Obaman ikimuistoisimmat puheet – näissä tilanteissa luotiin maine yhtenä nykyajan parhaista puhujista

Julkaistu:

IS listasi Barack Obaman tähtihetkiä puhujana.
Barack Obaman saapuminen Suomeen puhumaan ei ole merkittävä tapaus vain siksi, että hän on Yhdysvaltain entinen presidentti. Torstaina Suomessa kuullaan myös miestä, jota pidetään yhtenä nykyajan taitavimpana puhujana.

Obama piti poliittisella urallaan lukuisia puheita, joita edelleen muistellaan ja siteerataan. Obaman katsotaan useissa tilanteissa kyenneen loistavasti kiteyttämään amerikkalaisen yhteiskunnan tilaa ja ihmisten tuntoja, tuomaan lohdutusta vaikeina hetkinä ja toisaalta myös naurattamaan yleisöään hersyvästi.

Amerikkalaiset arvostavat perinteisesti puhetaidon erittäin korkealle, ja poliitikoille se on suorastaan vaatimus. Yhdysvalloissa puheet voivat nostaa tuntemattomia poliitikkoja hetkessä huomion keskipisteeksi, kuten esimerkiksi juuri Obamalle kävi.

Vastustajat piikittelevät Obamaa joskus tylsäksi puhujaksi, koska hän ei ole tyypillisesti mikään iskevien sitaattien tuottaja. Silti poliittiset kilpakumppanitkin ovat usein joutuneet myöntämään, että Obaman puheet ovat sisällöltään merkittäviä. Vastikään edesmennyt republikaanisenaattori John McCain pyysi jo etukäteen Obamaa puhumaan muistotilaisuudessaan, minkä tämä tekikin ylistetyllä tavalla.

Obama käyttää puheenkirjoittajia, mutta tekee kertoman mukaan aina itse viimeiset muutokset teksteihin.

Lue lisää: Obama saapuu puhumaan Suomeen – IS tapasi miehen presidentin legendaaristen sanojen takana

IS listaa seuraavassa joitakin Obaman tunnettuja puheita:

Demokraattien puoluekokous 2004

Barack Hussein Obama oli vain nuori chicagolainen senaattoriehdokas, jolla oli erikoinen nimi, kun hän vuonna 2004 sai elämänsä tilaisuuden ja pääsi ensimmäisen päivän pääpuhujaksi demokraattien puoluekokoukseen Bostonissa. Vaikka osa puheesta oli silloisen presidenttiehdokkaan John Kerryn ylistystä, Obama onnistui vangitsemaan kuulijat suorassa tv-lähetyksessä, kun hän julisti itseensä viitaten, että ”suvaitsevaisessa Amerikassa nimi ei ole este menestykselle” ja ”anteliaassa Amerikassa ei tarvitse olla rikas saavuttaakseen potentiaalinsa”.

Alla CNN:n ote puheesta (Youtube).Osalle amerikkalaisista Obama edusti vierautta ja liiallista suvaitsevaisuutta, ja sen on arveltu osittain myös olleen hänen presidenttikausinaan kokemansa vastustuksen taustalla. Jo Obaman ensimmäisestä suuresta puheesta kuitenkin kuultiin, kuinka hän pyrki vetoamaan amerikkalaisiin yhtenäisyyden puolesta. Maata jäyti jo tuolloin syvä poliittinen ja ideologinen kahtiajako.

Obaman puheen merkittävin sitaatti pitää lukea englanniksi, sillä hän sanaleikitteli maan nimellä United States of America, joka suoraan käännettynä tarkoittaa Amerikan yhdistyneitä osavaltioita.

– There’s not a liberal America or a conservative America, there’s the United States of America. There’s not a black America and white Amerika and Latino America and Asian America, there’s the United States of America (suom. Ei ole liberaalia ja konservatiivista Amerikkaa vaan yhdistynyt Amerikka. Ei ole mustaa ja valkoista ja latino- ja aasialaista Amerikkaa, vaan yhdistynyt Amerikka.)

