikaa.

Teittisen tarinaa voi lukea vähän väliä lehtien sivuilta ja tv-esiintymisiä piisaa. Hän ei häiriinny, kun tuntemattomat ihmiset onnittelevat kaduilla ja kaupoissa.

Jo vankilassa Teittinen sai liikeidean perustaa Suomeen vanhusten ”toinen koti”, jossa saisi edullisesti hemmotella itseään ruoalla ja kampaamo- ja pedikyyripalveluilla. Koepaikkana voisi olla Jyväskylä.

– Vanhusten ansiosta Suomi on itsenäinen maa. He ovat tehneet kovan työpanoksen vaikeina aikoina sodan jälkeen. Heitä haluan tukea.

Suuria vahingonkorvauksia maksettu aiemminkin

Ruotsissa on maksettu aiemminkin suuria vahingonkorvauksia pitkien syyttömänä istuttujen vankilatuomioiden yhteyksissä. Kaj Linna sai Ruotsin oikeushistorian suurimman korvauksen tänä keväänä: 18 miljoonan kruunun vahingonkorvaukset istuttuaan syyttömänä vankilassa 13 vuotta. Hän sai suursummastaan etukäteen viisi miljoonaa kruunua. Hänet tuomittiin murhasta elinkautiseen vuonna 2004.

Suomessa syyttömänä vangitulle maksetaan tavanomaisesti noin 100 euroa vankeuspäivää kohti. Valtiokonttori myönsi Anneli Auerille 800 euron päiväkorvauksen, jolloin summa nousi yhteensä 488 800 euroon. Teittisen vaatima summa on noin 820 euroa per päivä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?