Kanadalaisen oikeistopsykologin petoruokavalio kerää suosiota maailmalla – Asiantuntija: ”Toivottavasti ei lyö läpi Suomessa”

Erikoistutkijan mukaan vakavat seuraukset alkavat näkyä viikoissa.

Psykologi Jordan Peterson ja hänen tyttärensä syövät vain punaista lihaa.

24.9.2018 6:55

Karppaus on maltillista verrattuna maailmalla huomiota herättäneeseen uutuusruokavalioon. Siinä vältellään kaikkia kasvikunnan tuotteita ja syödään pelkkää punaista lihaa.

Ruokavalion lanseerasi kanadalainen vaihtoehto-oikeiston ihailema psykologi ja elämäntaito-oppaan kirjoittaja Jordan Peterson, ja tämän 26-vuotias tytär Mikhaila Peterson. Tytär väittää vaivojensa kadonneen, kun hän alkoi syödä ainoastaan punaista lihaa, suolaa ja vettä. Isä syö myös lehtivihanneksia sanoo olevansa paremmassa iskussa kuin koskaan, sekä henkisesti että ruumiillisesti.

Kanadalainen psykologi Jordan Peterson.

Pienimmätkin poikkeukset ruokavalioon aiheuttavat kaksikon mukaan vakavia oireita. Isä-Peterson kertoo The Atlanticin haastattelussa, ettei nukkunut lainkaan 25 päivään juotuaan vähän siideriä. Pisin tutkijoiden tuntema unettomuusjakso on ollut 11 päivää, lehti huomauttaa.

Ruokavaliota ovat kokeilleet ainakin toimittajat. The Telegraphin toimittaja kertoo voineensa viikon kokeilun jälkeen hienosti, The Guardianin toimittaja kammottavasti.

Pahinta oli The Guardianin toimittajan Adam Gabbattin mukaan uupumus. Hän jaksoi tuskin nousta portaita ylös ja nukahteli kaikkialle, taksiin ja kesken töiden.

Iho ja hiukset rasvoittuivat. Keittiön lisäksi hiukset ja vaatteet haisivat lihalle.

– Ei mitään järkeä. Toivottavasti tuo ei lyö läpi Suomessa, THL:n erikoistutkija Susanna Raulio sanoo.

Raulion mukaan ihminen ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita pelkistä eläinkunnan tuotteista.

Täysin eläinperäisestä ravinnosta ei saa juuri lainkaan kuituja. Ensimmäisenä kokeilun aloittava voi odottaa suolisto-oireita kuten ummetusta ja ripulia.

Saamatta jäävät myös monet vitamiinit ja hivenaineet.

C-vitamiinin ja muiden vesiliukoisten vitamiinien puute alkaa näkyä ensimmäisenä, eli joissakin viikoissa. C-vitamiini vaikuttaa sidekudoksiin ja näkyy ensimmäisenä todennäköisesti suun kunnossa. Ikenet löystyvät ja hampaat alkavat heilua.

Punaisesta lihasta ei saa myöskään ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja. Elimistö tarvitsee niitä monessa roolissa, mutta ensimmäisenä puute alkanee tuntua ihon kuivumisena.

Joidenkin kokeilijoiden laihtuminen saattaa johtua yksinkertaisesti siitä, että yksipuolista ruokavaliota noudattamalla energianjäänti voi jäädä alhaiseksi. Osansa lienee myös suolisto-oireilla.

– Tuollainen ruokavalio ei sovi kenellekään, Raulio tiivistää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?