Rotupuhe 2008

Jo presidenttiehdokkaana vuonna 2008 Obama joutui pitämään ensimmäisen puheensa, jossa puututtiin Yhdysvaltain rotukysymykseen. Kampanjan aikana oli paljastunut, että hänen kotikirkkonsa musta pastori oli manannut valkoista Amerikkaa, ja Obama joutui puolustuskannalle. Tuloksena oli puhe, jonka katsottiin paremmin kuin aiemmin kiteyttävän rotuongelmia, ennakkoluuloja ja ihmisten erilaisia identiteettejä. Jälleen Obama otti esimerkiksi itsensä, ja oman taustansa mustan isän ja valkoisen amerikkalaisen jälkeläisenä.

– En voi kieltää yhteyttäni häneen (pastoriin) tai mustien yhteisöön sen enempää kuin valkoiseen isoäitiinikään, naiseen joka auttoi kasvattamaan minut ja joka kerran tunnusti pelkäävänsä mustia miehiä, jotka ohittivat hänet kadulla. Nämä ihmiset ovat osa minua. Ja he ovat osa Amerikkaa, tätä maata, jota rakastan.

Alla puheen alkuosa CNN:n videolla (Youtube).


Joukkomurhat 2012 ja 2015

Obaman presidenttikausia sävyttivät osaltaan hirvittävät joukkomurhat, joiden jälkeen presidentin piti kyetä paitsi lohduttamaan myös katsomaan jollain keinolla eteenpäin. Näistä synkistä hetkistä nostetaan usein esiin Obaman Newtownin kouluampumisten ja Charlestonin kirkkosurmien jälkeiset puheet. USA:n presidenttien historiaan perehtynyt tutkija Douglas Brinkley arvioi taannoin Washington Postille, että näitä puheita luetaan joskus tulevaisuudessa aikansa kuvauksina Amerikasta – ja aineistona Obaman sielun tulkitsijoille.

Ampujan surmattua 20 ala-asteikäistä lasta Connecticutin Newtownissa Obama kyynelehti ensimmäisessä reaktiossaan teon jälkeen. Myöhemmin hän piti vielä Newtownissa muistopuheen tilanteessa, jossa kaikki sanat tuntuivat liian laimeilta.

Alla Valkoisen talon julkaisema ote puheesta Newtownissa (Youtube).Charlestonissa vuonna 2015 valkoisten ylivaltaa kannattavan ampujan surmattua yhdeksän mustaa kirkossa Obama muisteli uhriksi joutunutta pastori Clementa Pinckneya tämän hautajaisissa. Puheesta tuli intohimoinen jumalan armon varaan heittäytyminen, ja puheen lopulla Obama alkoi yllättäen laulaa kristillistä Amazing Grace -hymniä (suom. ihmeellinen armo).

– Nyt on meidän tehtävämme ammentaa siitä, ottaa se vastaan kiitollisina ja todistaa olevamme tämän lahjan arvoisia.

Alla olevalla videolla Obaman Amazing Grace alkaa noin 35 minuutin kohdalta (Youtube).


Selma 2015

Yhtenä Obaman parhaista puheista sekä teknisesti että sisällöllisesti pidetään hänen vuoden 1965 kansalaisoikeusmarssien 50-vuotismuistojuhlassa pitämäänsä puhetta Alabaman Selmassa. Sitä on pidetty myös hänen uransa rohkeimpana, sillä hän nosti kansalaisoikeustaistelijat Amerikan suuriksi sankareiksi ja niputti heidän joukkoonsa myös tavalliset seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset ja jopa kaikki ”toiveikkaat rajojen ylittäjät”, toisin sanoen maahanmuuttajat.

– Kaikkialla tässä maassa on ensimmäisiä askelia otettavana, uutta tutkittavana, siltoja ylitettävänä. Ja juuri teitä, nuoria ja sydämiltänne pelottomia, historiamme monimuotoisinta ja koulutetuinta sukupolvea tämä kansakunta odottaa seuratakseen teitä.

