Ulkomaat

Trumpin tuomariehdokasta ahdistelusta syyttävän naisen vavahduttava todistajan­lausunto: ”He pitivät hauskaa kustannuksellani”

Julkaistu:

Christine Blasey Ford todisi Brett Kavanaughia vastaan Yhdysvaltain senaatissa.
Yhdysvaltain senaatissa oli torstaina käynnissä erityislaatuinen, tunteellinen näytös, kun presidentti Donald Trumpin tuomariehdokasta Brett Kavanaughia vastaan ahdistelusyytöksiä esittänyt nainen todisti valan velvoittamana senaatin oikeuskomitealle.

Jyrkästi mielipiteitä jakaneet syytökset voivat pysäyttää Kavanaughin tien korkeimman oikeuden elinikäiseksi jäseneksi. Trumpin republikaanipuolueen johto on pitänyt Christine Blasey Fordin syytöksten motiiveja ja ajoitusta poliittisina.

Tuntikausia kestävä istunto käynnistyi Fordin lausunnolla, joka oli jo julkaistu etukäteen. Hän luki sen ääni ajoittain väristen ja sortuen. Ford kertoi Kavanaughin ahdistelun vaikuttaneen koko hänen elämäänsä, koska hänen oli tapauksen takia vaikea ystävystyä erityisesti miesten kanssa. Ford kiisti tiukasti olevansa demokraattien pelinappula ja puhuvansa vain, koska haluaa tuoda totuuden julki.

Fordin mukaan Kavanaugh ystävineen ahdisti hänen illanvietossa huoneeseen 36 vuotta sitten, kun hän oli 15-vuotias ja Kavanaugh 17-vuotias lukiolainen. Ford syyttää Kavanaughin painaneen hänet sängylle, yrittäneen riisua hänet, ja kun hän alkoi huutaa, tukkineen hänen suunsa kädellään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Senaatin komitea kuulee myöhemmin torstaina myös Kavanaughia asiasta. Komitean on määrä äänestää perjantaina siitä eteneekö asia koko senaatin käsittelyyn. Demokraatit ja jotkut republikaanitkin ovat vaatineet äänestyksen lykkäystä.

Fordilta kysyttiin hänen lausuntonsa jälkeen muun muassa sitä, oliko hän täysin varma, että hyökkääjä oli juuri Kavanaugh. Ennen kuulemista oli esitetty useita väitteitä, että nykyisin psykologian professorina toimiva Ford muistaisi väärin, varsinkin kun hän ei ole kyennyt tarkasti ajoittamaan tapausta.

– Olen sataprosenttisen varma, Ford napautti vastauksensa.

Hän käytti joissakin kohdissa todistustaan tieteellistä erikoistermistöä kuvaamaan sitä, kuinka tietyt asiat voivat piirtyä mieleen hyvin selkeästi, vaikka muut yksityiskohdat häipyvät muistista.


Todistuksen yksi vavahduttavimpia hetkiä tuli kysyttäessä Fordin ”voimakkainta muistoa” väitetystä ahdistelutapauksesta.

– Lähtemättömänä hippokampuksessani on nauru, riehakas nauru, kun he pitivät hauskaa kustannuksellani, Ford sanoi lähes itkuun purskahtaen.

– Olin toisen alla, kun he nauroivat. Kaverukset pitivät hauskaa keskenään.
  • Voit katsoa tämän kohdan todistajanlausunnosta otsikon alla olevalta videolta.
Ford kertoi päässeensä lopulta pakenemaan huoneesta humalaisia nuorukaisia ja sulkeutuneensa vessaan. Hän kertoi muistavansa, kuinka nämä poistuivat tapahtumapaikkana olleesta yläkerran huoneesta käsiään seiniin läimäytellen. Sitten Ford pakeni kadulle.

Fordin todistusta on kommentoitu Yhdysvalloissa tähän mennessä joko syvästi myötätuntoisena tai vain varovaisen epäilevänä. Varsinkin Kavanaughia puolustavat ja Fordin hänen lausuntoa epäilevät republikaanit ovat asetelleet sanojaan harkiten.

– En aio antaa mitään kommentteja tänään, minun täytyy odottaa huomiseen. Tämä on tärkeää. Meidän täytyy pohtia tätä eikä antaa hätäisiä kommentteja, oikeuskomitean republikaanipuheenjohtaja Chuck Grassley totesi tauolla, kun Fordin todistus oli vielä kesken.

Republikaanisenaattori Orrin Hatch kehui Fordia todistajana, mutta sanoi, ettei mikään hänen lausunnossaan ollut uutta.

Demokraatit sen sijaan ilmoittivat jo pitävänsä Kavanaughin nimitystä mahdottomana.

– En tiedä, kuinka he voisivat kuunnella hänen autenttista ja rehellistä todistustaan ja olla uskomatta häntä ja äänestää Brett Kavanaughia. En tiedä, miten he voisivat tehdä sen, kommentoi kongressin ulkopuolella mielenosoittajia tavannut demokraattisenaattori Kirsten Gillibrandt.

Käytännössä republikaanit voisivat enemmistöllään vahvistaa nimityksen vastalauseita kuuntelematta. Avainasemassa uskotaan olevan erityisesti puolueen naissenaattoreiden.