Oliko Paraisten ratsia viesti Venäjälle Medvedevin vierailun alla? Näin vastaa Sauli Niinistö

Presidentti Sauli Niinistö kertoo kuulleensa Paraisilla viikonloppuna tehdyistä ratsioista hyvissä ajoin etukäteen.

24.9.2018 19:59

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu parhaillaan YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle New Yorkissa. Maanantaina YK:ssa toimittajille puhunut Niinistö kommentoi viikonloppuna Paraisilla suoritettua jättioperaatiota, jossa takavarikoitiin Venäjään kytköksissä olevan Airiston Helmi -yhtiön toimintaan liittyvää materiaalia. Maanantaina kahta yhtiöön kytkeytyvää miestä esitettiin vangittaviksi.

  • Katso tallenne presidentti Niinistön New Yorkissa pitämästä tiedotustilaisuudesta yllä olevalta videolta.

Viikonlopun aikana kotietsintöjä tehtiin 17 kohteeseen. Operaatioon osallistui useita satoja eri viranomaisten edustajia.

Niinistön mukaan hän oli saanut tiedon operaatiosta hyvissä ajoin etukäteen.

– Siitä, että tämä (etsintä) on poikkeuksellisen laaja, varmaan johtuu että myös minulle on kerrottu hyvissä ajoin, että tällaista valmistellaan, Niinistö totesi.

– Se on rikostutkintaa ja näyttää antavan selvän signaalin siitä, että Suomessa tartutaan kyllä näihin pimeisiin asioihin.

Niinistö on ollut jo pitkään huolissaan ulkomaalaisten Suomessa tekemien maakauppojen turvallisuusulottuvuudesta. Hän muistutti esimerkiksi kutsuneensa vuonna 2015 keskeiset ministerit ja isojen puolueiden puheenjohtajat keskustelemaan asiasta.

Lue lisää: Sauli Niinistöltä kysyttiin Airiston Helmen rikostutkinnasta – presidentti nosti esiin uuden huolenaiheen

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev keskustelivat tapaamisessaan Munchenin turvallisuuskonferenssissa Saksassa 12. helmikuuta 2016. Medvedev saapuu Suomen-vierailulle keskiviikkona.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev saapuu keskiviikkona vierailulle Suomeen, ja ennakkoon on arvuuteltu, nouseeko myös Airiston Helmi -yhtiön tapaus yhdeksi puheenaiheeksi Suomen johdon kanssa.

Ilta-Sanomat kysyi tilaisuudessa Niinistöltä, oliko Paraisten suuroperaation järjestäminen juuri Medvedevin vierailun alla sattumaa vai mahdollisesti jonkinlainen viesti Venäjälle.

– Kuten sanoin, tästä oli jo todella hyvissä ajoin puhetta. Minä ymmärtäisin niin, että viranomaiset haluavat olla asioistaan aika varmoja, ennen kuin lähdetään tällaiseen operaatioon, Niinistö vastasi.

Hän painotti, että ratsian aikataulu on yksin viranomaistyön tulosta, vaikka myös Suomen valtionjohto on ollut selvillä tulevasta operaatiosta.

– Ja niin kuin on nähty, niin eivät epäilyt taida ihan aiheettomia olla, Niinistö sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?