KRP:n suuroperaatio sai yllättävän varovaisesti huomiota Venäjällä – Tass ja Ria Novosti: Venäjän suurlähetystö ei kommentoi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

KRP:n suuroperaatio sai yllättävän varovaisesti huomiota Venäjällä – Tass ja Ria Novosti: Venäjän suurlähetystö ei kommentoi

Turun saariston kotietsinnöistä ovat kertoneet Venäjällä muun muassa uutistoimistot Ria Novosti, Tass ja pietarilainen uutissivusto Fontanka sekä Kremliä lähellä oleva Life-uutissivusto.

Julkaistu: 23.9.2018 16:21

Venäjän media on uutisoinut viikonlopun aikana varsin niukkaan sävyyn suuretsinnöistä, jotka liittyvät Venäjä-kytköksiä omaavaan suomalaisyritykseen.

Keskusrikospoliisin tekemät laajat kotietsinnät Turun saaristossa sijaitsevan suomalaisyrityksen tiloihin eivät ole ainakaan toistaiseksi saaneet Venäjän mediassa suurta näkyvyyttä, vaikka Suomen median tietojen mukaan kyseisellä firmalla on useita Venäjä-kytköksiä.

Poliisi ei ole vahvistanut talousrikostutkinnan kohteena olevan yrityksen nimeä, mutta silminnäkijähavaintojen mukaan kyseessä on Airiston Helmi -niminen kiinteistöyhtiö. Kyseisellä yhtiöllä on omistuksessaan useita saari- ja rantakiinteistöjä Turun saaristossa.

Meneillään oleva tutkinta liittyy Suomen viranomaisten mukaan epäiltyihin miljoonaluokan talousrikoksiin ja rahanpesuun.

Turun saariston kotietsinnöistä ovat kertoneet Venäjällä muun muassa uutistoimistot Tass ja Ria Novosti, pietarilainen uutissivusto Fontanka sekä Kremliä lähellä oleva Life-uutissivusto.

Kaikki kolme ensiksi mainittua ovat kertoneet jutuissaan etsintöjen kohteena olevan yrityksen epäillyistä Venäjä-kytköksistä, mutta Life-sivuston uutisjutussa puhutaan yksinomaan ”suomalaisesta yrityksestä, jonka pääkonttori on toisessa EU-maassa”.

Sekä Tass että Ria Novosti olivat yrittäneet saada etsintöihin ja pidätyksiin liittyen kommenttia myös Venäjän suurlähetystöltä Helsingissä, mutta tuloksetta.

– Venäjän Suomen-suurlähetystöstä ilmoitettiin, ettei heillä ole toistaiseksi kommentteja asiaan liittyen, Tass kertoi.

Liki samoin sanoin asian ilmaisi myös Ria Novosti:

– Venäjän diplomaattiedustustosta ilmoitettiin Ria Novostille, että tällä hetkellä heillä ei ole kommentteja kyseiseen asiaan.

Venäjän media seuraa yleensä tarkalla silmällä tapahtumia, jotka liittyvät jollain tavalla heidän kansalaisiinsa ja venäläisyritysten kohteluun ulkomailla. On myös tavallista, että Venäjän diplomaatit, poliitikot tai tutkijat astuvat varsin nopeasti esiin puolustamaan Venäjän kansalaisten etuja asiassa kuin asiassa.

Turun saariston etsintöihin liittyvä varovainen ja niukka uutisointi Venäjällä saattaa selittyä osittain esimerkiksi viikonlopun aiheuttamilla tiedonkulun haasteilla. Venäjän valtiojohtoinen media ei ole mahdollisesti ehtinyt vielä muodostaa käsitystä siitä, kuinka maan johto haluaa tapahtunutta käsiteltävän ja kommentoitavan.

Huomiota herättää myös se, että yleensä hyvin kärkkäästi asioita kommentoivat Venäjän internetin niin sanotut kansallismieliset uutissivustot näyttävät ainakin toistaiseksi jättäneen tapahtuman täysin vaille huomiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?