Telegraph: Skripalin myrkytykseen osallistui mahdollisesti kolmas venäläisagentti – Väite: viranomaiset tietävät henkilöllisyyden

Lehden lähteiden mukaan kolmas GRU:n agentti olisi suorittanut Salisburyssa tiedustelua ennen ex-kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkytystä.

Ruslan Boshirovin (vas.) ja Aleksandr Petrovin uskotaan esiintyneen väärillä nimillä. Bellingcat-ryhmän selvityksen mukaan Boshirov olisi todellisuudessa Venäjän Federaation sankarin arvonimellä palkittu GRU:n eversti Anatoli Tshepiga.

28.9.2018 10:15

Britannia on aiemmin nimennyt kaksi venäläismiestä Salisburyssa maaliskuussa tapahtuneen ex-kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julijan myrkytyksen epäillyiksi tekijöiksi. Britannian näkemyksen mukaan todennäköisesti väärillä nimillä esiintyneet Ruslan Boshirov ja Aleksandr Petrov ovat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentteja, minkä Venäjä on kiistänyt.

Brittilehti Telegraphin mukaan tekoon saattoi kuitenkin osallistua myös kolmas GRU:n agentti. Lehden lähteiden mukaan poliisi ja tiedusteluviranomaiset olisivat tunnistaneet venäläismiehen, jonka uskotaan vierailleen Salisburyssa tiedustelumatkalla ennen varsinaista tekoa.

Telegraphin tietoja ei ole vahvistettu viralliselta taholta.

Telegraphin mukaan brittiviranomaiset epäilevät, että kolmas mies olisi selvittänyt Salisburyssa yksityiskohtia kuten sen, mistä ovesta Skripalilla oli tapanaan kulkea taloonsa (kuvassa).

Lue myös: 8 outoa yksityiskohtaa, jotka vievät pohjaa Skripalien myrkytyksestä epäiltyjen matkakertomukselta

Lehden mukaan mies olisi auttanut murhayrityksen suunnittelussa muun muassa selvittämällä yksityiskohtia kuten sen, mistä ovesta Skripalilla oli tapanaan kulkea asuntoonsa. Petrovin ja Boshirovin uskotaan käsitelleen Skripalin ulko-oven kahvan novitshok-hermomyrkyllä.

Telegraphin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan on lähes varmaa, että Salisburyssa suoritettiin tiedustelua etukäteen.

– Ymmärtääkseni teko ajoitettiin Julijan saapumiseen, koska he halusivat olla varmoja, että kohde olisi Salisburyssa. Olisi ollut liian hankalaa tarkkailla häntä pidempään ja se olisi herättänyt myös epäilyksiä, kertoi turvallisuusasiantuntijana toimiva entinen poliisi ja tiedusteluviranomainen Sergei Migdal.

Lue lisää: Bellingcat-ryhmä uskoo selvittäneensä Skripalien myrkyttäjän oikean identiteetin – presidentin palkitsema GRU-upseeri

Boshirov ja Petrov antoivat Venäjän valtion RT-kanavalle pari viikkoa sitten haastattelun, jossa he vakuuttelivat olevansa vain turisteja.

Tutkivien kansalaisjournalistien ryhmä Bellingcat kertoi yhteistyökumppaninsa The Insider Russian kanssa keskiviikkona selvittäneensä Ruslan Boshirovin todellisen henkilöllisyyden. Ryhmän tutkimusten mukaan hän on todellisuudessa Venäjän Federaation sankarin arvonimellä palkittu GRU:n eversti Anatoli Tshepiga.

Aleksandr Petrovin todellinen henkilöllisyys on edelleen hämärän peitossa. Telegraph kertoo kuitenkin selvittäneensä, että mies käytti todennäköisesti oikeaa etunimeään. Sukunimi sen sijaan olisi lehden mukaan keksitty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?