Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rosenstein jatkaa tehtävässään ainakin toistaiseksi – tapaa Trumpin torstaina

Julkaistu:

Donald Trump ja Rod Rosenstein keskustelevat torstaina.
Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump tapaa torstaina maan apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin.

Keskusteluiden aiheena on Rosensteinin tulevaisuus tehtävässään.

Rosenstein valvoo erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaa Trumpin presidentinvaalikampanjan yhteyksistä Venäjään.

Rosenstein on uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan viime päivinä harkinnut eroavansa tehtävästään – sen jälkeen, kun New York Times uutisoi, että Rosenstein olisi viime vuonna suunnitellut Trumpin salaa nauhoittamista.

Lisäksi Rosenstein oli lehden mukaan puhunut kabinetin jäsenten kanssa turvautumisesta perustuslain 25. lisäykseen, jotta presidentin voisi erottaa.

Valkoinen talo kertoi Trumpin ja Rosensteinin tapaamisesta maanantaina sen jälkeen, kun amerikkalaismediassa oli levinnyt ristiriitaisia tietoja Rosensteinin kohtalosta.

Trump on parhaillaan New Yorkissa YK:n yleiskokouksessa ja palaa Washingtoniin torstaina, jolloin hän tapaa Rosensteinin.

Mitä tapahtuu Venäjä-tutkinnalle?

Yksi tämän hetken kuumista kysymyksistä on, että miten käy Muellerin tutkinnan, jos Rosenstein jättää tai menettää paikkansa?

FBI:n entinen apulaisjohtaja Andrew McCabe sanoi olevansa syvästi huolissaan tilanteesta. McCabe sanoi, että Rosensteinin syrjään astuminen asettaisi tutkinnan vaaraan.

Trump on toistuvasti kutsunut Muellerin johtamaa tutkintaa ”noitavainoksi”. Toistaiseksi tutkinnan aikana on nostettu syytteet 32 henkilöä kohtaan.

Muellerin tutkinnassa selvitetään myös Trumpin epäiltyjä yrityksiä peukaloida oikeusprosesseja.

Rosenstein vieraili maanantaina Valkoisessa talossa tapaamassa kansliapäällikkö John Kellyä. Amerikkalaismediassa odotettua ilmoitusta erosta tai potkuista ei tästä tapaamisesta kuitenkaan kuulunut.

Sekä demokraatit että monet republikaanit ovat yrittäneet varoittaa Trumpia olemaan puuttumatta Muellerin tutkimuksiin.

Trump on viime aikoina toistuvasti haukkunut oikeusministeriötään ja valitellut, ettei hänellä ole oikeusministeriä ollenkaan. Trump on suuttunut oikeusministeri Jeff Sessionsille, joka jääväsi itsensä Venäjä-tutkimuksista.