Alla Valkoisen talon julkaisema video puheesta (Youtube).Jopa monet republikaanivastustajat ovat pitäneet puhetta loistavana. Sen tähtihetkiin kuului muun muassa määritellä, että amerikkalaisten jatkuva tyytymättömyys olikin hyve, joka vie eteenpäin.

– Ei ole suurempaa isänmaallisuutta kuin usko, että Amerikka ei ole vielä valmis, että me olemme tarpeeksi vahvoja olemaan itsekriittisiä, että aina seuraava sukupolvi voi katsoa epätäydellisyyttämme ja päättää, että he vievät meidät lähemmäksi korkeimpia periaatteitamme.

Obama out 2016

Obaman ulkopolitiikkaa on pidetty hampaattomana ja hänen tyyliään yliopistomaisen kuivana, mutta hän osasi esiintyä myös jämeränä sotapäällikkönä ja hillittömänä naurattajana.

Kun hän vuonna 2009 piti rauhan-Nobelin kiitospuhettaan Oslossa, hän määritteli hieman tilanteelle epäsovinnaisesti, että sotia ei kyetä lopettamaan maan päältä, ja joskus on olemassa myös moraalisesti oikeutettuja sotia.

– Meidän on ymmärrettävä, että sotia on, ja silti pyrkiä rauhaan, hän julisti.

Alla Nobel-komitean video puheesta (Youtube).Kun Obama toukokuussa 2011 ilmoitti Osama bin Ladenin surmaoperaatiosta, amerikkalaisten korviin jäivät soimaan hänen tv-puheensa kolkot sanat, jotka osaltaan siivittivät hänet seuraavana vuonna toiselle presidenttikaudelle.

Alla Valoisen talon julkaisema tv-puhe (Youtube).Obama tuli kuuluisaksi myös Valkoisen talon kirjeenvaihtajaillallisilla pitämistään hilpeistä vitsailupuheista, joissa hän ei perinteiseen tyyliin säästänyt ketään, vähiten itseään. Tilannetajua keskellä vuoden 2016 kiivasta presidentinvaalikamppailua osoittivat hänen viimeiset sanansa Washingtonin seurapiirieliitin edessä.

– Obama out, hän sanoi, pudotti mikrofonin kolahtaen lattialle ja käveli pois naurusta ulvovan yleisön saattelemana.

Alla Valkoisen talon video kirjeenvaihtajaillallisten puheesta (Youtube).


Yes we did 2016

Obama piti ensimmäisen puheensa voiton jälkeen vaalivalvojaisissaan Chicagossa vuonna 2008. Samaan paikkaan hän palasi presidenttikausiensa jälkeen – jälleen tuhansien hurraavien kannattajien keskelle. Obaman onkin luonnehdittu olevan erityisesti suurten yleisöjen edessä puhujana parhaimmillaan.

Voitonpuheessaan 2008 hän nojasi voimallisesti kampanjansa Yes we can -tunnuslauseeseen ja kutsui kaikkia amerikkalaisia toteuttamaan muutosta.

– Kohtaamme kyynisyyttä ja epäilyjä ja meille sanotaan että emme pysty, mutta me vastaamme ajattomalla uskolla, joka kiteyttää ihmisten hengen: Kyllä me pystymme.

Alla CNN:n video Obaman voitonpuheesta (Youtube).Kahdeksan vuotta myöhemmin hän saattoi vain todeta, että kaikkeen ei pystytty, ja Donald Trump oli uusi presidentti. Hän ei silti luopunut positiivisesta viestistään hävinneiden kannattajille ja muokkasi lopuksi myös tunnuslauseensa optimistisesti uuteen muotoon.

– Pyydän teitä uskomaan. Ei minun kykyyni tuoda muutos – vaan teidän itsenne.

– Yes we can

– Yes we did (suom. me teimme sen)

– Yes we can

Alla Obaman Valkoisen talon julkaisema tekstitetty video jäähyväispuheen viimeisistä minuuteista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt