Maltillisen kokoomuksen Andreas Norlénista Ruotsin parlamentin puhemies - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maltillisen kokoomuksen Andreas Norlénista Ruotsin parlamentin puhemies

Ruotsin parlamentin puhemieheksi on valittu maltillisen kokoomuksen ehdokas Andreas Norlén.

24.9.2018 14:23

Andreas Norlén voitti sosiaalidemokraattien ehdokkaan Åsa Lindestamin äänin 203–145. Lindestam valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi. Norlénin valinta vahvistui käytännössä jo viikonloppuna, kun ruotsidemokraatit kertoivat äänestävänsä kokoomuksen ehdokasta.

Muiden varapuhemiesten valinnasta on sen sijaan tulossa tiukka kamppailu, joka saattaa vaatia useita äänestyskertoja. Sosiaalidemokraatit katsoo porvariallianssin poikenneen perinteistä, kun se sai oman ehdokkaansa läpi ruotsidemokraattien tuella.

– Ei voi odottaa, että me pidämme kiinni käytännöstä, jos porvarit ovat päättäneet sitä rikkoa, demareiden ryhmäjohtaja Anders Ygeman sanoi.

Toisen varapuhemiehen pesti kuuluu perinteisesti kolmanneksi suurimmalle puolueelle eli ruotsidemokraateille. Sosiaalidemokraatit ovat kuitenkin ilmoittaneet äänestävänsä poikkeuksellisesti vasemmistopuolueen ehdokasta.

Ruotsidemokraatit odottavat porvariallianssin tekevän vastapalveluksen ja äänestävän ruotsidemokraattien Björn Söderin puolesta. Söder on hoitanut tehtävää jo aiemmin, mutta tuli valituksi neljä vuotta sitten vain koska hänellä ei ollut vastaehdokasta.

Tullakseen valituksi varapuhemieheksi ehdokkaan täytyy saada ensimmäisessä tai toisessa äänestyksessä yli puolet äänistä. Kolmannessa äänestyksessä eniten ääniä saanut voittaa.

Puhemies on tärkeässä roolissa, kun uutta hallitusta muodostetaan. Hänen ensimmäisiä tehtäviään on päättää, milloin pääministeri Stefan Löfvenin luottamuksesta äänestetään. Pääministerin paikkaa tavoitteleva kokoomus haluaisi äänestyksen jo tiistaiksi.

– Ei ole mitään syytä viivytellä, perusteli kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?