Mies sytytti protestiksi itsensä Krimillä – tataarit joutuivat ahtaalle Venäjän miehitettyä niemimaan

Julkaistu:

Reportaasi
Venäläinen Krim rakentaa uutta; puskutraktori uhkaa moskeijaa ja koteja Simferopolissa.
Tataarimies nimeltään Vatan Karabash valeli vaatteisiinsa palavaa nestettä ja sytytti itsensä tuleen. Oli elokuun 3. päivä Simferopolissa, Venäjän voimatoimin anastaman Krimin niemimaan pääkaupungissa.

Kännykkäkamera tallensi tapahtumat videolle. Karabash huusi, että hän protestoi laittomuutta ja vääryyttä vastaan.

Liekit hulmahtivat. Paikallaolijat sammuttivat tulen nopeasti, ja Karabash vietiin sairaalaan. Hän jäi henkiin.

Itsensä sytyttäminen on äärimmäinen keino osoittaa mieltä. Tapauksesta kuvatun videon karmeutta korostaa absurdi yksityiskohta: Karabashin valkea Hilfiger-paita.


Mikä on se laittomuus, joka sai Karabashin tekemään protestinsa? IS otti selvää järkyttävän mielenosoituksen taustoista.

Karabashin äiti asuu Simferopolissa, Strelkovaja-kadun päässä, kaupungin reunalla. Toistaiseksi vielä lähes tyhjälle 160 hehtaarin alueelle on tulossa uusi kerrostalolähiö, jota suunnittelee rakennusyhtiö Monolit. Hankkeelle on annettu kaunis nimi: Krimskaja roza, Krimin ruusu. Lähiöön tulee 9 000 uutta asukasta.

Krimin vähemmistökansaa edustavilla tataareilla on tontilla useita rakennuksia – asuintaloja, pikku hökkeleitä ja moskeija, joita uhkaa nyt purkutuomio.

 

Itsensä sytyttäminen on äärimmäinen keino osoittaa mieltä.”

Häätö on siis edessä, mutta tataarit eivät aio antaa periksi, vaikka mikä tulisi.

– Poliisi ei voi tulla tänne, sillä se olisi laitonta, sanoi tataariperheen äiti Lenura Suhanova aaltopeltiaidan ympäröimän kotinsa ovella, kun IS vieraili tontilla elokuun lopussa.

– Jos rakennuksessa asuu pieniä lapsia, hallinto ei voi määrätä sitä purettavaksi.

Lenuralla ja hänen miehellään Serverillä on kaksi kouluikäistä lasta.

Krimskaja rozan tataarit ovat pieniä hiekanjyväsiä suuressa koneistossa, joka rakentaa uutta venäläistä Krimiä. Niemimaalle tehdään parhaillaan muun muassa moottoritietä, joka kulkee Sevastopolista Simferopolin kautta Kertshiin ja salmen yli uutta siltaa myöten Venäjälle. Moottoritie ja siltayhteys maksavat yhteensä noin viisi miljardia euroa.

Toukokuussa Simferopol sai uuden lentokenttäterminaalin, jonka hintalappu oli noin 500 miljoonaa euroa.

Uuden infrastruktuurin ja uusien asuinalueiden avulla Krimille yritetään houkutella uusia asukkaita äiti-Venäjältä. Näissä hankkeissa eivät vähemmistöjen oikeudet paljon paina.


Venäjän alueeseensa liittämällä Krimillä asuu kuitenkin edelleen yli 200 000 tataaria, joilla on oma vahva käsitys oikeuksistaan.

Diktaattori Josif Stalin määräsi vuonna 1944, että kaikki tataarit on pakkosiirrettävä Uzbekistaniin, rangaistukseksi toisen maailman aikaisesta ”yhteistyöstä” natsi-Saksan kanssa.

Diaspora kesti vuosikymmeniä. Tataariväestö pääsi palaamaan kotiseudulleen Krimille vasta 1980-luvulla, kun neuvostoimperiumin voima alkoi heiketä. Entiset maat ja kodit olivat mennyttä. Ympäri niemimaata nousi sadoittain epävirallisia tataariyhteisöjä.

Tataarien paluumuuton alkaessa Krim oli vielä osa Ukrainan neuvostotasavaltaa, joka itsenäistyi Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991.

Suhanovien perhe asettui 12 vuotta sitten tyhjälle tontille Simferopolin reunalle, sillä he pitivät maata korvauksena pakkosiirrosta ja sukunsa menetetystä omaisuudesta. Lupia ei ollut, ei virallisia proopuskoja.

