Bill Cosby, 81, tuomittiin vuosien vankeuteen – määriteltiin vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bill Cosby, 81, tuomittiin vuosien vankeuteen – määriteltiin vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi

Tähden tuomio julistettiin tiistaina Yhdysvalloissa.

25.9.2018 21:20 | Päivitetty 25.9.2018 23:25

Yhdysvaltalainen televisiotähti Bill Cosby, 81, on tuomittu 3–10 vuodeksi vankeuteen, kertoo uutistoimisto Reuters. Tämä tarkoittaa, että hän viettää telkien takana Pennsylvaniassa ainakin seuraavat kolme vuotta ennen kuin hän voi päästä valvotusti vapauteen.

Oikeudenkäyntiä johtava tuomari Steven O’Neill määritteli ennen tuomion julistamista miehen vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi. Lisäksi O’Neill määräsi Cosbylle 25 000 dollarin sakot sekä maksamaan oikeuskulut.

Ratkaisu merkitsee, että Cosby pitää loppuelämäkseen kirjata seksuaalirikollisten rekisteriin, josta lähetetään tietoja lähiseudun naapureille, kouluille ja rikosten uhreille.

Syyttäjien kysyessä Cosby vastasi ymmärtävänsä, mitä tuomarin määritelmä tarkoittaa. Tuomion kuultuaan aiemmin kansan rakastamana koomikkona ja myös lempinimellä ”Amerikan isä” tunnettu mies saatettiin ulos oikeudesta käsiraudoissa takaoven kautta.

Bill Cosby poistumassa oikeudenkäynnistä käsiraudoissa.­

Cosby todettiin huhtikuussa syylliseksi seksuaalirikoksiin, ja syyttäjä vaati hänelle ainakin 5–10 vuoden vankeustuomiota.

Cosbyn maine tahriintui, kun kymmenet naiset kertoivat julkisuudessa hänen huumanneen ja käyttäneen heitä hyväkseen.

Oikeudessa kuultiin uutistoimisto AFP:n mukaan aiemmin tiistaina puolustuksen todistajana psykologi Timothy Foleyta, joka sanoi, että hänen mukaansa riski siihen, että Cosby syyllistyisi uusiin hyökkäyksiin on ”poikkeuksellisen alhainen”.

Psykologi perusteli väitettään kertomalla oikeudelle, ettei Cosbylla tiedetä olleen seksuaalisia kanssakäymisiä viimeiseen 14 vuoteen. Tuomari O’Neill oli kuitenkin eri mieltä.

Bill Cosby saapuu oikeuteen Norristownissa 25. syyskuuta 2018.­

Syyttäjät olivat vaatineet Cosbylle 5–10 vuoden vankeusrangaistusta. Tuomion julkistamisen jälkeen Cosbyn tiedottaja Andrew Wyatt sanoi lausunnossaan, että koomikko oli joutunut ”Yhdysvaltain historian rasistisimpaan ja seksistisimpään oikeuskäsittelyyn”.

Cosbyn asianajajat pyysivät ex-koomikon sokeuteen ja heikkoon terveyteen vedoten, että Cosby olisi voinut kärsiä rangaistuksensa kotioloissa vankilan sijaan ja ovat ilmaisseet aiemmin aikeistaan valittaa tuomiosta. Cosby on kiistänyt häneen kohdistuneet syytteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?