Helmikuussa 2014 kaikki muuttui kertaheitolla. Tunnuksettomat asemiehet ilmestyivät Krimille.

Suhanovien mukaan perheen omistussuhde tonttiin piti laillistaa sen jälkeen, kun Venäjä otti Krimin haltuunsa. Tarvittavia dokumentteja ei lupauksista ja anomuksista huolimatta koskaan annettu. Byrokratian koneisto lähti pyörimään, mutta se toimi Monolit-yhtiön ja sen pääurakoitsijan Akuran eduksi. Monolit ja Akura toimivat Simferopolin johdon siunauksella, kummallakin on vahvat yhteydet kaupungin ja Krimin venäläiseen johtoon.

Tyystin laittomaksi kaupungin ja suuryhtiöiden toimintaa ei voi sanoa. Kiistaa on käyty oikeudessa, ja Lenuralle ja Serverille on tarjottu kertakorvausta, jos perhe suostuu lähtemään.

– Monolit otti meihin yhteyttä ja halusi ostaa talomme, Lenura sanoi.

– Korvaus on pieni, ei sillä saisi mitään. Se on 1,8 miljoonaa ruplaa (22 300 euroa). Tämän tapainen talo Simferopolissa maksaisi 4–5 miljoonaa ruplaa (50 000–60 000 euroa).

Toimet tataareja vastaan ovat koventuneet kuukausi kuukaudelta. Tontille ilmestyi poliisi, jolla oli oikeuden vahvistama häätöpäätös.

Lisää kovia otteita seurasi. Yksi tataariaktivisti pidätettiin. Alueen taloja on jo purettu kivikasoiksi, ja viittä rakennusta ympäröi aivan uusi peltiaita. Server Suhanovin mukaan eristäminen on gryndereiden keino hivuttaa tataarit ulos tontilta. Aidattua aluetta vartioivat rakennusyhtiön miehet, ja sisään pääsee vain näiden luvalla.

Kaikkein suurimman kivitalon, moskeijan, viranomaiset ovat tataarien mukaan luokitelleet ”hotelliksi”. Varmaan siksi, että ”hotellin” jyrääminen saadaan julkisuudessa näyttämään paremmalta kuin Jumalan huoneen.

Lenura, Server ja heidän ystävänsä Liliana Shuslova, Erlan Azizov ja Zamir Anardajev veivät IS:n tutustumaan ”hotelliin”. Oven avasi epävirallinen imaami Nabi Sultanov.

Ulkoa rakennus on karu, mutta sisältä se on hienosti koristeltu.


– Olemme rakentaneet tätä talkoovoimin kahdeksan vuotta, kertoi Erlan Azizov.

Tämäkö hotelli? Tuskinpa. Mutta kohta sitä ei enää ole.

Naapurit ovat seuranneet tataarien taistelua tarkasti.

Kriminvenäläinen lääkäri Oleg rakennuttaa Krimskaja rozan viereiselle kadulle hienoa omakotitaloa. Oleg ei halunnut paljastaa IS:lle sukunimeään.

Olegin versio Krimskaja rozan tarinasta on erilainen kuin tataarien.

– Heillä ei ole dokumentteja eikä rakennuslupia. Ukrainan aikana sellainen laittomuus kävi vielä päinsä, mutta ei enää, hän sanoi.

Olegin viesti on yksinkertainen: Krimillä on uusi isäntä ja uusi järjestys.

Tataarit ovat kirjoittaneet tilanteestaan suoraan Krimin uudelle ylimmälle isännälle, presidentti Vladimir Putinille Kremliin.

He eivät jääneet vaille vastausta. Presidentinhallinnon lähettämässä kirjeessä kerrottiin, että tataarien vetoomus on toimitettu eteenpäin vastuunalaiselle viranomaiselle, Simferopolin kaupunginhallinnolle.

Tataarien taistelumoraali oli elokuussa vielä korkealla. Tappio näytti kuitenkin jo väistämättömältä.

Äärimmäisen protestin tehnyt Vatan Karabash kantaa taistelun arpia loppu­elämänsä. Ystävien mukaan hänen ihostaan paloi kymmenen prosenttia.

Venäjä on joutunut Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi Krimin laittoman alueliitoksen jälkeen. Myös Suomi pitää Krimiä edelleen osana Ukrainaa. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Krimille. Lisätietoja UM:n matkustustiedotteessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt